Găsirea unei cariere care să se alinieze cu interesele dvs. și să se potrivească stilului dvs. de viață nu este la fel de simplu ca și cum ați răsfoi pe LinkedIn. De fapt, nu este neobișnuit să încercați mai multe roluri înainte de a găsi cel care vi se potrivește. Așadar, dacă ați urmărit jobul pe care vi l-ați dorit întotdeauna, ați lucrat în acel rol timp de mai mulți ani și v-ați dat seama că nu vi se potrivește, nu sunteți singurul. Consilierii de carieră sunt o resursă excelentă pentru cei care doresc să găsească un impuls profesional sau să facă tranziția către o industrie necunoscută. Fie că sunteți nou în viața profesională sau un lucrător experimentat, un consilier de carieră vă poate da posibilitatea de a vă debloca întregul potențial și de a obține împlinirea pe care o meritați.
Ce este un consilier de carieră?
Aproximativ 50% dintre angajați au dorit să facă o schimbare de carieră în viitorul apropiat. Unii doresc o remunerație mai bună, în timp ce alții tânjesc după împlinire. De fapt, doar 13% dintre angajații din întreaga lume se simt implicați la locul de muncă. Cei mai mulți oameni aflați în această poziție ar avea nevoie de o mână de ajutor care să îi ajute să își regăsească un sens al scopului în viața lor profesională.
Un consilier de carieră este un profesionist calificat care îi ajută pe indivizi să își construiască o stare mentală bună și să ia decizii privind cariera și educația. Dar ce face un consilier de carieră pe care un prieten sau un coleg nu o poate face?
Deoarece călătoria fiecărei persoane este diferită, obținerea de sfaturi de carieră de la colegii de muncă este adesea dificilă. Aceștia nu sunt neapărat mentori cu experiență și mulți dintre ei nu au cunoștințele de specialitate și contextul necesar pentru a vă sprijini parcursul profesional unic.
Pe de altă parte, antrenorii de carieră oferă îndrumare personalizată, imparțială și informată pentru a vă dezvolta cariera spre noi culmi. Această îndrumare ar putea include sfaturi, servicii de planificare a carierei sau trimiteri la programe educaționale care dezvoltă abilități pentru dezvoltarea eficientă a carierei.
Consilierii de carieră lucrează individual cu clienții lor pentru a identifica obiectivele de carieră și pentru a oferi sfaturi personalizate pentru a rămâne pe drumul cel bun pentru a le atinge. Aceștia iau în considerare personalitatea, cerințele stilului de viață și aspirațiile profesionale pentru a le oferi clienților consiliere și coaching în carieră, permițându-le acestora să pășească în cele mai bune versiuni ale lor.
Consilier de carieră versus consilier de carieră
Vă întrebați care este diferența dintre un consilier și un consilier? Nu vă faceți griji: coaching-ul de carieră și consilierea în carieră sunt practici frecvent confundate.
Principala diferență între consilierii de carieră și consilierii de carieră este abordarea lor. Principalul obiectiv al unui consilier este de a oferi clienților informații despre angajare și de a construi o candidatură solidă pentru cererile de angajare. În schimb, consilierii de carieră pot lucra cu oamenii pentru a-și consolida CV-ul și abilitățile de interviu, dar prioritatea lor este construirea punctelor forte și a valorilor clientului lor.
Majoritatea consilierilor de carieră se întâlnesc cu clienții lor o dată sau de două ori pentru a le oferi îndrumare pe termen scurt. Consilierii de carieră, pe de altă parte, lucrează pe termen lung cu clienții lor pentru a se asigura că aceștia urmează un plan de dezvoltare a carierei și că progresează în atingerea obiectivelor lor.
Când să angajați un consilier de carieră
Unul dintre cei mai dificili pași în orice călătorie de consiliere este de a determina dacă aveți sau nu nevoie de un consilier și dacă investiția va merita.
Să recunoști că cariera și viața ta profesională nu sunt satisfăcătoare necesită curaj. Pentru că vă petreceți aproximativ o treime din viață la locul de muncă, este normal să vă doriți ca acesta să aibă un scop și să vă aducă un sentiment de împlinire. Să ceri ajutor poate fi inconfortabil – dar meriți să ai pe cineva în colțul tău care să te ajute să îți atingi potențialul maxim.
Dacă ați decis să vă schimbați cariera, este posibil să vă confruntați cu îndoieli de sine și confuzie. Un consilier de carieră vă poate ajuta să calmați acești nervi: Ei vă permit să vă vedeți situația în mod obiectiv și să construiți un plan de acțiune cu pași ușor de gestionat. Aceste mici iterații vă permit să lucrați pentru a vă atinge obiectivele încetul cu încetul, fără să vă simțiți copleșit.
Iar dacă progresul tău pare să stagneze și nu ai reușit să iei singur decizii care să fie în beneficiul dezvoltării tale profesionale, ar putea fi în interesul tău să angajezi un consilier de carieră. Fie că începeți un nou loc de muncă, faceți o tranziție în carieră sau ați fost concediat recent, consilierii de carieră se asigură că mergeți înainte și nu rămâneți blocat pe loc.
Iată scenariile în care angajarea unui consilier de carieră poate fi benefică pentru succesul tău profesional:
Nou absolvent
Absolvenții recent absolvenți se confruntă adesea cu sindromul impostorului. Consilierii de carieră vă pot ajuta să vă simțiți confortabil și capabil în timpul procesului, inclusiv să vă învețe cum să vă construiți încrederea în sine. Ei ar putea să vă reafirme abilitățile actuale prin mentorat sau să vă încurajeze să vă dezvoltați noi abilități prin educație și formare.
Dacă vă lipsește experiența pentru că sunteți nou pe piața forței de muncă și vă străduiți să obțineți interviuri, consilierii de carieră vă pot, de asemenea, îndruma cum să construiți un CV puternic, o scrisoare de intenție sau un portofoliu. Iar dacă vă treziți că obțineți interviuri, dar nu treceți în runda următoare sau nu primiți oferte, un consilier vă poate învăța cum să vă îmbunătățiți abilitățile de interviu și vă poate sfătui ce trebuie să faceți și ce nu trebuie să faceți la un interviu.
Odată ce sunteți angajat, un consilier vă poate împuternici să vă maximizați impactul în funcție. Ei vă ajută să vă identificați obiectivele pe termen scurt și lung și să evaluați ce pași trebuie să faceți pentru a vă spori valoarea adăugată și a avansa în carieră.
De exemplu, dacă obiectivul dvs. pe termen lung la un colectiv de design grafic este să obțineți o promovare, consilierul dvs. vă va ajuta să trasați un curs pentru a ajunge acolo. Acesta vă va împinge să identificați pași acționabili care să aducă beneficii acestui obiectiv și să vă demonstreze valoarea – de exemplu, să luați inițiativa de a reconstrui încrederea cu un client nemulțumit.
Schimbarea carierei
Există numeroase motive pentru schimbarea carierei. Dacă vă simțiți nemulțumit de rolul dvs. actual, aveți nevoie de ajutor pentru a vedea un viitor în cadrul companiei dvs. sau sunteți curios de un nou domeniu, un coaching de tranziție în carieră ar putea fi potrivit pentru dvs.
Schimbarea carierei este intimidantă, dar un plan de acțiune clar face ca procesul să fie mai ușor de gestionat și mai puțin stresant. Consilierii de carieră sunt exact persoanele potrivite pentru a vă ajuta să dezvoltați acest plan de acțiune și să trasați un traseu clar al carierei care să vă conducă la succes și satisfacție.
Desigur, timpul este o resursă limitată. Probabil că sunteți împotmolit la serviciu de numeroase responsabilități și constrângeri, mai ales dacă aveți un program încărcat. Antrenorii de carieră au o mare experiență în tranzițiile de carieră și în crearea de planuri pentru persoanele ocupate: ei vă vor oferi sfaturile și instrumentele necesare pentru a vă schimba cariera, indiferent de celelalte angajamente cu care jonglați.
Concedieri
A fi lăsat să plece nu este întotdeauna o întorsătură negativă a evenimentelor. Uneori, este o ocazie excelentă de a reevalua ceea ce vă doriți de la cariera dvs. și de a vă gândi dacă sunteți sau nu pe calea cea bună.
Indiferent dacă ați fost concediat recent sau dacă v-ați luptat să vă găsiți un loc de muncă, antrenorii de carieră oferă strategii eficiente de căutare a unui loc de muncă. Aceștia vă pot oferi sprijin în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție sau vă pot pune întrebări simulate pentru a vă îmbunătăți abilitățile de interviu și de relaționare.
Consilierii de carieră vă pot ajuta, de asemenea, să profitați la maximum de timpul dumneavoastră atunci când sunteți disponibilizat. Acum că aveți mai multe ore libere în timpul zilei, puteți urma cursuri sau ateliere de lucru pentru a dezvolta noi competențe tehnice și soft skills. Cu sprijinul lor, puteți vedea concedierea ca pe o oportunitate de a dobândi noi aptitudini și de a deveni o persoană mai competitivă în căutarea unui loc de muncă.
Îmbunătățiți echilibrul dintre viața profesională și cea privată
Dacă vă place domeniul de aplicare al carierei dumneavoastră, dar simțiți că nu vă sprijină echilibrul ideal între viața profesională și cea privată, un consilier de carieră vă poate oferi informații pentru a vă îmbunătăți situația.
Consilierii de carieră vă încurajează să stabiliți limite la locul de muncă și să comunicați eficient cu angajatorul dumneavoastră. La rândul său, acest lucru vă împuternicește să vă comunicați nevoile, cum ar fi reducerea orelor suplimentare sau un program de lucru flexibil cu beneficii suplimentare.