România este țara cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe dintre toate țările Uniunii Europene. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, peste 95% dintre români sunt proprietari de locuință. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, spun că intenționează să își cumpere propria locuință în acest an, în ciuda faptului că 6 din 10 cred că piața imobiliară din România va crește în 2021.
Casă sau apartament este dilema multor tineri atunci când vine vorba de cumpărarea unei locuințe. Un studiu arată că o treime din tinerii din România vor să își cumpere o locuință. După ce criterii se ghidează aceștia când vine vorba să își cumpere locuință.
Potrivit unui nou studiu realizat la nivel național, 34% dintre respondenți declară că își doresc să cumpere o locuință.
Procentul respondenților care vor să cumpere o casă (33%) este dublu față de cel al celor care spun că își doresc un apartament (15%), în special în rândul persoanelor cu vârsta de până la 45 de ani.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani declară că visează să-și achiziționeze anul acesta propria lor locuință, în ciuda faptului că 6 din 10 sunt de părere că piața imobiliară din România va crește în anul 2021.
Pe de altă parte, în ceea ce privește criteriile pentru alegerea unei locuințe, pentru tineri sunt importante:
-calitatea materialelor de zidărie folosită (86%)
-vechimea clădirii (84%)
-distanța față de locul de muncă (72%).
După categoria persoanelor care și-au construit sau sunt în curs de a-și construi o locuință, 5 din 10 declară că materialul de zidărie din care au construit și construiesc casa este cărămidă. Acest lucru se întâmplă mai ales în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (60%), dar și în rândul celor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani (57%). 4 din 10 respondenți aleg cărămida pentru că este modern, inovator și pentru că este un material cunoscut, popular (31%).
30% dintre respondenți aleg cărămida pentru că este un material sigur, iar lemnul este ales de 8% dintre respondenți. Acesta din urmă fiind perceput ca un material sănătos și clasic pe piață (23%).
Prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro per metru pătrat.
Astfel, România se află pe locul patru în topul celor 24 de țări după Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Portugalia. În privința gradului de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii fiecărei țări, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 metri pătrați), România se află la jumătatea clasamentului.
Un român are nevoie de șapte salarii anuale pentru o a cumpăra un apartament de 70 metri pătrații, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate. În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.