Piețele sugerează că ne întoarcem la un fel de normalitate, în ciuda măcelului care continuă în Ucraina. Europa se confruntă cu o criză umanitară și economică care are consecințe de propagare pentru restul lumii. Piețele financiare sugerează că ne întoarcem la un fel de normalitate. Dar, în timp ce războiul din Ucraina continuă, experții spun că revenim la normalitate.
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a cincea săptămână, iar piețele financiare par să fi revenit la un fel de normalitate, piețele bursiere revenindu-și, iar rubla rusească aproape că a revenit la nivelul de dinainte de război. Există o vorbă veche care spune că piața are întotdeauna dreptate.
Fiecare secundă în care acest război continuă nu este normală. Dimpotrivă, implicațiile economice ale războiului, ale sancțiunilor și autosancțiunilor abia au început să se manifeste și vor continua să afecteze economia globală și, în special, pe cea europeană pentru o lungă perioadă de timp.
Oricât de mult ar căuta toată lumea orientări pentru a evalua impactul economic global al războiului, este pur și simplu imposibil de oferit acest tip de certitudine. Dacă este ceva, ultimii doi ani de pandemie au arătat că modelele economice nu sunt capabile să prevadă cu precizie consecințele economice ale unui eveniment fără precedent.
Singurul lucru pe care modelele și economiștii îl pot face în prezent este să descrie și să analizeze canalele prin care războiul din Ucraina ar putea afecta și va afecta economia globală.
Gândiți-vă la impactul și rolul pe care energia și materiile prime îl joacă în prezent, la modul în care lanțurile de aprovizionare vor fi din nou afectate, dar și la modul în care inflația va rămâne mai mult timp mai ridicată, toate acestea în timp ce Europa încearcă să finanțeze o tranziție ecologică și mai rapidă, combinată cu cheltuieli mai mari pentru apărare.
Europa riscă în special să își piardă competitivitatea internațională ca urmare a războiului. Pentru continent, războiul este un factor de schimbare a jocului mult mai important decât a fost vreodată pandemia. Nu mă refer doar la politicile de securitate și apărare, ci mai ales la întreaga economie.
Zona euro experimentează acum reversul modelului său economic fundamental, acela al unei economii orientate spre export, cu o coloană vertebrală industrială mare și o dependență mai mare de importurile de energie. A beneficiat cu siguranță de globalizare și de diviziunea muncii. Acum trebuie să accelereze tranziția ecologică și autonomia energetică, crescând în același timp cheltuielile pentru apărare și finanțarea inițiativelor de investiții în curs de desfășurare pentru îmbunătățirea digitalizării și a educației. Este o adevărată provocare.
Dar este o provocare care poate și chiar trebuie să reușească. Dacă și când o va face, Europa ar trebui să fie bine poziționată. Dar presiunea asupra finanțelor și veniturilor gospodăriilor va rămâne uriașă până când va ajunge acolo. Între timp, profiturile companiilor vor rămâne ridicate.
Europa se confruntă cu o criză umanitară și cu o tranziție economică semnificativă. Războiul are loc în “coșul de pâine” al Europei, o zonă cheie de producție de cereale și porumb. Prețurile alimentelor vor crește la niveluri fără precedent.
O inflație mai mare în economiile dezvoltate ar putea fi o chestiune de viață și de moarte în economiile în curs de dezvoltare.
Apelurile experților cheie din această lună:
- Petrolul va ajunge la o medie de 103 dolari/baril în al doilea trimestru. Se vede riscul unei creșteri până la 150 dolari/baril dacă UE sancționează petrolul rusesc.
- În cel mai optimist scenariu, Europa ar putea înlocui 55% din fluxurile de gazoducte rusești în acest an
- Rezerva Federală a SUA urmează să majoreze ratele cu 50 de puncte de bază (pb) în mai, iunie și iulie. Alte majorări de 25 pb vor duce rata fondurilor la 3% până la începutul anului 2023.
- Războiul din Ucraina ar putea fi mai rău decât pandemia pentru economia zonei euro. Se așteaptă la un rezultat negativ al creșterii economice în trimestrul al doilea pentru regiune. Este puțin probabil ca politica fiscală să fie suficient de acomodativă pentru a preveni o încetinire accentuată.
- Având în vedere că inflația din zona euro va crește, ne așteptăm ca BCE să își mențină planul de eliminare a măsurilor de politică excepționale. Aceasta înseamnă sfârșitul achizițiilor nete de active în trimestrul al treilea și o majorare a ratei dobânzii în trimestrul al patrulea.
- Rata pe 10 ani din SUA va crește în continuare până la 2,75% în trimestrul al doilea. Ne așteptăm ca valutele Euro și Dolari să se deplaseze la 1,08-1,09 până în vară.