Nu este un secret că perfecționiștii tind să fie cei mai buni antreprenori. Dar dacă nu reușești să îți reduci standardele imposibil de ridicate la niveluri rezonabile, îți poți trimite rapid afacerea în flăcări. Desigur, știm în mod logic că toți oamenii fac greșeli și că lumea nu se va sfârși de fapt dacă ceva nu merge conform planului. Dar, în acele momente, cu siguranță se simte așa – și este epuizant. Perfecționismul pare să fie o plagă comună chiar și printre cei mai de succes directori de nivel înalt și lideri de opinie cu care lucrezi. Și chiar dacă ei vor jura sus și tare că această nevoie de a fi perfecți este ceea ce le conduce succesul, odată ce o rezolvăm, nu numai că sunt mai împliniți la locul de muncă, dar sunt și mai productivi.
Dacă te lupți cu perfecționismul în afacerea ta, iată câteva moduri în care acesta îți poate ucide succesul și cum să-l depășești:
Perfecționismul inhibă productivitatea
Atunci când sunteți blocat în ghearele perfecționismului, teama de a face o greșeală vă poate îngheța în inactivitate. Amânați proiectele mari și tergiversați sarcinile importante pentru că vreți să evitați posibilitatea de a greși.
Acest lucru nu numai că vă face să pierdeți oportunități care s-ar putea să nu se mai repete, dar vă oprește și elanul. Dintr-o dată, totul pare copleșitor și nu reușești să faci niciun progres.
Sfat: Cel mai bun mod de a depăși acest lucru este să deveniți mai conștient de tiparele și simptomele dvs. atunci când perfecționismul își face apariția. Cum vă comportați de obicei? Transmiteți sarcini echipei dvs. fără să vă gândiți bine la ele? Vă ascundeți în birou și ignorați apelurile celor dragi până când lucrurile sunt gata?
Odată ce ați înțeles clar ce semne să căutați, faceți o listă cu pașii de acțiune pe care vă veți angaja să îi întreprindeți ori de câte ori veți vedea aceste semne apărând. Poate că este vorba de ceva la fel de simplu ca stabilirea unor termene limită și angajamentul de a le respecta chiar dacă rezultatul final nu este perfect.
După ce experimentați acești pași de acțiune, faceți un audit rapid al rezultatului. Luați notițe despre ce a funcționat, ce nu a funcționat și ce ați putea face mai bine data viitoare. Faceți greșeli și învățați în mod activ din ele prin crearea unui plan de îmbunătățire.
Perfecționismul îți pune prea multe pe tavă
Dacă ești un perfecționist autoproclamat, probabil că ai o convingere insidioasă că nimeni nu poate face lucrurile la fel de bine ca tine. Vechea zicală “dacă vrei ca un lucru să fie bine făcut, fă-l singur” este practic mantra ta.
Cu toate acestea, această mentalitate nu va face decât să vă epuizeze energia mentală și fizică și să diminueze șansele de a vă atinge efectiv obiectivele. Atunci când vă ocupați în mod constant de mai mult decât puteți face față (și nu reușiți să vă dați seama de propriile limite umane), riscați să vă epuizați, ceea ce poate fi fatal pentru afacerea dvs.
Sfat: Ori de câte ori sunteți tentat să vă ocupați de mai mult decât puteți în mod realist, întrebați-vă dacă sarcina respectivă este absolut necesară pentru afacerea dvs. sau dacă poate fi delegată sau externalizată. Chiar dacă nimeni nu o poate face la fel de bine ca tine, câtă imperfecțiune ești dispus să accepți pentru a avea mai multă energie, timp și vitalitate? Dacă există cineva care poate face o sarcină cu prioritate scăzută care vă va economisi tone de ore, dar care va produce doar aproximativ 70% din calitate, merită să o luați de pe farfuria dvs.
Concentrează-te pe elementele cu prioritate ridicată, de mare importanță și învață să renunți la restul. Vei fi surprins cât de mult mai mult poți realiza atunci când nu încerci să faci totul singur.
Perfecționismul împiedică creșterea necesară
Dacă vrei să atingi noi culmi în afacerea ta, trebuie să fii dispus să crești și să te schimbi. Dar perfecționismul vă poate ține permanent blocat.
Atunci când pretinzi că ai totul sub control (chiar dacă nu este așa), te închizi în fața noilor oportunități și idei. Deveniți rezistent la schimbare și nu sunteți dispus să vă extindeți în afara zonei de confort. Și, în cele din urmă, afacerea ta atinge un platou.
Vedeți, problema cu perfecționiștii este că, de fapt, fac greșeli tot timpul, dar de multe ori nu reușesc să le recunoască. În schimb, le bagă sub preș și încearcă să se comporte ca și cum nu s-ar fi întâmplat niciodată.
Sfat: În loc să încercați să vă prefaceți că greșelile dvs. nu s-au întâmplat niciodată, recunoașteți-le. Recunoașteți că, odată ce ați făcut o greșeală, numai dumneavoastră dețineți controlul asupra modului în care o gestionați. Poți alege să te angajezi într-un comportament distructiv (de exemplu, să intri într-o frenezie, să te bați, să dai vina pe alții etc.) sau poți alege să înfrunți problema și să o rezolvi fără să te atașezi de emoțiile negative.
Renunțarea la perfecționism necesită o doză sănătoasă de încredere în sine, iar aceasta începe cu încrederea că ești perfect capabil să înveți din orice greșeală pe care o faci și să o rezolvi.
Așa că recunoaște greșeala, iartă-te pentru că ai făcut-o, găsește lecția și asumă-ți responsabilitatea de a repara ceea ce a fost stricat. Continuă să te reconectezi la motivul tău mai profund, la busola ta nordică, ceea ce, în mod inevitabil, îți va crește și brandul și afacerea. Cu cât faci mai mult acest lucru, cu atât vei avea mai multă încredere în capacitatea ta de a face față oricăror obstacole care îți apar în cale.