Motivația este o energie puternică care antrenează și entuziasmează angajații, ceea ce are ca rezultat contribuția lor maximă. Stabilirea și atingerea obiectivelor, așteptările clare, recunoașterea, feedback-ul, precum și un management încurajator, toate acestea contribuie la creșterea motivației la locul de muncă. Aceasta înflorește într-un mediu de lucru pozitiv, motiv pentru care atât de mulți lideri doresc să învețe noi modalități de a-și motiva forța de muncă.
Aflați ce își doresc oamenii
Motivația este diferită pentru fiecare dintre angajații dumneavoastră. Fiecare angajat are o motivație diferită pentru care lucrează. Dar cu toții lucrăm pentru că obținem ceva de care avem nevoie de la muncă. Acel ceva de care avem nevoie și pe care îl obținem de la locul de muncă are un impact asupra moralului și motivației noastre.
Aflarea a ceea ce își doresc angajații vă va ajuta să formulați următorul pas atunci când construiți motivația la locul de muncă.
Stabiliți obiective realiste
Cum puteți ajuta un coleg sau un membru al personalului care raportează să găsească motivație la locul de muncă? Puteți crea un mediu de lucru care să le ofere angajaților cele mai mari posibilități de a-și atinge obiectivele individuale sau de grup.
Un mediu de lucru motivant oferă o direcție clară, astfel încât angajații să știe ce se așteaptă de la ei. Mână în mână cu o direcție clară, angajații ar trebui să aibă obiective care să se încadreze în cadrul strategic al companiei.
Promovarea stimei de sine pozitive a angajaților
Oamenii care au o stimă de sine ridicată sunt mai predispuși să îmbunătățească în mod continuu mediul de lucru. Aceștia sunt dispuși să își asume riscuri inteligente, deoarece au încredere în ideile lor și în competența lor de a face față unor noi provocări, având în același timp performanțe capabile. Ei strălucesc de motivație la locul de muncă.
Un mediu de lucru motivant sporește stima de sine a personalului. Oamenii simt că sunt mai mult, nu mai puțin – mai competenți, mai capabili, mai apreciați, mai contributivi.
Oferiți recunoaștere angajaților
Recunoașterea angajaților poate crește motivația atunci când este oferită și implementată eficient. Este una dintre cheile succesului în motivarea angajaților. Recunoașterea angajaților urmează încrederea ca factor de satisfacție a angajaților față de superiorul lor și față de locul de muncă. În acest caz, bățul ar trebui să cedeze locul morcovului.
Utilizați formarea și dezvoltarea pentru motivare
Doriți să vă mențineți personalul motivat în ceea ce privește învățarea și munca? Calitatea și varietatea opțiunilor de formare pe care le oferiți angajaților sunt esențiale pentru motivare.
Puteți oferi cursuri de formare, inclusiv pentru primirea noilor angajați, dezvoltarea managementului, concepte noi pentru un grup de lucru, consolidarea echipei și modul de operare a unui nou sistem informatic. Toate acestea contribuie la un mediu de lucru pe care angajații ar fi mândri să îl numească acasă.
Oferiți autonomie angajaților cu performanțe ridicate
Provocarea în orice mediu de lucru este de a crea o cultură în care oamenii sunt motivați de munca lor. De prea multe ori, organizațiile nu acordă atenție aspectelor care sunt cele mai importante pentru angajați: relațiile, comunicarea, recunoașterea și implicarea.
Lucrătorii care au performanțe bune nu ar trebui să fie recompensați prin faptul că au un manager care se uită mereu peste umerii lor.
Dacă un angajat are performanțe bune, nu ar trebui să aveți nevoie să urmăriți fiecare lucru mărunt pe care îl face – de fapt, micromanagementul dumneavoastră este posibil să le distrugă motivația intrinsecă la locul de muncă.
Sărbătoriți sărbătorile și creați tradiții
Tradițiile sunt la fel de importante în organizații ca și în familii. Nimic nu este mai important pentru motivația angajaților decât tradițiile anuale pe care locurile de muncă le creează pentru sărbătorile de sezon.
O sărbătoare de sărbători construiește un moral pozitiv, ceea ce duce la creșterea motivației. Moralul ridicat și motivația contribuie la formarea echipei și la productivitate. Încercați câteva sărbători de sărbători și sărbători tradiționale pentru a crea un moral pozitiv și motivație la locul de muncă.
Profitați de energia discreționară a angajaților
Angajații aleg câtă energie discreționară să exercite pentru angajatorii lor la locul de muncă. Energia discreționară este impulsul suplimentar pe care un angajat îl exercită în slujba colegilor și clienților de la locul de muncă – sau nu. Un angajator plătește pentru sarcinile fundamentale pentru care angajează un angajat.
Energia discreționară este un simptom al motivației – numai angajații motivați contribuie cu energia lor discreționară la locul de muncă. Nu este neapărat așa.
Mediul de lucru care încurajează contribuția de energie discreționară și motivația angajaților pune accentul pe factori precum aceștia.
Promovați-vă creșterea personală și motivația
Dumneavoastră aveți rolul principal în promovarea creșterii personale și a motivației.
Indiferent cât de pozitive sunt cultura și mediul de lucru, dumneavoastră aveți rolul principal în promovarea creșterii și motivației personale. Puteți să vă promovați propria creștere personală, motivația și dezvoltarea carierei pentru a depăși plictiseala, inerția și lipsa de ritm. Angajatorul dumneavoastră poate contribui și el la creșterea și