Poate că v-a plăcut să creșteți porci ca animale de companie, dar poate că nu v-ați dat seama că puteți face și o sumă extraordinară de bani din acest lucru. Mulți oameni conștienți de această mină de aur își pun, fără îndoială, aceeași întrebare: de câți porci va fi nevoie pentru a genera un profit din această afacere. Porcii trăiesc confortabil în ferme mici. În funcție de climă și de teren, rata de populare este cuprinsă între 10 și 50 de porci sau între 5 și 10 scroafe mai mari pe hectar. Deoarece hrana reprezintă aproximativ trei sferturi din costul creșterii porcilor, este necesar un control atent al costurilor cu hrana pentru animale pentru a obține profit. Producătorii de porci din fermele mici încearcă să își mărească profiturile prin vânzarea pe piețe de nișă sau specializate.
În măsura în care această întrebare pare a fi imposibil de răspuns, vestea bună este că dezvoltarea banilor din a învăța să crești porci, creșterea nu depinde de numărul de scroafe (porci femele) pe care le aveți; în schimb, depinde de cât de bine le gestionați pe cele pe care le aveți, precum și de numărul de purcei pe care aceștia îi produc.
Modalități de a face bani din creșterea porcinelor
Primul pas este să vindeți carnea de porc. Carnea de porc (cunoscută și sub numele de carne de porc) este o hrană de bază pentru toată lumea, fiind o carne foarte hrănitoare, cu un raport ridicat între grăsime și apă. Este, de asemenea, un produs secundar valoros, cu o cerere mare pe piața din întreaga lume. Investiția în porcii de prăsilă pentru producția de carne presupune, de asemenea, hrănirea acestora doar cu alimente fără pesticide și produse în mod profesional în timp ce îi creșteți pentru producția de carne. Deoarece porcii nu sunt pretențioși când vine vorba de hrană, orice resturi din bucătăria dvs. pot fi hrăniți cu ele pentru a-și completa dieta.
Eficiența de conversie a hranei pentru animale a porcilor este a doua după cea a cazanelor, iar aceștia generează semnificativ mai multă Carne dintr-o cantitate dată de hrană, în comparație cu alte specii. Un porc adult care cântărește aproximativ 70 kg se poate vinde cu până la 300 de euro.
A doua opțiune este producerea de îngrășăminte. Bălegarul de porc poate fi folosit pentru a crea o sumă substanțială de bani. În calitate de crescător de porci, puteți colecta gunoi de grajd și îl puteți transforma în componente de îngrășăminte de înaltă calitate. Devine din ce în ce mai important să folosiți porcii ca sursă de grăsime. Cererea pentru aceasta crește rapid în industriile de fabricare a săpunului și a vopselelor, precum și în industria chimică și a hranei pentru păsări. Fânul care a fost folosit pentru a vă alinia cotețul poate fi adunat, lăsat să stea timp de aproximativ o săptămână și apoi vândut unui alt fermier sau, mai probabil, unei corporații de îngrășăminte bine cunoscute.
În al treilea rând, luați în considerare trecerea la agricultura ecologică. Aceste animale sunt bine îngrijite, sunt hrănite cu cea mai bună hrană disponibilă și sunt supuse celor mai stricte standarde de bunăstare a animalelor disponibile în industrie. Când vine vorba de sănătatea lor, oamenii sunt mai preocupați de calitatea alimentelor și de calitatea cărnii. Carnea de porc organică le va permite clienților și potențialilor dumneavoastră consumatori să se bucure de carnea de porc, având un impact mult mai puțin negativ asupra sănătății lor. Atunci când veți deveni cunoscut pentru faptul că folosiți exclusiv furaje organice, veți atrage mai mulți potențiali clienți datorită deciziei dumneavoastră de a opta pentru produse organice.
Un set complet de rase de porci variate poate fi obținut prin intermediul licitațiilor dacă știți cum să împerecheați corect porcii atunci când aveți un grup mixt de rase de porci mixte. Poate că veți reuși să le vindeți la un târg agricol sau la o licitație anuală din comunitatea dumneavoastră.
Cea mai importantă componentă a selecției sistemului de producție ideal pentru dumneavoastră este proiectarea unui sistem de producție care să corespundă resurselor și stilului dumneavoastră de viață, care este cea mai dificilă componentă de determinat.
Trebuie să analizați mai întâi următorii factori pentru a identifica ce tip de fermă va funcționa cel mai bine în situația dumneavoastră:
Cantitatea de capital, de forță de muncă și de teren care este ușor disponibilă. Consecințele sociale și de mediu ale gestionării gunoiului de grajd sunt bine documentate.
De la cultivare la finisare
O operațiune de la fătare la finisare include reproducerea și fătarea scroafelor, precum și hrănirea și îngrijirea descendenților până când aceștia ating o greutate de piață de aproximativ 280 de euro. Acest lucru durează în total aproximativ zece luni, dintre care patru luni sunt dedicate reproducerii și gestației și șase luni creșterii fătului până la greutatea de piață.
Faza completă de producție durează aproximativ zece luni. Această abordare necesită, de asemenea, cea mai mare investiție în capital și forță de muncă și un angajament pe termen lung în industria porcină. Atunci când fătările sunt organizate astfel încât să evite perioadele de vârf ale recoltei, un număr limitat de scroafe poate fi acomodat într-o operațiune de recoltare cu o relativă ușurință.
Majoritatea instalațiilor contemporane de creștere a scroafelor până la finisare sunt destinate să găzduiască scroafele gestante în boxe și nu în lăzi, reflectând accentul pus în prezent pe bunăstarea animalelor. Cu toate acestea, acest lucru poate crește capitalul necesar pentru adăpostirea scroafelor.
De la fătare la hrănire
O întreprindere care presupune reproducerea și fătarea scroafelor și apoi vânzarea purceilor la operațiunile de finisare atunci când aceștia cântăresc între 30 și 60 de kilograme este cunoscută sub numele de firmă de tip de la fermă la masă. Cererea de clădiri, capitalul de exploatare și cantitatea de furaje și gunoi de grajd manipulate sunt reduse în comparație cu o exploatație de tip “de la fătare la finisare” atunci când se utilizează această opțiune.
De asemenea, aceasta servește ca o bază excepțională pentru extinderea numărului de scroafe din șeptel sau pentru tranziția la un proces de la fătare la finisare. Dezavantajul cel mai semnificativ al acestui sistem este că producătorii, în special cei cu loturi mici, sunt la mila pieței de porci, care este dificil de prevăzut. În timpul anotimpurilor cu o cerere solidă, acest lucru poate necesita gruparea scroafelor gestante pentru a crește numărul de porci disponibili.
De la îngrășământ la finisare
Majoritatea fermelor achiziționează porci cu o greutate de 30 până la 60 de kilograme și îi hrănesc până când ajung la greutatea de piață. În multe circumstanțe, infrastructura actuală este suficientă pentru funcționarea acestui sistem. Acest sistem are un nivel scăzut de cheltuieli generale, necesită puțină forță de muncă și nu necesită un angajament pe termen lung din partea utilizatorului.
Un crescător de cereale poate folosi hrana produsă de el sau de ea pentru a completa porcii, fără a se preocupa de gestionarea animalelor de reproducție prin intermediul unei afaceri. Exploatația poate profita, de asemenea, de conținutul ridicat de îngrășăminte al gunoiului de grajd. Printre cele mai grave aspecte care trebuie să fie preocupate se numără sursa, sănătatea și calitatea porcilor de hrănire achiziționați. În mod ideal, toți porcii de hrănire ar trebui să provină de la o singură fermă pentru a minimiza riscul de probleme de sănătate a efectivului în viitor.
Puteți face bani din creșterea porcilor ?
Da, puteți face bani din creșterea porcilor dacă vă conduceți afacerea în modurile descrise mai sus. Obținerea unui profit din creșterea porcilor depinde de cât de bine înțelegeți cerințele scroafelor dumneavoastră, de rolul nutriției, de controlul bolilor și de așteptările pieței.
Producția de porci poate fi o bună sursă de venit atunci când porcii sunt bine îngrijiți și în stare bună de sănătate, fără boli care sunt dăunătoare nu numai pentru porci, ci și pentru populația umană care consumă carnea lor. Nutriția este esențială în creșterea porcilor, deoarece ea decide dacă o afacere va avea succes sau nu.
O mare parte a motivului pentru care creșterea porcilor este foarte profitabilă este faptul că aceștia se înmulțesc excepțional de repede; o femelă de porc (scroafă) poate da naștere la 8-18 purcei în același timp, iar scroafele pot naște în medie de două ori pe an. Pe de altă parte, acest lucru înseamnă că o scroafă poate produce între 16 și 36 de purcei pe an, iar acești purcei pot crește până la o dimensiune de piață de aproximativ 150 de kilograme în șase luni și pot fi vânduți cu până la 300 de euro pe purceluș.
Luați în considerare următorul scenariu: aveți doar cinci scroafe bune pentru început și fiecare scroafă produce 20 de purcei de două ori pe an. Porcii sunt animale extrem de schimbătoare care sunt destul de simplu de crescut într-o fermă.
Există o cerere semnificativă de produse de creștere a porcilor în acest moment, atât pe piața internă, cât și pe piețele internaționale sau de export. Unele dintre modalitățile de a câștiga bani din creșterea porcilor includ următoarele.
Alegerea porcilor pe care să îi achiziționați, fie că este vorba de porci de reproducție sau de porci de hrănire mai tineri, poate avea un impact semnificativ asupra rentabilității întreprinderii dumneavoastră. Investiția în porci sănătoși și de înaltă calitate este un punct de plecare excelent.