În calitate de angajat, trebuie să aveți o înțelegere clară cu angajatorul dumneavoastră înainte de a încheia un contract de muncă. Un contract scris este important pentru a stabili responsabilitățile angajatorului, precum și rolurile, responsabilitățile și siguranța locului de muncă ale dumneavoastră.
Înainte de a semna un nou contract de muncă, trebuie să verificați amănunțit detaliile cheie pentru a vă asigura că contractul de muncă are toate elementele necesare. Detaliile angajării variază, de obicei, de la o companie la alta, iar stipulațiile cu privire la ceea ce se așteaptă variază, de asemenea, și ele. Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le verificați înainte de a semna un nou contract de muncă.
Titlul postului și atribuțiile
Trebuie să revizuiți titlul postului și îndatoririle indicate în contractul de muncă. Atribuțiile trebuie să corespundă cu cele menționate în anunțul privind descrierea postului.
Ar fi surprinzător să vedeți atribuții și responsabilități ale postului diferite de cele pentru care ați aplicat și ați susținut un interviu, dar dacă observați discrepanțe semnificative, ar trebui să le discutați cu managerul de angajare sau cu directorul de resurse umane înainte de a semna contractul. Dacă modificările indicate nu sunt aliniate cu abilitățile sau etica dumneavoastră de muncă, asigurați-vă că menționați acest lucru angajatorului înainte de a semna contractul.
Salariul și beneficiile
Trebuie să verificați dacă pachetul de remunerare din contract corespunde cu cel oferit în scrisoarea de ofertă. Verificați metodele de plată disponibile și datele la care sunt eliberate salariile.
Unele companii oferă pachete complete de beneficii pentru angajații lor permanenți. Printre beneficiile la care ați putea avea dreptul în acest caz se numără o pensie, o asigurare de sănătate și alte beneficii diverse. De asemenea, este posibil să fiți eligibil pentru bonusuri în cadrul noului dumneavoastră rol.
Data de începere și programul de lucru
Dacă vă schimbați locul de muncă, trebuie să vă asigurați că data de începere a noului loc de muncă nu coincide cu data la care ar trebui să plecați. Asigurați-vă că aveți suficient timp pentru a vă despărți de locul de muncă anterior înainte de a începe să lucrați la o altă organizație.
După ce v-ați asigurat că data de începere este adecvată, verificați orele de lucru menționate în contractul de muncă. În cazul contractorilor, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la numărul de ore de lucru, deoarece aveți posibilitatea de a vă stabili propriul timp de lucru.
Pe măsură ce acceptați sau refuzați cererile de muncă, aveți controlul asupra timpului pe care intenționați să îl alocați companiei care vă angajează. Pentru angajați, orele de lucru ar trebui să corespundă așteptărilor și desemnării dumneavoastră. Acest lucru vă ajută să rămâneți productivi și fără stres.
Plata concediului de odihnă și a concediului medical
Ca și în cazul oricărui alt lucru, trebuie să vă luați pauze regulate odată ce începeți noul loc de muncă. Înainte de a semna contractul, verificați numărul de zile și ore alocate ca perioadă de concediu. De asemenea, trebuie să evaluați dacă există și alte limitări în jurul concediilor. Unele companii solicită, de obicei, ca zilele de concediu să fie folosite între o anumită perioadă a anului.
Concediul de boală se supune, de obicei, legislației minime din țară. Ar trebui să verificați, de asemenea, termenii în jurul primirii salariului în timpul concediilor de odihnă și de boală. În cazul contractorilor, este posibil să nu aveți dreptul la niciun fel de beneficii sau concediu medical din partea angajatorului dumneavoastră. Compania care vă angajează vă va plăti doar salariul convenit pentru serviciile dumneavoastră, dar alte beneficii, cum ar fi asigurarea de sănătate, trebuie să fie procesate independent.
Convenții restrictive
Clauzele restrictive, cunoscute și sub numele de clauze restrictive, nu se aplică, de obicei, pe durata mandatului dumneavoastră la un angajator, ci intră în vigoare doar după rezilierea contractului. Cu toate acestea, trebuie să vă familiarizați cu termenii stipulați înainte de a semna contractul. Clauzele restrictive sunt în mod normal concepute pentru a proteja afacerea angajatorului, angajații și clienții.
Printre clauzele restrictive se numără clauza de neconcurență, clauza de nesolicitare, clauza de neprofesionalizare și clauza de neangajare. Ar trebui să verificați dacă această secțiune definește sectoarele, tipurile de întreprinderi și limitările geografice în care veți lucra.
Trebuie să vă asigurați că pactele restrictive nu au un impact negativ asupra viitoarelor dvs. oportunități de angajare. De exemplu, s-ar putea să vi se interzică să lucrați pentru o companie concurentă pe o anumită durată.