Popular cunoscut ca “părintele lumii digitale”, Steve Jobs a fost o figură legendară și un maestru al inovației. Acest geniu al computerelor a revoluționat lumea tehnologiei în toate modurile posibile cu inovațiile și descoperirile sale uluitoare. Fondator al Apple Inc, Pixar Animation Studios și NeXT Inc, Jobs a fost, de asemenea, un lider și un vizionar incredibil. Interesant este faptul că acest om care a renunțat la facultate s-a dovedit a fi ca unul dintre cei mai căutați lideri din lume.
Mai jos sunt prezentate rapid cinci lecții de leadership pe care oricine le poate învăța de la Steve Jobs:
Fiți clar cu privire la viziunea dumneavoastră
Apple nu ar fi fost nici pe departe unde este acum dacă Jobs ar fi avut o viziune neclară. Viziunea sa foarte clară și concentrarea sa de nezdruncinat au fost cele care au făcut din Apple o companie de succes – iar și iar.
Prioritizează munca și concentrează-te pe ceea ce contează.
Fiți un lider cu o viziune. Cunoașteți-vă scopul și respectați-l. Adevăratul leadership constă în a avea o viziune, în a împărtăși această viziune și în a-i inspira pe ceilalți să vă susțină viziunea, creându-și în același timp propria lor viziune.
Urmăriți excelența, nu perfecțiunea
Jobs a fost întotdeauna foarte atent la un singur lucru – excelența. Spre deosebire de alți antreprenori sau oameni de afaceri, el a pus excelența mai presus de bani și perfecțiune. Este exact ceea ce a dus la ascensiunea Apple ca produs cu o bază imensă de clienți loiali.
Acesta a fost motivul pentru care a întârziat lansarea iPad-ului; nu era mulțumit de produsul final. Potrivit acestuia, “era destul de simplu și avea posibilitatea de a aluneca atunci când era ținut în mână”. În ciuda faptului că era destul de scump, el și timpul său au luat-o de la capăt, au reproiectat produsul și l-au simplificat. De aici și marginea inferioară ușor rotunjită.
Apreciați sau criticați – Faceți ceea ce este important pentru angajați
Un lucru interesant despre Steve Jobs a fost faptul că a fost atât iubit, cât și urât de angajații săi pentru capacitatea sa de a împinge oamenii la limita capacităților lor.
Concluzia este că ar trebui să știți când să faceți o ploaie de laude și când să aveți o conversație dură cu angajații. Acesta este semnul distinctiv al unui lider adevărat, deoarece, la sfârșitul zilei, este vorba atât de afaceri, cât și de oameni.
Fii un om care își asumă riscuri
Jobs avea această calitate uimitoare de a prezice ce au nevoie oamenii înainte ca aceștia să își dea seama că au nevoie de ele. El nu s-a ferit niciodată să introducă și să implementeze noi tehnologii, tehnici și instrumente.
La fel ca Jobs, fiți dispus să vă asumați riscuri, ceea ce trebuie să facă adevărații lideri. Te duce într-un spațiu interesant în care te poți provoca și te poți întinde. Încurajați și împingeți membrii echipei să își asume riscuri și acceptați atunci când greșelile devin eșecuri.
Asumă-ți responsabilitatea de la un capăt la altul
Steve Jobs era cunoscut pentru faptul că își asuma responsabilitatea de la un capăt la altul pentru a face experiența utilizatorilor mai bună și mai plăcută pentru utilizatorii Apple. Fiecare aspect al experienței clienților este strâns legat între ele.
În calitate de lider, este datoria dvs. să vă asumați întreaga responsabilitate și să faceți lucrurile mai bune, mai ușoare și mai rapide pentru utilizatori și consumatori. Aflați cum să puneți produsele mai presus de profituri de la Jobs.
Iată unul dintre cele mai tari citate ale lui Steve Jobs: “În timp ce unii îi văd ca pe niște nebuni, noi vedem geniul. Pentru că oamenii care sunt suficient de nebuni încât să creadă că pot schimba lumea sunt cei care o fac.”
Folosește-ți influența
Când Jobs s-a întors la Apple, a spus că vrea să fie un simplu consilier, deși toți din companie știau că el este „șeful”. În prima zi de joi după întoarcere, Jobs a adunat consiliul de administrație și a cerut să se revadă procedura de identificare și păstrare a celor mai buni angajați din companie.
Investitorii au protestat, însă Jobs a insistat: „M-ați adus aici pentru a corecta situația, dar dacă nu vreți să mă ascultați, nu are sens să mai stau.” În consecință, consiliu a fost de acord să dea lui Jobs ceea ce dorea, iar a doua zi, Jobs a cerut demisia consiliului, amenințând din nou cu părăsirea companiei.
Ca rezultat, Jobs a primit un consiliu loial de directori și a reușit să controleze personal toate proiectele Apple.
Mereu cere perfecțiune și nu te mulțumi cu mai puțin
Jobs întotdeauna cerea foarte mult de la angajați și nu agrea persoanele care mergeau la compromise. Un exemplu în acest sens era obligativitatea să se scoată produsul la timp și să se încadreze în buget. El considera că este normal să fie „repulsiv moral”. Pentru Jobs, Apple însemna nu doar să fie mai bun decât concurenții sau să câștige mai mulți bani, ci și să facă cel mai bun produs posibil și „chiar un pic mai bun”, în timp cât mai scurt.
În final, Apple a creat o mișcare unică asemănătoare unui cult. Clienții și fanii Apple simt că compania pune interesele lor mereu pe primul loc și sunt dispuși să plătească scump pentru aceasta.
Un lider, uneori, este nevoit să fie împotriva tuturor și să ia decizii categorice, atunci când știe că aceasta va duce la succes.