Mai bine de o treime dintre IMM-urile din România ar schimba creditorii pentru companii digitale mai performante. Grevele de numerar ale giganților din România ar putea acapara titlurile ziarelor, însă întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) sunt cele care pot fi sursa de inspirație a sistemului economic mondial. IMM-urile reprezintă 90% din companiile din întreaga lume și, în economiile în ascensiune, IMM-urile formale contribuie cu până la 40% la câștigurile la nivel național. În plus, acestea utilizează aproape toată forța de muncă din lume – reprezentând mai mult de 65% din locurile de muncă la nivel mondial.
Dar, indiferent de acest progres și de amploarea contribuțiilor lor, IMM-urile se luptă pentru a obține asistența pe care o doresc.
Dificultățile în asigurarea finanțării convenționale implică faptul că IMM-urile se bazează îndeaproape pe rețelele private pentru a-și impulsiona progresul. În România, cea mai mare sursă de finanțare pentru IMM-urile lansate în ultimii 5 ani este reprezentată de familie și de prieteni, practic jumătate dintre IMM-urile pe care le-am analizat achiziționând finanțare în acest mod.
Deși astfel de finanțări sunt de obicei mult mai avantajoase pentru IMM-uri, în ceea ce privește ratele dobânzilor, verificările monetare și condițiile de compensare, acestea reprezintă o problemă pentru sistemul economic în general. Dacă rețelele private bogate au devenit o cerință pentru IMM-urile profitabile, atunci excludem o mare parte din antreprenorii care nu au acces la astfel de rețele și blocăm inovarea.
Așadar, care sunt problemele cu care se confruntă IMM-urile atunci când încearcă să obțină finanțare?
cele mai bune obstacole în calea finanțării pentru IMM-urile din românia sunt faptul că mișcarea banilor nu este considerată suficient de solidă, viteza de creditare lentă, capitalul inițial insuficient și standardele de creditare inflexibile.
Iar atunci când IMM-urile din România nu au asigurat o finanțare suficientă din cauza acestor obstacole, peste o treime s-au lovit de probleme legate de mișcarea banilor, 27% nu au putut să-și îmbunătățească sau să-și sporească expertiza, 1/4 nu au putut să se extindă și încă 26% nu au putut lansa noi servicii sau produse.
Este clar că modul în care băncile și creditorii au abordat în mod istoric creditarea IMM-urilor nu se potrivește acum cu obiectivul. Dacă băncile doresc să consolideze sistemul economic și să dea gaz inovației, atunci ar trebui să reelaboreze metodele prin care oferă finanțare IMM-urilor.
Reorganizarea creditării IMM-urilor prezintă avantaje pe termen scurt și pentru bănci și creditori. Raportul nostru a descoperit că 93% dintre IMM-urile din România ar lua în considerare posibilitatea de a schimba creditorii dacă un concurent ar oferi o ofertă mai mare sau mai bună. Creditorii care pot crea opțiunile pe care le caută IMM-urile vor înregistra o creștere a achizițiilor și o fidelizare regulată.
Nu este vorba doar de situații ipotecare mai bune, ci și de ritmul și expertiza personală care pot fi esențiale pentru afacerilor.
Atunci când IMM-urile din România caută creditori, primele trei aspecte pe care le au în vedere sunt planurile de compensare pe termen lung, ratele scăzute ale dobânzii și un parcurs scurt al utilităților.
Iar în ceea ce privește procesul de aplicare, IMM-urile sunt cel mai mult preocupate de băncile care oferă situații ipotecare versatile, cadouri și companii personalizate și o procesare mai rapidă a opțiunilor ipotecare.
Instrumentele digitale vor tenta chiar și IMM-urile să se îndepărteze de adversari. Mai bine de o treime dintre IMM-urile din România ar schimba creditorii pentru companii digitale mai performante, iar 45% dintre acestea ar face acest lucru pentru avantaje și stimulente de împrumut mai mari, în plus față de opțiuni monetare mai bune.
Dorința IMM-urilor de digitalizare este o informație dulce pentru diverși creditori și o informație crucială pentru băncile convenționale. Diferiți creditori au o poziție mai bună în ceea ce privește digitalizarea, deoarece aceasta variază uneori o parte esențială a identității lor. Dacă băncile doresc să nu renunțe la perspectivele IMM-urilor în favoarea unor astfel de contestatari, ar trebui să acorde prioritate propriei lor transformări digitale.
IMM-urile reprezintă o alternativă enormă pentru băncile convenționale și pentru diferiți creditori, însă multe dintre acestea nu se adresează nevoilor lor specifice și actuale. Procesele de creditare învechite și standardele inflexibile stau în calea progresului, iar antreprenorii și creditorii renunță la ele.
Pe termen lung, fiecare dintre ei va trebui să remodeleze creditarea afacerilor cu instrumente digitale care să simplifice administrarea creditelor ipotecare, să raționalizeze funcțiile ipotecare și să ofere fraze versatile care să ia în considerare caracteristicile afacerilor. Dacă creditorii pot servi astfel micile companii, vor crea noi surse de venit și vor concura cu concurenții în ascensiune.