Începutul unui nou loc de muncă este înfricoșător – mai ales dacă nu aveți experiență în domeniu. Dacă vreți să intrați într-o nouă industrie, dar nu știți de unde să începeți, vă înțelegem. Dacă să stai într-o sală de clasă nu este chiar pe placul tău sau dacă te-ai plictisit deja de ea, s-ar putea să fii nerăbdător să începi să lucrezi. De aceea, obținerea unei experiențe de lucru reale în domeniul în care ai studiat pare a fi cea mai bună opțiune. Vă sună cunoscut? S-ar putea să fii un candidat excelent pentru o ucenicie sau un stagiu de practică. Dar ce faci ca ucenic față de stagiar și cum știi care este potrivit pentru tine?
Ambele sunt programe de formare profesională care au ca scop să vă ofere experiență de lucru, să vă expună la noi medii de lucru și să vă învețe abilitățile necesare. Acestea oferă o abordare de învățare prin practică și s-a constatat că 77% dintre participanți au fost de acord că învățarea prin practică i-a ajutat să înțeleagă mai bine noul conținut și a fost mai captivantă decât instruirea în clasă.
Învățarea diferențelor cheie dintre aceste oportunități de lucru vă va oferi informații despre cum sunt aceste programe de formare profesională, care se potrivește mai bine pentru obiectivele dvs. profesionale și cum puteți excela în cadrul acestora.
Înainte de a ne scufunda în diferențele cheie dintre cele două, haideți să deslușim ce sunt o ucenicie și un stagiu.
Deci, ce înseamnă “ucenicie”?
O ucenicie este un program de formare care permite persoanelor să învețe noi abilități practice în timp ce sunt compensate pentru muncă. Uceniciile oferă pregătire la locul de muncă pentru ca viitorii lucrători să dobândească experiență practică în orice industrie.
În timpul unei ucenicii, veți lucra probabil cu angajați cu experiență în domeniu, care vă vor îndruma cum să folosiți corect echipamentele, software-ul și instrumentele.
Multe meserii se bazează pe ucenicie pentru a echilibra învățarea în sala de clasă cu experiența practică care asigură că ucenicii au competențele necesare pentru un rol. Electricienii, de exemplu, trebuie să parcurgă un anumit număr de ore pentru a primi certificarea. Unii electricieni pot urma școli sau programe tehnice, dar mulți petrec 4-5 ani într-un program de ucenicie.
Deoarece ucenicii îndeplinesc sarcini practice, ei sunt de obicei plătiți în timpul acestor programe.
Uceniciile au fost în creștere începând cu 2011. Între 2020 și 2021, au existat aproximativ 7.000 de programe active de ucenicie înregistrate în România. Iată câteva industrii care oferă în mod obișnuit programe de ucenicie:
- Inginerie
- Producție
- Cosmetologie
- Construcții
- Transporturi
- Sănătate
- Energie
Cât durează ucenicia?
Totul depinde de industria dumneavoastră și de competențele de care aveți nevoie pentru a obține certificarea. Multe programe de ucenicie au aceeași durată ca și o diplomă de licență (3-4 ani), dar altele pot dura doar un an.
De obicei, nu aveți nevoie de certificări anterioare pentru a aplica pentru ucenicie. Veți putea începe ca ucenic într-o poziție de începător, cu scopul pe termen lung de a deveni angajat cu normă întreagă atunci când veți termina.
Ce este un stagiu de practică?
Un stagiu este o oportunitate de angajare pe termen scurt, la nivel de începător. De-a lungul unui stagiu, persoanele vor dobândi experiență la locul de muncă pentru a învăța despre anumite roluri și companii, dobândind în același timp o perspectivă asupra unei industrii mai largi.
Mulți stagiari au roluri de sprijin, lucrând alături de angajați sau de directori ai unei companii pentru a-i ajuta să își îndeplinească sarcinile și să facă o muncă grea. Acestea au ca scop absorbția de cunoștințe, contribuind în același timp cu perspectiva ta nouă la un loc de muncă.
Munca pe care o faci poate varia, deoarece ești doar un angajat temporar, dar va trebui să îndeplinești unele sarcini de rutină și să îți sprijini supervizorul în rolul său. Probabil că veți contribui cu idei, veți încerca să folosiți instrumente noi și veți avea propriile responsabilități de lucru.
Mai presus de toate, stagiile sunt o oportunitate de a învăța despre tine și despre ceea ce îți dorești de la cariera ta. Dacă lucrați ca stagiar de design pentru o companie de modă, s-ar putea să vă dați seama că nopțile târzii la mașinile de cusut nu sunt pentru dumneavoastră – și că un rol de 9-5 în departamentul de marketing vă susține mai bine interesele.
S-ar putea să fiți analist de vară la o firmă de finanțare și să vă dați seama că emoția piețelor schimbătoare și orele lungi de lucru sunt ceea ce vă doriți.
Se estimează că peste 0,3 milioane de stagiari lucrează în prezent în România, incluzând atât posturi plătite, cât și neplătite, plus studenți și non-studenți.
Iată câteva dintre cele mai frecvente industrii cu stagiari:
- Marketing
- Managementul resurselor umane
- Finanțe
- Afaceri
- Mass-media
- Tehnologia informației
- Modă
- Design
- Drept
- Medicină
Cât durează stagiile de practică?
Stagiarii sunt, de obicei, studenți care efectuează un stagiu de practică pentru credite de curs sau pentru a obține o diplomă, cum ar fi cea de licență sau de masterat. De asemenea, ar putea fi studenți care speră să dobândească o experiență relevantă în timpul verii sau după absolvire pentru a-și îmbunătăți șansele de a obține un loc de muncă excelent imediat după terminarea studiilor. De obicei, acestea durează între 12 și 24 de săptămâni, în funcție de industrie.
Deci, care este diferența dintre un ucenic și un stagiar?
Acum că știi mai multe despre fiecare tip de program de formare, este timpul să înveți care sunt diferențele cheie. Atât ucenicia, cât și stagiatura sunt oportunități excelente de învățare, dar înțelegerea a ceea ce oferă fiecare program te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine și pentru dezvoltarea ta profesională.
Iată câteva diferențe cheie între stagii și ucenicie pe care să le analizați:
Durata
Stagiu: Una dintre cele mai mari diferențe dintre un stagiu și o ucenicie este durata. Un stagiu durează, de obicei, doar câteva luni sau până la un an, în funcție de industrie.
Ucenicia: Un stagiu de ucenicie este un angajament pe termen lung. Veți lucra probabil cu normă întreagă timp de mai mulți ani, în funcție de nivelul de ucenicie. Multe ucenicii sunt de nivel începător, dar oferă totuși oportunități excelente de perfecționare pentru lucrătorii cu experiență.
Structura
Stagiu: Structura unui stagiu de practică este mai lejeră și mai puțin concentrată, astfel încât stagiarii pot să plutească și să observe mai multe roluri în cadrul unui birou. Într-o zi puteți urmări un angajat de nivel superior, iar în următoarea zi, puteți avea de redactat un raport pentru managerul dvs. direct. De asemenea, stagiile pot fi efectuate de la distanță, ceea ce înseamnă că învățarea poate fi asincronă.
Ucenicia: Un stagiu de ucenicie se dezvoltă pe bază de structură și planificare. Majoritatea uceniciilor se concentrează pe îmbunătățirea unor competențe specifice. Acestea sunt aproape întotdeauna în persoană pentru a îndeplini cerințele de învățare experiențială.
Plata
Stagiu: Nu vi se garantează un stagiu plătit. Cercetările au constatat că 39% dintre stagiile din România sunt neplătite, așa că fiți pregătit pentru o perioadă fără venit. Dar asta nu înseamnă că nu puteți găsi un stagiu care să ofere o indemnizație, onorariu sau credite școlare necesare.
Ucenicia: În cazul uceniciei, sunteți plătit din prima până în ultima zi. Unele oferă chiar și beneficii. Este considerat un loc de muncă cu normă întreagă și s-ar putea chiar să vedeți o creștere a salariului pe măsură ce dobândiți noi competențe ca ucenic.
Credite universitare
Stagiu: Stagiile sunt deseori oferite sau solicitate pentru studenții de la facultate pentru a obține credite. De asemenea, acestea ar putea ajuta angajații cu experiență să treacă de la o industrie la alta, arătându-le sarcini de nivel de intrare în alt domeniu.
Ucenicie: În calitate de ucenic, ați putea face programul de formare și să urmați cursuri în același timp, dar pentru multe industrii, cunoștințele dobândite prin ucenicie înlocuiesc diplomele universitare.
Certificare
Stagiu: Finalizarea unui stagiu de practică nu vă oferă o certificare sau o diplomă. În afară de creditele potențiale, un stagiu devine experiență de muncă în CV-ul dumneavoastră. Iar după ce finalizați un stagiu, nu vi se garantează o ofertă de muncă. În scenariile ideale, veți trece de la statutul de stagiar la cel de angajat junior – dar, uneori, va trebui să duceți experiența dobândită la o altă companie.
Ucenicia: Este o certificare oficială care arată că ați îndeplinit toate cerințele ca ucenic. Unele ucenicii vă permit, de asemenea, să obțineți anumite certificări mai mici de-a lungul anilor pentru a vă consolida CV-ul.
Care este cea mai bună variantă pentru tine?
Acum că ați înțeles diferența dintre un ucenic vs. un stagiar. Chiar dacă par asemănătoare, ele diferă în ceea ce privește structura educațională, durata, salariul și multe altele. Pentru a decide ce este mai bine pentru tine, extinde-ți cunoașterea de sine și identifică-ți aspirațiile profesionale.
În funcție de industria în care activezi, s-ar putea să nu depindă de tine. S-ar putea ca domeniul dvs. de interes să vă ceară să urmați ca ucenic. Carierele mai practice au nevoie să faci ucenicie, cum ar fi meseria de frezor sau de designer. Alte industrii, cum ar fi marketingul sau finanțele, înclină spre stagii care predau competențe transferabile.
Pentru unele cariere, depinde de tine să decizi care se potrivește obiectivelor tale profesionale. Dacă sunteți inginer civil, veți dori să aflați dacă o ucenicie pe un șantier sau un stagiu într-un birou vă va pregăti mai bine pentru cariera visurilor dumneavoastră. Și, în final, orice program vei alege te va pune cu un pas mai departe pe drumul tău profesional.