Anxietatea a fost în centrul atenției în ultimii doi ani, când ne-am luptat colectiv cu singurătatea și cu stresul provocat de pandemia. Ne-am făcut griji cu privire la modul în care virusul ne va afecta familiile, sănătatea și carierele. Dar, odată cu ridicarea restricțiilor în întreaga țară, anxietatea pandemică a făcut loc anxietății economice. În timp ce experții speculează cu privire la piețele bursiere în dificultate și la o inflație în creștere,românii cad într-o mentalitate de penurie – nu mai puțin de 69% dintre ei sunt îngrijorați de o recesiune iminentă.
Iar acum, în timp ce experții speculează că ne-am putea îndrepta spre o nouă încetinire, s-ar putea să vă întrebați: “Îmi voi pierde locul de muncă în timpul unei recesiuni?”
Odată cu tehnologia, majoritatea industriilor se schimbă. Tehnologia schimbă chiar și modelele noastre istorice privind modul în care creșterile și descreșterile economice acționează asupra mediului de afaceri și a pieței muncii, ceea ce face dificilă prezicerea locului în care vor lovi efectele unei recesiuni. Unele locuri de muncă prezintă mai multe riscuri decât altele. Răspunsul depinde, în parte, de industria dumneavoastră și de tipul de loc de muncă pe care îl aveți. Și încă nu există nicio garanție că nu vă veți pierde locul de muncă în timpul unei recesiuni economice.
Totuși, nu sunteți neajutorat. Puteți face câteva lucruri pentru a vă proteja și pentru a vă pregăti să vă adaptați. Iată ce trebuie să știți.
Ce este o recesiune și ce poate provoca una?
O recesiune după două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut. PIB-ul este modul în care guvernul măsoară sănătatea generală a economiei unei țări.
Recesiunile sunt o parte normală a ciclului economic al oricărei țări, dar sunt greu de prevăzut. De obicei, ele apar din cauza unei rețele de factori interconectați, cum ar fi:
- Șocuri economice. Acestea sunt evenimente imprevizibile care perturbă funcțiile obișnuite ale unei economii, cum ar fi dezastrele naturale, atacurile teroriste sau pandemiile.
- Ratele ridicate ale dobânzilor. Acest lucru face ca pentru consumatorul mediu să fie mai dificil să împrumute bani și să își folosească cărțile de credit, ceea ce îl face mai puțin dispus să cheltuiască. Companiile depind, de asemenea, de împrumutul de bani pentru a-și dezvolta afacerile. Dacă ratele dobânzilor sunt prea mari, acestea se împrumută mai puțin și își reduc cheltuielile pentru lucruri precum forța de muncă, ceea ce duce la pierderea de locuri de muncă.
- Pierderea încrederii consumatorilor. Cea mai mare parte a activității economice depinde de faptul că oamenii își cheltuiesc banii. Dar atunci când aceștia sunt îngrijorați de starea economiei, au tendința de a cheltui mai puțin și de a economisi mai mult – încetinind astfel totul.
- Recesiunile sunt imprevizibile prin natura lor, așa că nimeni nu poate spune cu toată încrederea cât va dura una. Dar, pe baza ultimilor 70 de ani, recesiunea medie durează în jur de 11 luni.
Cine pierde locuri de muncă în recesiune?
Vulnerabilitatea dumneavoastră în fața recesiunii depinde de natura activității dumneavoastră. Atunci când economia se prăbușește, majoritatea oamenilor își reduc cheltuielile. Dacă locul dumneavoastră de muncă depinde de vânzarea de bunuri și servicii neesențiale sau de produse cu costuri ridicate care necesită finanțare, este posibil să fiți mai expus riscului decât alții.
Următorii lucrători riscă să își piardă locul de muncă în timpul de recesiune:
- Industria ospitalității și turismul. Cu mai puțini bani de cheltuit, veți primi mai puțini turiști în zona dvs. Dacă lucrați într-un hotel și oamenii nu mai rezervă camere, este posibil să vă confruntați cu disponibilizări sau cu reducerea orelor de lucru.
- Restaurante și baruri. O regulă similară se aplică dacă sunteți ospătar sau barman. Cu mai puțini bani de cheltuit, oamenii nu vor fi la fel de înclinați să iasă în oraș pentru mâncare și băuturi. Probabil că veți vedea, de asemenea, mai puține bacșișuri.
- Timp liber și divertisment. Cinematografele, sălile de concerte, evenimentele sportive și alte forme de divertisment vor avea mai puțin trafic decât de obicei. Fie că lucrați la un snack bar sau la sediul corporației, locul de muncă din acest sector poate fi în pericol.
- Vânzări imobiliare și auto. Ratele ridicate ale dobânzilor vor descuraja potențialii cumpărători de locuințe să solicite un credit ipotecar. Acest lucru ar putea însemna vești proaste dacă sunteți un agent imobiliar sau un creditor de bani.
- Alte bunuri cu amănuntul. Pantofii, îmbrăcămintea și produsele cosmetice se vor bucura de mai puține vânzări în timpul unei recesiuni. Asta înseamnă că locurile de muncă din acest sector sunt deosebit de vulnerabile în timpul unei recesiuni economice.
Dacă vă întrebați care dintre următorii lucrători este cel mai probabil să își piardă locul de muncă în timpul unei recesiuni, este greu de spus cu siguranță. Toate aceste industrii vor suferi probabil lovituri din cauza unei recesiuni.
Care sunt cele mai bune locuri de muncă în timpul unei recesiuni?
Exemplele de mai sus sunt unele dintre cele mai proaste locuri de muncă pe care să le ai în timpul unei recesiuni. Deși nicio industrie nu oferă o siguranță totală a locului de muncă, anumite sectoare au mai multe șanse de a rezista furtunii:
- Contabilitate și finanțe. Atunci când economia este afectată, toată lumea va încerca să maximizeze fiecare dolar. În calitate de contabil, auditor sau alt tip de expert în bani, îi puteți ajuta pe alții să se orienteze în finanțele lor.
- Sănătate. Societatea va avea întotdeauna nevoie de profesioniști medicali bine pregătiți, ceea ce face ca industria sănătății să fie un loc de muncă mai sigur în timpul recesiunii. Chiar dacă nu sunteți o asistentă sau un medic, îi puteți sprijini într-un rol birocratic.
- Educație. Salariile variază în funcție de faptul că sunteți profesor de școală primară sau profesor universitar. Dar, în cea mai mare parte, educatorii se confruntă cu mai puține disponibilizări decât alte industrii.
Utilități și infrastructură. De la energia electrică la evacuarea apelor uzate, lucrătorii din domeniul utilităților țin lumina aprinsă – uneori, la propriu. Locurile de muncă din acest sector sunt adesea izolate de cele mai grave efecte ale unei recesiuni.
Ce puteți face pentru a vă proteja împotriva unei recesiuni?
Chiar dacă lucrați într-o industrie cu risc ridicat, vă puteți reduce șansele de a fi concediat. Iată câteva sfaturi care vă pot menține angajat.
Fiți adaptabil
Adaptabilitatea este una dintre cele mai apreciate abilități de către angajatori. Și este deosebit de valoroasă mai ales în perioadele de incertitudine, cum ar fi în timpul unei pandemii sau în pragul unei recesiuni. Să devii mai rezistent te ajută să accepți provocările, să devii un lider mai bun și să rămâi relevant în industria ta – toate acestea te-ar putea proteja în cazul unor concedieri.
Faceți-vă vizibil
Dacă nu sunteți unul dintre cei care socializează cu colegii de muncă, ar putea fi timpul să schimbați asta. Încearcă să participi la mai multe evenimente sociale și să interacționezi cu șeful și colegii tăi. Acest lucru îi va ajuta pe oameni să-și amintească de tine și îți va face munca mai plăcută.
Răspândiți pozitivitatea
Incertitudinea asociată cu recesiunile poate să vă afecteze starea de spirit. Dar este important să vă amintiți că și toți ceilalți o simt – inclusiv liderii dvs. Dacă puteți răspândi bucurie și pozitivitate, vă veți constitui un far de speranță într-o perioadă altfel dificilă. Uneori, acest lucru este la fel de valoros ca și abilitățile dure pe care le oferiți.
Îmbunătățiți-vă punctele slabe
Nimeni nu este un lucrător perfect. Dezvoltă-ți conștiința de sine și fii atent la domeniile în care ai probleme. Odată ce identificați lacunele din abilitățile dumneavoastră, puteți lua măsuri pentru a le aborda și a le îmbunătăți. Dezvoltați-vă abilitățile și obțineți noi certificări. Cu cât deveniți mai bine pregătit ca angajat, cu atât sunteți mai puțin susceptibil să vă pierdeți locul de muncă.
Adoptați o mentalitate de supraviețuitor
Dacă doriți să fiți un supraviețuitor, acționați ca unul. Acest lucru înseamnă să refuzați să jucați rolul de victimă și să vă asumați responsabilitatea pentru situația dumneavoastră.
Această mentalitate poate contribui la îmbunătățirea atitudinii și a încrederii la locul de muncă, ceea ce poate contribui la manifestarea unui rezultat mai pozitiv pentru dumneavoastră.
Acordați atenție contului dvs. de economii
Deși s-ar putea să nu considerați că o recesiune este un moment de bunăstare financiară, vă puteți planifica să economisiți un pic mai mult pentru a vă scuti de griji. Pe măsură ce cheltuielile neesențiale tind să scadă, venitul dvs. suplimentar ar trebui să meargă direct în investiții cu risc scăzut sau în contul dvs. de economii.
Regula generală este să economisiți 3-6 luni din cheltuielile de trai într-un fond de urgență. Dacă sunteți îngrijorat de o eventuală concediere, încercați să măriți această sumă la un an de cheltuieli pentru a avea mai mult spațiu de manevră. Dacă rămâi angajat într-o recesiune, poți dedica acești bani în plus pentru un alt obiectiv financiar, cum ar fi un acoperiș nou sau o vacanță în familie.
Ce trebuie să faceți dacă sunteți concediat
Niciun loc de muncă nu este rezistent la recesiune. În ciuda eforturilor dumneavoastră, s-ar putea să cădeți victimă a reducerilor de personal și să vă aflați într-o situație nefavorabilă.
Reîntoarcerea pe piața muncii în timpul unei încetiniri economice este dificilă, dar este posibil să vă regăsiți după ce v-ați pierdut locul de muncă. Iată câteva dintre opțiunile dumneavoastră.
Solicitați ajutorul de șomaj
Primul dvs. pas ar trebui să fie să vă asigurați că vă puteți satisface nevoile.
Căutați locuri de muncă vacante într-o industrie mai puțin afectată
Nu toate industriile sunt egale în economia României. Pe măsură ce vă începeți căutarea unui loc de muncă, ați putea lua în considerare schimbarea carierei către ceva mai stabil. Industriile din domeniul sănătății, educației și utilităților sunt mai puțin susceptibile de a se confrunta cu lipsuri și vă pot oferi o mai mare siguranță a locului de muncă.
Începeți să lucrați pe cont propriu
În funcție de setul tău de abilități, lucrul ca freelancer ar putea fi o opțiune pentru tine. Este mai puțin costisitor pentru organizații să vă angajeze pentru proiecte pe termen scurt decât ca angajat permanent. Dacă reușiți să adunați suficient de multă muncă, s-ar putea să descoperiți că nu aveți nevoie de un nou loc de muncă – cel puțin, pentru moment.
Extindeți-vă competențele
Dacă ești șomer în timpul următoarei recesiuni, ar putea fi momentul perfect pentru tine să te întorci la școală sau să urmezi cursuri de dezvoltare profesională.
Întrebându-vă: “Oare îmi voi pierde locul de muncă într-o recesiune?” vă poate umple de anxietate. Dar nu trebuie să fie așa. Informația este putere și, cu cât învățați mai multe despre recesiuni, cu atât mai ușor vă va fi să vă adaptați la o economie în încetinire.
Cel mai bun pariu este să vă faceți neprețuit pentru angajatorul dumneavoastră. Proiectați o atitudine pozitivă, extindeți-vă setul de competențe și fiți adaptabil. În cazul în care compania dvs. decide să procedeze la concedieri, acești pași vă pot ajuta să vă protejați.Și chiar dacă lucrurile nu ies așa cum ați sperat, nu s-a terminat. Sunteți un lucrător puternic, cu multe aptitudini diferite și cu capacitatea de a le îmbunătăți.