Rata globală a inflației a surprins cu o nouă creștere, în condițiile în care inflația din sectorul energetic a urcat. Scăderea inflației de bază este mai mult în conformitate cu așteptările și arată foarte puține semne de efecte secundare în zona euro până în prezent. Banca Centrală Europeană poate să se opună majorării anticipate a ratelor de dobândă.
Surpriza este că inflația globală rămâne mai mare decât se aștepta. Având în vedere că efectele de bază din ce în ce mai mici ale prețului petrolului și majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) din Germania din ianuarie anul trecut au ieșit din cifre, majoritatea se așteptau la o scădere mai mare decât inflația globală. Aceste efecte au fost depășite de o nouă creștere a prețurilor la energie, ceea ce a dus la o creștere a inflației energetice la 28,6% în ianuarie.
Datorită prețurilor volatile ale energiei de pe piață și a transmiterii incerte către consumator, este foarte dificil de prevăzut evoluția inflației energetice pe termen scurt. Așteptați-vă ca acest lucru să se îmbunătățească începând din primăvară.
Îngrijorările legate de viitoarele efecte secundare rămân valabile, deoarece inflația energetică menține rata inflației la un nivel mai ridicat pentru moment.
Scăderea ratei inflației de bază confirmă faptul că rata ridicată a inflației nu se răspândește încă și că transmiterea prețurilor ridicate la producător rămâne mai modestă decât se aștepta. Inflația bunurilor a scăzut din nou la 2,3%, iar inflația serviciilor a rămas la 2,4%. Acest lucru arată că încă nu există dovezi că efectele secundare generalizate se produc în acest moment.
Astfel, rezultă o rată a inflației care oferă atât șoimilor, cât și porumbeilor o mulțime de muniție pentru ședința de mâine a Băncii Centrale Europene (BCE). Departe de a soluționa dezbaterea despre cât de structurală sau temporară este această rată actuală a inflației.
În timp ce așteptările sunt că inflația din sectorul energetic va scădea în mod constant, ne așteptăm, de asemenea, ca creșterea salariilor să se relanseze în cursul acestui an și vedem încă mai mult spațiu de manevră pentru ca inflația bunurilor să crească, pe măsură ce prețurile ridicate ale producătorilor se vor repercuta asupra consumatorilor.
În general, se așteaptă ca inflația globală să scadă la aproximativ 2% la sfârșitul anului.
Având în vedere îmbunătățirea așteptărilor privind PIB-ul și inflația pentru 2023 și 2024, acest lucru ar trebui să fie suficient pentru o majorare a ratei BCE la începutul anului 2023.
Iar situația inflației din zona euro este mult mai puțin acută decât cea din SUA, deoarece dovezile privind efectul de runda a doua lipsesc în mare măsură.