Inflația energetică din zona euro persistă, în condițiile în care prețurile gazelor de pe piață rămân ridicate, iar prețul petrolului Brent continuă să aibă o tendință de creștere. Pentru economia zonei euro, aceasta este o veste proastă. Prețurile de consum și de producție mai mari au ca rezultat o creștere negativă a salariilor reale și o comprimare a marjelor, ceea ce apasă asupra consumului privat.
Inflația energetică rămâne ridicată pentru cea mai mare parte a anului 2022, afectând salariile reale.
Din perspectiva consumatorilor, saltul prețurilor la energie reprezintă o lovitură semnificativă în puterea de cumpărare. Creșterea salariilor reale în zona euro a scăzut într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimele decenii, cel puțin de la începutul anilor ’70.
Inflația energetică va rămâne ridicată pentru o perioadă destul de lungă de timp în zona euro, deoarece prețurile ridicate la gazele naturale nu au ajuns încă la consumator în totalitate.
Acest efect întârzie de obicei cu aproximativ 5 luni, ceea ce înseamnă că începutul anului 2022 va fi caracterizat de o inflație ridicată a energiei. Totuși, pe piețele futures, se așteaptă ca inflația energetică să scadă în cursul anului 2022 după vârful înregistrat în trimestrul al patrulea al anului trecut, chiar dacă acest lucru nu înseamnă o reducere la niveluri normale, nici pe departe.
Guvernele au venit cu măsuri de atenuare pentru a atenua lovitura pentru consumatori.
În Germania, guvernul precedent a decis să reducă taxa de tranziție ecologică, care face parte din prețul energiei, de la începutul acestui an. În prezent, se discută, dar nu s-a luat încă o decizie în privința scutirii pentru gospodăriile cu venituri mici.
Franța a plafonat prețurile de consum la gaze până la sfârșitul anului și a oferit compensații de 100 de euro unui număr mare de gospodării. De asemenea, Franța lucrează la modificarea reglementărilor pentru furnizorii de energie.
Italia și Spania au introdus o gamă largă de măsuri, inclusiv reducerea cotelor de TVA pentru energie.
Consumatorii raportează în continuare foarte favorabil situația lor financiară actuală, ceea ce indică faptul că prețurile mai mari la energie nu provoacă încă probleme financiare generalizate care să deraieze semnificativ alte tipuri de consum.
O mare parte din impactul prețurilor mai mari la gaze se va manifesta abia în lunile următoare. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că consumatorii se așteaptă la o deteriorare a situației lor financiare în următoarele 12 luni și ar trebui să se observe cum consumul privat va fi afectat în curând.
În trecut, consumatorii au avut tendința de a compensa prețurile mai mari la energie prin reducerea cheltuielilor pentru alte servicii sau bunuri.
Consumatorii din țările din zona euro au elasticități diferite pentru prețurile mai mari la energie.
În momentul de față, diferența față de episoadele anterioare de prețuri ridicate la energie este reprezentată de economiile în exces datorate blocajelor.
S-ar putea foarte bine ca consumatorii să își consume economiile excedentare pentru a plăti cel puțin o perioadă de prețuri mai mari la energie. Într-un astfel de scenariu, consumul privat din zona euro ar putea fi relativ nevătămat în perioada actuală, dar reducerea economiilor în exces ar însemna totuși un consum post-pandemic mai mic mai târziu în cursul anului. Într-un fel sau altul, prețurile ridicate ale energiei vor afecta consumul privat.