În principal din cauza creșterilor mari ale prețurilor la gaze și electricitate din România, inflația din iulie a ajuns la 5,00%, relativ aproape de estimarea economiștilor de 4,83% și peste consensul pieței de 4,40%. Economiștii revizuiesc prognoza de sfârșit de an de la 4,7% la 5,5% și adaugă o majorare a ratei la prognoza lor.
A trecut ceva timp de când așteptările pieței au ratat cu o marjă atât de mare valoarea reală a inflației lunare (5,00% inflația reală din iulie față de 4,40% făcută de cei de la Boomberg).
Principalul vinovat a fost gazul, prețurile crescând cu un procent uluitor de 20,5% față de luna precedentă, cel mai probabil deoarece consumatorii nu s-au grăbit să își reînnoiască contractele care expirau .
O creștere de 4,2% a prețurilor la a fost un alt contribuitor semnificativ, la fel ca și creșterea de 2,1% a prețurilor la combustibili, având în vedere ponderea acestora în coșul IPC.
Sezonalitatea prețurilor la alimente a fost ceva mai puțin pronunțată, în special în cazul fructelor, care au avansat cu 1,6% față de așteptările noastre pentru o mică scădere a prețului lunar.
Având în vedere liberalizarea a prețurilor la gaze și electricitate, dar și incertitudinile privind prețurile petrolului și produsele agroalimentare, se așteaptă ca volatilitatea crescută atât a estimărilor privind inflația, cât și a rezultatelor efective să persiste.
Având un scenariu de lungă durată privind o majorare a dobânzii-cheie cu 50 puncte procentuale în prima parte a anului 2022. În timp ce actuala izbucnire de inflație rămâne în mare parte determinat de prețurile care nu sunt sub controlul Băncii Naționale a României, iar o inflație globală de 5,5% sau chiar mai mult până la sfârșitul anului nu poate fi minimalizată de BNR.
În plus, economia funcționează mult mai bine decât se aștepta și, după cum se subliniază în ultimul raport al BNR privind inflația, deviația PIB a devenit pozitivă mai repede decât se aștepta.
Prin urmare, pe măsură ce ne îndreptăm spre sfârșitul anului, forțele inflaționiste au potențialul de a fi mai mult determinate de cerere, ceea ce va determina o reacție de politică.
În opinia economiștilor, prima majorare va avea loc la ședința din noiembrie, urmată de alte două majorări de 25 puncte de bază în primul trimestru din 2022. În opinialor, calendarul acestor majorări va fi puternic influențat de comportamentul altor bănci centrale regionale, în special al Băncii Naționale a Poloniei.