Pentru a face acest lucru, organizațiile trebuie să înțeleagă ce este necesar pentru a crea un loc de muncă echitabil. Având în vedere că locul de muncă de astăzi este format din talente diverse, din toate mediile diferite, este important ca echipele să înțeleagă cum să cultive un mediu de lucru care să le permită tuturor membrilor echipei să se dezvolte. Aproape 80% dintre lucrătorii români declară că doresc să lucreze pentru o companie care apreciază diversitatea, echitatea, incluziunea și apartenența. În ultimii doi ani, accentul pus pe un loc de muncă mai echitabil a devenit mai important pentru multe organizații. Dar realizarea echității la locul de muncă este mai complicată decât pare. Rasismul sistemic și prejudecățile implicite împiedică accesul echitabil la oportunități pentru mulți angajați diverși. Și, deși multe organizații depun eforturi pentru a crea echipe mai diverse, companiile încă se luptă cu crearea unui mediu incluziv.
În această postare, veți afla ce definește echitatea la locul de muncă. De asemenea, veți afla cum să promovați un mediu incluziv în care toți angajații își pot atinge potențialul maxim.
Ce este echitatea la locul de muncă?
Echitatea la locul de muncă este ideea că tuturor angajaților li se oferă oportunități corecte și egale pe baza nevoilor lor individuale. Echitatea recunoaște faptul că nu toți angajații beneficiază de aceleași oportunități și abordează dezechilibrul oportunităților care le sunt disponibile.
Echitatea la locul de muncă începe prin eliminarea decalajelor rasiale și de gen în ceea ce privește salarizarea și avansarea angajaților. Dar echitatea are în vedere și inițiativele cheie – cum ar fi instruirea privind prejudecățile inconștiente – pentru a elimina prejudecățile implicite care afectează performanța angajaților.
Cu toții avem prejudecăți care ne influențează deciziile, mentalitățile și comportamentele. Echitatea recunoaște acest adevăr și se referă la o distribuire sau alocare a acestor resurse sau oportunități pentru a crea condiții de concurență echitabile.
O analiză recentă a diversității în rândul echipelor de execuție a constatat că societățile cu un procent de 30 % mai mare de femei în funcții de execuție au avut mai multe șanse de a depăși companiile în care procentul de femei în funcții de execuție se situa între 10 și 30 %.
De ce este atât de importantă echitatea la locul de muncă?
Echitatea la locul de muncă se bazează pe egalitate, deschidere și apartenență. Și chiar și locurile de muncă diversificate se pot lupta pentru a crea o afacere complet lipsită de prejudecăți și discriminare. Dar, deși prioritizarea echității necesită multă muncă, cercetările arată că întreprinderile beneficiază de pe urma creării unui loc de muncă echitabil.
Egalitatea la locul de muncă vs. echitatea la locul de muncă, care este diferența?
În timp ce echitatea și egalitatea sună similar, punerea în aplicare a termenilor are rezultate diferite. Egalitatea se referă la situația în care fiecare persoană sau grup primește exact aceleași resurse sau oportunități. Dar diferite persoane și grupuri au circumstanțe diferite, ceea ce duce la un acces inegal la oportunități sau resurse.
De exemplu, unii angajați se confruntă cu bariere la intrarea pe piața forței de muncă, pentru început. Este posibil ca lucrătorii să nu aibă o diplomă universitară tradițională de patru ani din cauza barierelor legate de costuri și de taxele de școlarizare. Alții ar putea să nu aibă un trecut profesional tradițional, precum acel CV perfect. Și încă, alții se confruntă cu prejudecăți, microagresiuni și comportamente care au un impact negativ asupra traiectoriilor lor profesionale.
Este important să recunoaștem că nu toți angajații pornesc de la aceeași linie de start. Când ne uităm doar la paritatea salarială, o putem vedea în cifre. Cu o lentilă privind transparența salarială, vedem că inechitatea are un impact disproporționat asupra femeilor
Dar pentru a construi un loc de muncă corect, divers și incluziv, o organizație trebuie să aibă egalitate și echitate.
În ce fel beneficiază organizațiile și angajații de echitate?
Concluzia este că echitatea la locul de muncă este un lucru bun. Deși pentru a deveni un loc de muncă mai echitabil va fi nevoie de o muncă grea, efortul merită.
Echitatea la locul de muncă înseamnă lărgirea bazinului de angajați care pot evolua în cadrul unei companii și poate duce la o conducere mai diversă în viitor. Deoarece crearea unui loc de muncă echitabil necesită investiții în angajați, echitatea poate duce, de asemenea, la o mai mare retenție și implicare a angajaților. Lucrătorilor le place să lucreze pentru locuri care simt că vor să investească în ei.
Pentru organizații, poate fi un lucru bun pentru păstrarea angajaților și pentru brandul de angajator. Datele arată că persoanele care simt că aparțin unui loc de muncă au o intenție cu 34% mai mare de a rămâne în organizația lor și sunt cu 167% mai predispuse să își recomande compania ca loc de muncă pentru alții.
Datorită acestei cereri crescute de echitate, faptul de a face timp pentru a face o companie mai echitabilă ar putea îmbunătăți imaginea acesteia, ceea ce ar duce la o forță de muncă mai diversă și mai talentată.
Exemple de echitate la locul de muncă
Acomodarea condițiilor de sănătate sau a dizabilităților
Un exemplu de echitate la locul de muncă este crearea de programe care să includă condițiile de sănătate sau dizabilitățile. De exemplu, angajații care sunt neurodivergenți au nevoie de condiții de muncă de susținere care să îi ajute să se dezvolte. Acest lucru ar putea consta în oferirea de coaching pentru angajații neurodivergenți sau în asigurarea unor locuri de muncă fără distragere a atenției, de exemplu.
Dezvăluiți datele privind salariile
Un alt exemplu este oferirea transparenței salariale în cererile de angajare sau implementarea angajării pe bază de competențe pentru noile roluri. Oferind transparență salarială forței de muncă, organizația dvs. promovează paritatea și echitatea salarială. De asemenea, ajută la eliminarea diferențelor salariale de gen și rasiale.
Oferiți instruire în domeniul diversității
Un ultim exemplu este promovarea programelor de formare în domeniul diversității la locul de muncă. Implementarea unor programe precum cele de formare privind prejudecățile inconștiente sau de leadership incluziv ajută la promovarea apartenenței.
Nu există o soluție într-o singură etapă pentru a crea echitate la locul de muncă. Este un proces consumator de timp care necesită un angajament real. Dar iată câteva recomandări despre cum să începeți.