În mod tradițional, aurul este considerat un “port liniștit” pentru investitorii care caută să-și salveze fondurile în perioadele de criză. Prin urmare, este probabil ca cererea aurului să crească, propulsând prețurile.
Anul trecut, prețul aurului a atins cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Potrivit datelor Băncii Mondiale și USGS, prețul mediu al aurului a fost estimat la 1.800 de dolari în 2021, în creștere cu 1,7% față de 2020.
Creșterea prețurilor a fost declanșată de cererea în creștere, în timp ce producția globală a rămas la nivelul anului precedent.
În 2022, prețul aurului a fost proiectat să se relaxeze ușor, scăzând cu aproape 1%, datorită ofertei suficiente preconizate, dar incertitudinea politică și economică în creștere dramatică este posibil să crească prognoza de preț.
În 2021, consumul global de aur în lingouri fizice a urcat cu 58% față de aceeași perioadă din 2020.
Cererea din partea aplicațiilor industriale și a bijuteriilor a crescut cu 16% și, respectiv, 49%. Consumul în sectorul electronic a crescut cu 13%, iar cel al monedelor și medaliilor oficiale și al imitațiilor de monede cu 6%.
Producția globală a minelor de aur a fost de aproximativ 3,1 mii tone, rămânând aproape neschimbată față de anul precedent. China continuă să dețină statutul de producător principal, reprezentând 12% din producția mondială de aur.
Producția mondială de aur pe țări Țările cu cele mai mari volume de producție de aur în 2021 au fost China (370 de tone), Australia (330 de tone) și Rusia (300 de tone), cu o cotă combinată de 32% din volumul mondial. Statele Unite, Canada, Ghana, Africa de Sud, Uzbekistan, Mexic, Indonezia, Sudan, Peru și Brazilia au rămas ceva mai în urmă, cuprinzând împreună alte 36%.