Cu evenimente majore amânate pentru 2022, sectorul cultural românesc încearcă să găsească o modalitate de a naviga prin aceste vremuri incerte. Să aruncăm o privire retrospectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în 2021.
În 2019, în UE erau 7,9 milioane de angajați din sectorul cultural sector în UE (3,7 % din totalul angajaților), potrivit datelor Eurostat.
În România, sectorul cultural avea 1,6 la sută din numărul total de angajați din țară și genera între 1,5 și 3 la sută din PIB, potrivit analiștilor din industrie.
În România, sectorul cultural a fost unul dintre cele mai afectate în primele luni ale pandemiei, potrivit datelor publicate la un an de la declanșarea crizei de sănătate.
În timpul primului val pandemic, majoritatea sectoarelor au fost afectate, sectorul ospitalității și turismului scăzând cu 67,4%, în timp ce sectoarele culturii, artelor și altor servicii au înregistrat scăderi record în al doilea trimestru al anului 2020 (-67,4% și, respectiv, -60,4%).
Chiar și în acest context dificil, România a găsit o modalitate de a aduce bucurie și fericire festivalierilor, permițând desfășurarea unor evenimente precum Festivalul Internațional de Film Transilvania, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Electric Castle, Festivalul Internațional de Film Anonimul, JazzTM, Jazz in the Park, Untold, Summerwell și noul Festival SAGA, care au atras atât critici, cât și laude din partea publicului.
Pandemia a lovit din nou la sfârșitul lunii septembrie a acestui an și a adus noi măsuri restrictive, ceea ce a avut un impact redus asupra Festivalului Internațional George Enescu.
Până în prezent, nu s-a permis reluarea evenimentelor în spații publice, în timp ce evenimentele în spații închise sunt permise doar în proporție de 30 la sută din capacitatea locației.
O trecere oportună și foarte necesară a situației industriilor culturale și creative din Europa în perioada pandemiei.
Cele trei focare de răspuns: la nivel local, la nivelul pieței muncii și la nivel internațional, oferă noi dovezi lucide și detaliate că cultura este mai importantă ca niciodată, dar, din păcate, că sursele noastre de informare sunt deficitare, iar răspunsurile politice sunt insuficiente.
Puțini din afara industriei înțeleg cu adevărat profunzimea și amploarea impactului pe care l-a avut pandemia asupra industriilor creative și culturale. Acest volum umple acest gol important. El prezintă o investigație pătrunzătoare, riguroasă și sinceră a impactului pe termen scurt și pe termen lung al pandemiei asupra industriilor creative și culturale.