Anul trecut, Italia a înregistrat cea mai proeminentă scădere a achizițiilor de tutun din străinătate, în timp ce Belgia și-a intensificat importurile. În termeni valorici, importurile de tutun nefabricat au scăzut de la 3 miliarde de dolari la 2,8 miliarde de dolari în 2020. Tutunul din România a devenit cel mai exportat produs alimentar, iar valoarea țigărilor vândute în străinătate a depășit-o pe cea a grâului și porumbului în 2020.
În anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun, redă INS.
Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent.
Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro).
Această diferență este cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce cerealele sunt exportate ca materie primă, arată BAT România.
Valoarea totală a importurilor de tutun brut și a fost de circa 355 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro.
În 2020, importurile europene de tutun nefabricat au scăzut cu -7% de la an la an, ajungând la 578 mii tone, atingând cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Polonia și Germania constituie cei mai mari importatori de tutun nefabricat din UE, cu o cotă combinată de 48% din volumul total al importurilor europene. Anul trecut, Italia a înregistrat cea mai proeminentă scădere a achizițiilor de tutun din străinătate, în timp ce Belgia și-a intensificat importurile. Prețul de import al tutunului nefabricat în Europa a rămas aproape neschimbat față de anul precedent.
Importurile de tutun nefabricat în UE s-au redus la 578.000 de tone în 2020, în scădere cu -7% față de anul precedent. În termeni valorici, importurile de tutun nefabricat au scăzut de la 3 miliarde de dolari la 2,8 miliarde de dolari în 2020.
Polonia (143 mii tone) și Germania (136 mii tone) au reprezentat aproximativ 48% din totalul importurilor de tutun (nefabricat) în 2020. Țările de Jos (49 mii tone) au ocupat următoarea poziție în clasament, urmate de Franța (46 mii tone), Belgia (32 mii tone), Italia (31mii tone) și România (28 mii tone). Toate aceste țări au deținut împreună o cotă de aproape 32% din totalul importurilor.
În 2020, cea mai notabilă scădere în ceea ce privește achizițiile, dintre principalele țări importatoare, a fost înregistrată de Italia (-23% față de anul precedent). Dintre cei mai mari importatori europeni, Belgia (+34% de la an la an) a devenit singura țară care a crescut volumul de tutun nefabricat importat.
În termeni valorici, Germania (710 milioane de dolari), Polonia (705 milioane de dolari) și Țările de Jos (214 milioane de dolari) au fost țările cu cele mai mari niveluri de importuri în 2020, cu o cotă combinată de 58% din totalul importurilor. Aceste țări au fost urmate de Belgia, România, Italia și Franța, care împreună au reprezentat alte 22%.
Prețul de import al tutunului nefabricat în UE s-a situat la 4 861 de dolari pe tonă în 2020, rămânând relativ neschimbat față de anul precedent. Au existat diferențe semnificative în ceea ce privește prețurile medii între principalele țări importatoare. În 2020, țara cu cel mai mare preț a fost România (5 973 dolari pe tonă), în timp ce Franța (2 538 dolari pe tonă) a fost printre cele mai mici. În 2020, cea mai remarcabilă rată de creștere în ceea ce privește prețurile a fost atinsă de Italia, în timp ce ceilalți lideri au înregistrat tendințe mixte în ceea ce privește cifrele prețurilor de import.