Guvernele din întreaga Europă, care se confruntă deja cu provocarea de a face față crizei de aprovizionare cu energie din această iarnă, au primit o nouă lovitură. Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu a declarat că semnele indică o perioadă de presiune ridicată în Europa de Vest în noiembrie și decembrie, ceea ce va duce probabil la condiții reci, cu vânt și ploi reduse. Acest lucru va crește și mai mult cererea de combustibil și va limita productivitatea surselor de energie regenerabilă.
Cea mai recentă provocare sezonieră vine după una dintre cele mai secetoase veri înregistrate vreodată în Europa, iar în condițiile în care țările au petrecut deja timp încercând să își reducă dependența de sursele de energie rusești din cauza conflictului din Ucraina, multe au fost deja nevoite să găsească noi soluții.
Compania internațională de consultanță în domeniul energiei Wood Mackenzie a declarat că, dacă iarna care urmează va fi în conformitate cu media pe cinci ani, Europa ar putea trece peste ea cu aproximativ un sfert din capacitatea sa de stocare a gazelor rămasă. În plus, a spus acesta, dacă Rusia ar opri toate livrările, Uniunea Europeană ar mai avea aproximativ 15% din capacitatea de stocare până la sfârșitul iernii.
În ciuda importurilor puternice de gaze naturale lichefiate pentru a înlocui livrările rusești, Europa trebuie să reducă consumul de gaze – cu mult – dacă vrea să treacă iarna. Oferta suplimentară nu va fi suficientă. Conservarea este absolut primordială.
Cantitatea exactă variază de la o țară la alta, dar, în medie, Comisia Europeană a sugerat o reducere a cererii de 10%-15%. Germania și alte câteva națiuni, care în trecut se bazau în mod semnificativ pe gazul rusesc, trebuie să reducă și mai mult consumul, cu până la 20%.
Deoarece aceste obiective de economisire sunt fixe, o iarnă mai caldă ar face conservarea mult mai ușoară, iar una mai rece mult mai dificilă. Dar, indiferent de cât de aspră devine iarna, Europa trebuie să consume mai puțin gaz decât a consumat în 2021 și decât a consumat în medie în ultimii cinci ani.
Prețurile ridicate de până acum au încurajat firmele industriale să reducă consumul. În unele cazuri, în special în sectorul chimic, unele companii au oprit pur și simplu producția. Ca urmare, cererea de gaze în Europa a fost cu până la 20% mai mică decât în mod normal.
Cererea de gaz a gospodăriilor și a întreprinderilor mici, care în Germania reprezintă aproximativ 40% din consumul țării, este foarte sezonieră, cea mai mare parte fiind concentrată în aproximativ 25 de săptămâni ale sezonului de încălzire, din jurul datei de 15 octombrie până în jurul datei de 15 martie. Până acum, nu știam cum vor reacționa gospodăriile, deși se presupunea că mesajele publice privind necesitatea de a economisi energie, împreună cu prețurile mai mari la vânzare cu amănuntul, vor descuraja consumul.
Realitatea? În momentul în care primul val de frig de toamnă a lovit continentul, gospodăriile și firmele mici din Germania, cunoscute în mod obișnuit sub numele de sectorul privat, și-au crescut cererea de gaze cu 14,5% peste media pe cinci ani.
Cu siguranță, a fost frig: Temperaturile medii din nord-vestul Europei au scăzut sub media celor 30 de ani. Temperatura medie de ieri a fost de doar 10,5 grade Celsius, o cifră care nu a fost atinsă anul trecut până la jumătatea lunii octombrie. Europa are nevoie disperată de o iarnă caldă, dar nu poate miza pe un sezon blând similar celui de anul trecut. Regiunea ar putea avea noroc, dar va avea probleme serioase dacă nu va fi așa. Chiar și o iarnă medie ar fi problematică.
În ultimele patru săptămâni, guvernele europene au intervenit pentru a plafona facturile la utilități, reducând impactul prețurilor, dar nu și-au dublat mesajele publice privind conservarea. Familiile și întreprinderile mici auzeau până acum “prețurile vor fi mari și trebuie să economisiți gazul”. Acum, acestea aud “guvernul vă plafonează factura, așa că bucurați-vă”.
Temperaturile mai ridicate ale mării nu ar încălzi Europa dacă vântul s-ar schimba și ar aduce aer mai rece dinspre Asia Centrală și Siberia.