Oportunitatea de a investi în înființarea unei ferme de pui ecologici este cu atât mai importantă cu cât cererea de produse ecologice de calitate este în creștere. Într-un sistem ecologic, hrana pentru pui trebuie să provină din surse ecologice, de exemplu din ferme certificate. Deoarece numărul acestor ferme nu este încă suficient de mare, mulți fermieri care iau decizia de a investi într-o fermă de pui bio aleg, de asemenea, să își cultive propriile cereale și plante furajere. Ferma poate câștiga rapid încrederea clienților locali și își poate vinde produsele pe bază de abonamente lunare, ceea ce ar oferi siguranță financiară și predictibilitatea unor venituri mai mari.
Ce înseamnă “ecologic” pentru puii de găină?
Creșterea ecologică a puilor trebuie să integreze practici culturale, biologice și mecanice care să încorporeze ciclul resurselor naturale, să conserve biodiversitatea și să promoveze un echilibru ecologic.
Hrana ecologică pentru pui trebuie să fie cultivată fără a folosi pesticide, antibiotice, erbicide și îngrășăminte de sinteză și fără a folosi cereale sau plante modificate genetic.
Conform legislației UE, găinile ecologice trebuie să se nască și să fie crescute în ferme ecologice, iar hrana lor trebuie să provină, de asemenea, din surse 100% ecologice. Hrana trebuie să fie obținută la fermă sau de la ferme din aceeași regiune. Furajele neecologice de origine vegetală, aditivii furajeri și anumite produse utilizate în alimentația animalelor pot fi folosite numai dacă au fost autorizate pentru utilizarea în producția ecologică. De exemplu, sunt interzise aminoacizii de sinteză și promotorii de creștere.
Reglementări specifice pentru puii ecologici se aplică și pentru alte țări, în funcție de legislația acestora, dar ceea ce au toate în comun este utilizarea de hrană furnizată de ferme ecologice sau obținută în aceeași fermă în care sunt crescuți puii, folosind metode de agricultură ecologică.
Cerințe nutriționale pentru puii ecologici
Puii și alte păsări de curte pot fi calificați ca fiind ecologici doar dacă sunt crescuți în aceste condiții pe tot parcursul ciclului lor de viață. Puii ecologici au o nutriție echilibrată bazată pe hrană organică, trăiesc în adăposturi curate care oferă suficient spațiu de mișcare, au acces în aer liber și nu sunt niciodată tratați cu antibiotice. Fermele de pui ecologici sunt inspectate periodic de autoritățile competente pentru a-și menține certificarea ecologică.
Ingredientele agricole utilizate pentru a hrăni puii ecologici trebuie să provină din ferme ecologice certificate. Alimentația puiului trebuie să includă vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, acizi grași, fibre și surse de energie. Unele ingrediente pot fi folosite pentru a înlocui suplimentele sau aditivii din alimente, de exemplu cochilia de stridie poate fi folosită ca supliment de calciu pentru găinile ouătoare.
Anumiți aminoacizi care sunt sintetici pot fi utilizați în rațiile furajere certificate ecologic, dar numai în cantități limitate, așa cum este specificat de reglementările în vigoare. Metionina sintetică este un astfel de aminoacid.
Promotorii de creștere nu sunt permiși pentru găinile ecologice. Aceasta include hormoni, dar și alte tipuri de produse care promovează o creștere forțată. Acest lucru este valabil și pentru începătorii de pui care nu sunt bio și care includ adesea antibiotice și alte tipuri de medicamente. Puii ecologici trebuie să urmeze ciclul lor natural de creștere.
Unele furaje pentru puii de carne neecologice includ arsenic, deoarece acționează ca un stimulent al hranei și este folosit pentru controlul paraziților. Arsenicul nu trebuie inclus în rațiile ecologice. De fapt, utilizarea arsenicului este, de asemenea, interzisă pentru producțiile de culturi ecologice.
Aditivii și suplimentele furajere, chiar dacă sunt permise pentru furajele certificate ecologic, nu ar trebui folosite în cantități excesive, doar în rațiile necesare pentru a asigura o alimentație sănătoasă și adecvată pentru puii de găină. În plus, hrana ecologică pentru pui, aditivii și suplimentele utilizate nu trebuie să conțină subproduse de la sacrificarea animalelor, indiferent dacă provin de la păsări sau mamifere.
Accesul la pășune nu este obligatoriu pentru găinile ecologice, dar este necesar să se asigure accesul în aer liber. Cel mai bine este să le permiteți găinilor să se hrănească pentru ca acestea să aibă condiții de viață sănătoase. Mai multe studii au arătat că a avea acces în aer liber care nu oferă condiții naturale satisfăcătoare, cum ar fi a avea acces doar la curți cimentate, nu este suficient pentru găini.
Hrană și aditivi pentru hrana găinilor ecologice
Hrana este definită ca fiind materiale și produse comestibile consumate de găini pentru valoarea lor nutritivă. Hrana pentru pui include concentrate (cereale), furaje și alte tipuri de produse. Pășunile și loturile de teren folosite pentru puii ecologici trebuie să fie certificate, pentru a putea oferi găinilor hrană 100% ecologică.
Aditivii și suplimentele furajere pot conține substanțe și ingrediente naturale (făină de pește, carbonat de calciu sau coji de stridii), precum și anumite substanțe sintetice. Crescătorii de pui trebuie să verifice listele de aditivi și suplimente permise în fiecare țară pentru creșterea ecologică a puilor.
Oligoelementele minerale și vitaminele sunt permise în hrana pentru pui, atâta timp cât nu sunt derivate din subproduse de la sacrificarea animalelor și nu conțin ingrediente modificate genetic.
Coloranții sintetici, aromele, agenții de curgere și agenții antipraf nu sunt permise în hrana ecologică pentru pui.
În concluzie, hrana ecologică pentru pui ar trebui să conțină doar ingrediente vegetale provenite din ferme ecologice, anumite ingrediente naturale care pot fi folosite ca aditivi sau suplimente și anumite ingrediente sintetice doar dacă sunt permise de legislația specifică fiecărui județ.