Pentru a reuși ca antreprenor român, trebuie să vă recunoașteți și să vă abordați temerile, astfel încât acestea să nu vă controleze viața. Cheia nu este să faci ca prin magie să dispară frica ta sau să te prefaci că ele nici măcar nu există.
Iată care sunt principalele temeri pe care fiecare antreprenor român trebuie să le depășească pentru a reuși în afaceri (și cum să începi să le cucerești):
Frica de eșec
Frica de eșec este una dintre cele mai frecvente fobii, mai ales în rândul antreprenorilor noi și aspiranți. De fapt, 33% dintre români recunosc că teama de eșec îi împiedică să înceapă o afacere. Dar, în ciuda faptului că poate părea teribil de final, eșecul nu este opusul succesului. Eșecul este o parte crucială a succesului.
Nenumărate persoane și afaceri de succes s-au confruntat cu o tonă de eșecuri în drumul lor spre succes.
De fapt, eșecul poate sfârși prin a fi chiar lucrul care te pregătește pentru succes. Studiile arată că eșecurile din trecut îi fac pe antreprenori să aibă de două ori mai multe șanse de reușită în viitor. Rebrandizați-vă eșecurile în lumina acestui fapt – nu ați eșuat, pur și simplu v-ați făcut de două ori mai probabil să reușiți!
Frica de incertitudine
Rezistența la schimbare este un impuls natural. Avem tendința de a ne orienta spre ceea ce este mai ușor și mai confortabil. Știi – dacă rămâi la slujba ta plictisitoare și fără ieșire, cel puțin știi exact cum va arăta ziua ta de zi cu zi. Dacă rămâi în apartamentul tău mizerabil, cel puțin nu va trebui să-ți faci bagajele. Dacă rămâi într-o relație proastă, cel puțin nu ești singur.
Pentru ca lucrurile să se îmbunătățească, va trebui să se schimbe.
Frica de necunoscut este atât de comună. Dar necunoscutul este necunoscut doar până când îl cunoști, iar singurul mod de a-l cunoaște este să mergi înainte și să-l descoperi. Asumă-ți riscuri și mergi înainte cu încredere, având încredere că vei descoperi lucrurile pe parcurs.
Recunoașteți că, de cele mai multe ori, viața vă va arunca mingi curbe. Singurul lucru sigur în viață este incertitudinea. Dar atâta timp cât rămâi rezistent și continui să mergi înainte cât mai bine, vei crește, te vei adapta și vei deveni chiar mai puternic decât erai înainte.
Frica de respingere
La un anumit nivel, fiecare antreprenor din România se teme cel puțin un pic de respingere. Când ești pe cale să faci prezentarea investitorilor, s-ar putea să te temi că vor râde de tine și te vor scoate din cameră. Când ești pe cale să ceri sfatul unei cunoștințe pentru a începe o afacere, s-ar putea să te temi că îți va spune că ești prost că ai încercat. Când încercați să vă vindeți produsul sau serviciul clienților, s-ar putea să vă fie teamă că nimeni nu vă va cumpăra.
Pentru a vă ajuta să vă depășiți teama, puneți-vă în situații în care ați putea fi respins. Invitați la o cafea virtuală un mentor sau un expert de la care v-ați dorit să învățați sau dați acel telefon de vânzări pe care v-ați temut să îl dați. Cu cât ești mai mult respins sau te confrunți cu aceste situații, cu atât mai mult înveți că va fi bine.
Frica de a nu fi suficient de bun
Uneori, cea mai greu de mulțumit persoană nu este un investitor, un client, un partener sau un părinte.
Atât de mulți antreprenori din România se luptă să creadă că sunt cu adevărat suficient de buni pentru a începe o afacere, pentru a avea succes și chiar pentru a-și găsi fericirea. Chiar și atunci când cunosc succesul, au impresia că nu îl merită.
Iată un sfat pentru antreprenorii români care se luptă cu aceeași teamă:
- Investiți în relații. Găsiți mentori, colegi și prieteni din România care vă văd clar potențialul și care cred cu adevărat că meritați să fiți acolo unde sunteți. Credința lor în tine te va ajuta să îți dai încrederea necesară pentru a-ți urmări visele.
- Stăpâniți-vă emoțiile. Frica și îndoiala de sine se simt ca niște fapte, dar în realitate sunt doar niște emoții care sunt atât de puternice pe cât le permitem să fie. Recunoașteți aceste sentimente pentru ceea ce sunt și încercați să nu le lăsați să vă distorsioneze realitatea. Învățând cum să recunoști frica pentru ceea ce este, te poate ajuta să o stăpânești.
- Nu vă mai comparați. Acceptă ceea ce te face diferit și concentrează-te să devii cea mai bună versiune a ta. Toată lumea are propriile talente speciale – cheia este să ți le găsești pe ale tale și să execuți ceea ce te pricepi să faci.
Frica de succes
Poate că nu crezi că ți-e frică de succes – dar este de fapt mai frecventă decât ai crede.
Pe măsură ce avansezi, te confrunți cu tot felul de noi provocări pe care nu le-ai mai întâlnit până acum. Toate celelalte frici despre care am vorbit tind să se amplifice pe măsură ce miza devine mai mare. Suntem îngrijorați de ceea ce va fi diferit în viața noastră dacă reușim cu adevărat.
Aveți încredere că veți fi capabili să vă ridicați la înălțimea situației, așa cum ați făcut-o și în trecut, când ați lucrat pentru a vă lansa afacerea. Construiește-ți o echipă de oameni puternici pe care să te poți sprijini și de la care să înveți.