Dacă o companie dorește să își mărească forța de muncă, să se extindă pe o nouă piață sau să stabilească obiective trimestriale, trebuie mai întâi să evalueze riscurile și beneficiile acestor schimbări. La fel ca în cazul creării unei liste de argumente pro și contra pentru o decizie personală, un profesionist în domeniul conducerii va efectua o analiză SWOT pentru a examina punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările organizației.
Această analiză a fost o parte crucială a planificării corporative timp de peste 50 de ani, dar știați că este, de asemenea, un instrument excelent pentru dezvoltarea dumneavoastră profesională?
O analiză SWOT personală vă ajută să analizați în mod critic valoarea pe care o aduceți la locul de muncă și modalitățile de îmbunătățire a performanței dumneavoastră. Acest instrument este deosebit de eficient atunci când faceți mișcări strategice în carieră, fie că doriți să vă schimbați locul de muncă, fie că doriți să primiți promovarea pe care o așteptați.
Ce este o analiză SWOT personală?
O analiză SWOT personală este un instrument de autoevaluare axat pe evidențierea punctelor tale forte și a punctelor slabe profesionale, a oportunităților de creștere și a amenințărilor la adresa succesului tău.
Efectuarea unei analize SWOT este utilă atunci când stabiliți obiective de dezvoltare profesională. Această perspectivă oferă o imagine clară a punctelor în care străluciți, a domeniilor pe care le puteți îmbunătăți și a oportunităților care duc la succes. Dar procesul este eficient doar dacă este realizat corect.
Cum să efectuați o analiză SWOT personală
Atunci când învățați cum să faceți o analiză SWOT personală, începeți prin a împărți o foaie de hârtie sau un document digital în patru cadrane (câte unul pentru fiecare secțiune SWOT). Apoi, este timpul să puneți întrebările dificile, folosind umilința și conștiința de sine pentru a răspunde fără prejudecăți interesate. Doriți ca analiza dvs. să fie cât mai eficientă posibil, iar asta înseamnă să fiți sincer.
Acestea fiind spuse, s-ar putea să vă străduiți să depășiți nesiguranța la locul de muncă. Nu vă minimalizați punctele forte ale angajaților și nu vă concentrați prea mult asupra punctelor slabe. Acest tip de evaluare dezechilibrată poate fi demotivant, descurajant și, în cele din urmă, o formă de autosabotaj.
Pentru a vă ajuta să creați o analiză echilibrată și eficientă, iată cum să completați fiecare dintre cele patru secțiuni.
Puncte forte
Începeți analiza prin a vă nota toate punctele forte personale.
Aceasta este o parte esențială a evaluării, deoarece scrierea punctelor tale forte începe întregul proces în mod pozitiv, ceea ce ar putea să îți îmbunătățească imaginea de sine.
Puneți-vă următoarele întrebări:
- La ce mă pricep în mod natural?
- Ce avantaje am eu și pe care alții nu le au?
- Ce ar spune șeful meu sau colegii de muncă că sunt punctele mele forte?
- Ce realizări (educație, competențe etc.) mă diferențiază de colegii mei?
- Ce conexiuni sau resurse am care mă pot ajuta să îmi ating obiectivele?
Includeți punctele forte legate de talentul natural, experiența de muncă și competențele fizice și transversale. Luați-le în considerare pe toate – nu știți niciodată care dintre aceste competențe va fi cheia succesului dumneavoastră.
Puncte slabe
Acum, este timpul să vă umiliți (doar puțin) examinându-vă punctele slabe personale. Scrieți locurile în care aveți loc de îmbunătățire, obiceiurile proaste de care trebuie să renunțați și orice altceva care v-ar putea împiedica să fiți cel mai bun la locul de muncă.
Această parte a analizei SWOT vă încurajează să vă priviți cu onestitate pentru a face schimbările și pentru a crea obiceiurile care vă vor conduce la succes. Și, ca bonus, acest exercițiu face ca răspunsul la întrebarea “Care sunt punctele tale slabe?” să fie mai ușor la un interviu de angajare.
Oportunități
Până acum, v-ați concentrat asupra performanțelor dvs. profesionale individuale. Este timpul să vă lărgiți sfera de acțiune și să analizați oportunitățile de carieră.
Luați în considerare potențialul de creștere în cadrul industriei, companiei și poziției dvs. actuale. Sunteți în prezent pregătit pentru creșterea profesională pe care o doriți?
Amenințări
În cele din urmă, abordați potențialele amenințări care ar putea să vă împiedice să vă atingeți obiectivele. Printre acestea se numără factori externi, cum ar fi o economie instabilă sau concurența colegilor dvs. de muncă, și lupte interne, cum ar fi obiceiurile proaste sau lipsa de educație.
Exemple de analize SWOT personale
Este clar că o analiză SWOT este esențială pentru planificarea strategică a carierei. Dar cum arată această analiză în practică? Iată câteva exemple care să vă ajute să înțelegeți cum să completați această autoevaluare.
Puncte forte
- Sunt un gânditor creativ, ceea ce mă ajută să rezolv probleme pentru echipa mea în moduri originale și eficiente.
- Lucrez bine sub presiune și într-un mediu cu ritm rapid.
- Am obținut o diplomă avansată, ceea ce demonstrează dorința mea de a munci din greu și expertiza mea în domeniul meu.
- Sunt organizat și orientat spre detalii.
- Sunt plăcut și prietenos și mi-am construit o rețea extinsă de prieteni în întreaga mea industrie.
- Sunt descurcăreț și încerc întotdeauna să rezolv singur problemele înainte de a deranja colegii sau managerii.
- Pun întrebări bune, ceea ce înseamnă că obțin răspunsuri valoroase și informative, iar ascultătorul simte că îmi pasă de ceea ce are de spus.
Puncte slabe
- Uneori îmi lipsește voința de a-mi duce la bun sfârșit proiectele, ceea ce duce la amânare și la muncă grăbită.
- De multe ori întârzii la serviciu pentru că pierd noțiunea timpului sau pentru că dorm prea mult dimineața.
- Am avut anterior probleme cu un coleg dificil, iar neînțelegerile au făcut ca superiorii să ne vadă pe amândoi în mod negativ.
- Nu am la fel de multă experiență în domeniul tehnologiei AI ca un alt coleg care candidează pentru același post.
- Sunt adesea prea timid pentru a vorbi în timpul ședințelor de echipă.
- Am anxietate de prezentare, iar acest lucru mă face să refuz oportunități valoroase de a-mi împărtăși expertiza și de a mă pune în evidență.
Oportunități
- Compania mea nu atinge o piață critică în acest moment. Aș putea redacta o propunere pentru a ajunge pe acea piață și aș putea face o impresie bună șefului meu.
- Progresele tehnologice, cum ar fi instrumentele de inteligență artificială, m-ar putea ajuta să devin mai productiv la locul de muncă.
- Aș putea contacta unul dintre mentorii mei pentru sfaturi de carieră sau o recomandare pentru postul pentru care candidez.
- Aș putea urma un curs online pentru a-mi dezvolta setul de competențe în timpul orelor libere.
- Aș putea lucra cu un coach de carieră pentru a-mi îmbunătăți abilitățile de intervievare înainte de a candida pentru un nou post.
După analiza dvs.
Analiza SWOT este ca o foaie de parcurs, care vă arată căile pe care le puteți urma pentru autoperfecționare. Dar a avea o hartă este doar un pas al călătoriei dumneavoastră – acum trebuie să vă trasați cursul.
După ce ați finalizat evaluarea, faceți un plan de acțiune care să vă ajute să vă atingeți obiectivele. Iată două modalități de a face acest lucru:
Potrivirea categoriilor înseamnă să vă folosiți punctele forte pentru a vă corecta punctele slabe. Aceasta este o metodă excelentă pentru atenuarea amenințărilor, deoarece vă folosiți setul de competențe pentru a vă îmbunătăți performanța generală.
Să spunem că ați enumerat “creativitatea” ca punct forte și “gestionarea timpului” ca punct slab. Căutați modalități de a vă folosi creativitatea pentru a vă gestiona timpul mai eficient. Ați putea să începeți să scrieți un jurnal pentru a vă urmări programul și obiectivele zilnice.
Întoarcerea negativă implică transformarea amenințărilor în aspecte pozitive prin proactivitate. Recunoașterea din timp a amenințărilor legate de dezvoltarea carierei înseamnă că puteți lua măsuri pentru a le evita înainte ca acestea să vă blocheze calea.
Dacă ați enumerat “creșterea concurenței” ca fiind un risc pentru poziția dumneavoastră, luați în considerare posibilitatea de a urma câteva cursuri online sau seminarii în persoană pentru a vă umple portofoliul. Acest lucru ar putea să vă diferențieze de colegii dvs. și să vă asigure postul.
Sfaturi finale atunci când efectuați o analiză SWOT personală
Cu o definiție, un ghid și exemple în mână, veți realiza cu siguranță o analiză bună. Faceți-o excelentă urmând aceste sfaturi:
Cereți ajutor: Deși această analiză este personală, asta nu înseamnă că trebuie să o faceți singur. Iar perspectiva unei persoane din afară ar putea oferi noi perspective.
Rugați un prieten de încredere, un coleg de serviciu sau un mentor să ia în considerare împreună cu dvs. întrebările de analiză, cum ar fi la ce vă pricepeți în mod natural și dacă industria dvs. se schimbă. Părerea lor vă oferă o analiză mai bine conturată și mai obiectivă.
Săpați mai adânc: Atunci când vă analizați punctele forte și punctele slabe, câteva lucruri ar putea să apară imediat. Poate că părinții dumneavoastră v-au certat întotdeauna pentru că sunteți perfecționist sau prietenii dumneavoastră vă afirmă în mod regulat loialitatea.
Deși acestea sunt aspecte excelente cărora să le dedici timp, ai putea fi surprins de ceea ce găsești dacă sapi mai adânc, iar această scufundare mai adâncă te-ar putea răsplăti cu o creștere mai satisfăcătoare.
Recompensează-te cu autoîngrijire: Efectuarea acestor analize este o muncă grea și solicitantă din punct de vedere emoțional. S-ar putea să nu vă placă punctele slabe sau riscurile de care dați peste ele și este nevoie de curaj pentru a continua să mergeți mai departe, finalizând analiza și lucrând pentru a vă îmbunătăți. Recompensează-te pentru toată această muncă grea cu puțină autoîngrijire, cum ar fi o baie sau puțină lectură.
Profitați de tehnicile motivaționale: După analiză, folosiți tehnici precum crearea unui tablou de viziune, recitarea de afirmații pozitive și scrierea unui jurnal pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele de autoperfecționare. Aceste instrumente vă vor ajuta să vă concentrați asupra obiectivelor dumneavoastră și vă vor reaminti de linia de sosire atunci când aveți nevoie de mai multă motivație.
O analiză SWOT personală este un instrument excelent pentru stabilirea obiectivelor de dezvoltare profesională. Fie că sunteți un proaspăt absolvent la început de carieră, un profesionist experimentat care urcă pe scara ierarhică sau un lucrător care dorește să facă o schimbare importantă, această evaluare vă definește calea de urmat.