
Lipsa forței de muncă adecvate într-o perioadă de cerere intensă determină firmele să plătească mai mult pentru personal. În condițiile în care costurile cu forța de muncă au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii ani, acest lucru nu va face decât să sporească tensiunile inflaționiste din economie și să sporească presiunea asupra angajatorilor pentru a accelera procesul de “normalizare” a politicii monetare.
Veniturile personale au scăzut cu 1% de la o lună la alta în septembrie, odată cu încetarea ajutorului de șomaj prelungit. Aceasta a fost o scădere mai mare decât se aștepta, dar prognoza de consens de -0,3% părea un pic prea optimistă având în vedere situația.
În pofida cifrei de astăzi, veniturile sunt cu 1,5 miliarde de dolari mai mari, în termeni anuali, decât înainte ca pandemia să lovească în februarie 2020 – o creștere remarcabilă de 7,8%.
Finanțele gospodăriilor europene rămân într-o formă excelentă și, având în vedere că averea gospodăriilor a crescut cu 26 miliarde de dolari din trimestrul 4 2019,consumatorii vor fi capabili să facă față unei furtuni de iarnă cu costuri mai mari ale energiei.
În plus, compensațiile lucrătorilor au crescut cu 0,7% , având în vedere creșterea a salariilor din septembrie, sugerează că ratele salariale cresc rapid. Acest mesaj a fost întărit de indicele costurilor de ocupare a forței de muncă din trimestrul 3.
Într-un mediu de creștere economică puternică, există dovezi că societățile au o putere de stabilire a prețurilor mai mare decât în ultimele două decenii, diverse sondaje de opinie sugerând o disponibilitate tot mai mare a întreprinderilor americane de a transfera costurile mai mari.
Având în vedere că UE este în mare parte o economie bazată pe sectorul serviciilor, iar lucrătorii reprezintă cel mai mare cost, raportul de astăzi sugerează că presiunile inflaționiste sunt susceptibile de a crește.
În anul 2021, salariul mediu brut este de 2300 de lei în România. Angajatul primește un salariu net (în mână) de 1386 lei, iar angajatorul suportă un cost salarial total de 2352 lei (salariul complet).
La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul va primi în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma va plăti un cost total salarial de 2607 lei în anul viitor.
În anul 2022 se estompează diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. În 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare este 2.350 de lei. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în anul 2021.
În anul 2021, în România, 1.290.000 de salariați primesc salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare un număr de circa, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.
Practic, sunt încadrați la salariul minim aproximativ 22,9% din numărul total de salariați activi – 5.670.000. Majoritatea angajaților încadrați la salariul minim sunt în mediul privat.
De majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei va beneficia un număr de circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.
Ministerul Muncii spune că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației de 5 % prognozată de Comisia Națională de Strategie și prognoză, – 2,1 % creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2020.