Tehnologiile digitale ajută la gestionarea transporturilor de mărfuri de export și de import în comerțul internațional. O furtună perfectă de evenimente mondiale declanșează, în mod de înțeles, stresul financiar în marea majoritate a românilor. Peste 80% dintre adulți simt un stres financiar crescut din cauză.
În plus, greutățile legate de pandemie – inclusiv starea de sănătate precară, pierderea celor dragi, situațiile dificile la locul de muncă și în familie, izolarea și neplăcerile – au afectat întreaga națiune și întreaga lume. În România, 63% dintre antreprenori și angajați au declarat că pandemia și războiul din vecinătate le-a schimbat viața pentru totdeauna.
Taxa financiară a angajaților români stresați a avut, de asemenea, un impact asupra companiilor. 34% dintre angajații din mai multe industrii au declarat că grijile legate de bani din ultimul an au avut un impact major până la sever asupra sănătății lor mintale; 18% au spus că le-a afectat productivitatea la locul de muncă; 38% dintre angajații stresați financiar au declarat că au căutat un nou loc de muncă, iar 37% dintre aceștia au recurs la împrumuturi la IFN-uri în ultimul an.
Întrebarea evidentă în urma acestui stres financiar accentuat este: cum îl puteți reduce?
Structurați – și respectați – un buget
Acesta este un număr alarmant: la începutul anului 2022, aproape două treimi din populația României trăia de la salariu la salariu. Inflația galopantă este cu siguranță un factor, dar concluzia pentru multe persoane și familii care se confruntă cu stresul financiar este că, 1) nu au un buget, sau 2) dacă au, nu se țin de el. Stresul financiar este adesea cauzat de o deconectare între banii pe care îi cheltuiți și banii care intră.
Stabiliți un buget care să se potrivească cu veniturile și cheltuielile dvs. lunare – acestea din urmă includ toate facturile și datoriile lunare – apoi folosiți un sistem de urmărire a cheltuielilor pentru a afla ce obiceiuri de cheltuieli aveți. Toate aceste informații vă vor ajuta să identificați modalități de reducere a cheltuielilor, începând cu eliminarea mai multor cheltuieli neesențiale.
Fiți strategic și creați un plan de rambursare a datoriilor
Creșterea datoriilor sau abia dacă reușim să le plătim în fiecare lună ne sugrumă financiar, reducând venitul disponibil și suma de bani pe care o puteți economisi. Așadar, elaborați un plan funcțional pentru a scăpa de datorii.
Clasificați-vă datoriile în ordinea în care doriți să le achitați. Achitarea mai întâi a cardului de credit sau a împrumutului cu cea mai mică sumă vă oferă satisfacția de a șterge una de pe listă și de a lua avânt. Sau ați putea achita mai întâi datoriile cu cele mai mari rate ale dobânzii, cum ar fi cardurile de credit. Achitarea cât mai curând posibil a datoriilor cu dobândă mare vă economisește cei mai mulți bani pe termen lung.
Concentrează-te pe achitarea unei datorii pe rând, punând banii suplimentari economisiți în urma restructurării bugetului tău în contul primei datorii pe care încerci să o elimini. Atunci când vă concentrați pe achitarea unei singure datorii pe rând, puteți achita datoria mai repede, deoarece o mai mare parte din bani vor merge direct la soldul principal și mai puțini sunt cheltuiți pentru plata dobânzilor.
Acordați prioritate economisirii banilor
Lucrurile pe care nu le putem controla tind să ne îngrijoreze. Știind ce puteți controla și luând măsurile adecvate, puteți reduce stresul. Un bun exemplu de a profita de ceea ce puteți controla este respectarea unui plan de economisire consistent. Acțiunea de a economisi vă va da un sentiment de realizare și confort. Pe măsură ce acumulați economii, veți ști că banii sunt puși deoparte în cazul în care aveți nevoie de ei.
Este important să înțelegeți acest lucru: Reducerea datoriilor și, în cele din urmă, eliminarea lor, va avea un impact direct asupra cantității și a modului în care puteți economisi pe termen scurt și lung. Toată lumea are nevoie de un fond de urgență.
Odată ce v-ați construit fondul de urgență în mod substanțial, ați putea lua în considerare posibilitatea de a plasa o parte din el într-un certificat de depozit, care aduce o rată de rentabilitate garantată care este, în general, mai mare decât cea a conturilor de economii tradiționale.
Stresul financiar poate părea copleșitor și imposibil de gestionat dacă nu ați luat măsuri. Păstrați lucrurile simple, fiți sincer cu privire la ceea ce cauzează stresul și rămâneți pozitiv, știind în același timp că efectuarea unor mici schimbări ici și colo poate duce la diferențe mari în timp.