România se află la coada clasamentului Uniunii Europene în privința ponderii specialiștilor în tehnologia informației și comunicații (IT&C) în totalul forței de muncă din țară, conform Eurostat. 26,2% dintre specialiștii IT&C din România sunt femei, țara clasându-se pe locul al treilea în UE la acest capitol.
În România, procentul femeilor din totalul celor care au absolvit studii doctorale este cu 10-20 de puncte mai mare decât media europeană inclusiv în domenii unde cel al bărbaților este majoritar – IT, Inginerie, Servicii.
La nivel național, procentul femeilor în totalul absolvenților de studii graduale a crescut, în perioada 2015-2018, la: biologie și științe conexe, fizică, matematică, IT&C, arhitectură.
În anul 2020, specialiștii IT&C constituiau doar 2,4% din totalul forței de muncă din România, țara noastră clasându-se pe penultimul loc între cele 27 de state membre UE, la acest capitol.
România e la urmă la ponderea specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă, România e totuși printre țările fruntașe în privința procentului de femei în rândul IT-iștilor. 26,2% dintre specialiștii IT&C din România sunt femei, țara clasându-se pe locul al treilea în UE la acest capitol.
În România, numărul angajatelor în IT&C a ajuns la 90.000, în 2020, faţă de 50.000, în 2008.
Din 10 angajaţi în companiile tech din România, 4 sunt femei. Iar o explicaţie ar fi faptul că nu sunt încurajate, încă din timpul şcolii, să urmeze o carieră în domeniu. Doar 3 din 10 au studii în IT, în timp ce 43% au ajuns să lucreze în industria IT&C, după ce au trecut prin mai multe job-uri.
Industria tehnologică este una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere. Se estimează că ocupațiile din domeniul informaticii și tehnologiei informației (IT) vor crește cu 12% în următorul deceniu – mult mai rapid decât toate celelalte ocupații. Deși industria tehnologiei poate oferi cariere satisfăcătoare și salarii abundente, cercetările au arătat că locurile de muncă în IT și informatică sunt dominate de bărbați.
În plus, 56% dintre femei își părăsesc cariera la un nivel mediu, ceea ce face ca rata de abandon a femeilor să fie de două ori mai mare decât cea a bărbaților.
Acum, mai mult ca niciodată, organizațiile, organizațiile non-profit și companiile creează resurse pentru ca femeile să aibă o carieră de succes în domeniul tehnologiei. Acest ghid detaliază opțiunile de carieră, beneficiile, resursele de educație și formare și oportunitățile de networking pentru a avansa în domeniul informaticii și IT.
După cum s-a afirmat anterior, femeile sunt subreprezentate în industria tehnologică. Acest lucru se datorează prejudecăților de gen inconștiente sau conștiente, lipsei de oportunități educaționale și de încredere, precum și discriminării la locul de muncă. Deși aceste probleme pot părea copleșitoare, există resurse și soluții disponibile pentru a combate stigmatul.
Prejudecățile de gen nu au trecut neobservate. 42% dintre femei se confruntă cu prejudecăți de gen la locul de muncă, în timp ce bărbații consideră că prejudecățile inconștiente reprezintă principala barieră cu care se confruntă femeile la locul de muncă. În plus, bărbații din industria tehnologică câștigă cu 61% mai mult decât femeile, ceea ce poate consolida sentimentele de inadecvare. Împreună cu faptul că doar 5% dintre femei ocupă poziții de conducere în sectorul tehnologic, multe femei simt că nu au modele de urmat în această industrie.
Adesea, atunci când li se cere femeilor să se autoevalueze, acestea își acordă, în medie, un punctaj mai mic decât și-ar acorda angajatorul. Studiile au arătat că femeile se rețin, mai ales la locul de muncă, deși sunt la fel de competente, dacă nu chiar mai mult decât angajații de sex masculin. De asemenea, femeile au tendința de a nu candida pentru promovare decât dacă îndeplinesc 100% din cerințe.
Femeile și companiile pot contribui la contracararea decalajului de încredere prin crearea unor rețele de persoane care gândesc la fel, cum ar fi organizațiile orientate spre femei și mentoratele. Aceste relații le pot ajuta pe femei să devină mai încrezătoare în ele însele și în industriile lor, precum și în capacitatea de a cere sfaturi pentru carieră.