
Până în 2050, cererea de alimente va crește cu 70%, în concordanță cu creșterea rapidă a populației. Un studiu a constatat că aproximativ 9,9% din populația lumii suferă încă de foame, astfel încât gândul de a hrăni aproape 10 miliarde de guri este o perspectivă descurajantă. Având în vedere că schimbările de mediu sunt greu de prevăzut, trebuie să ne îndreptăm spre inovația în domeniul tehnologiei agricole. Din fericire, semnele de până acum oferă speranță. Nu trebuie să așteptăm trei decenii pentru a vedea cum soluțiile agricole inovatoare pot influența viața oamenilor în viitor.
Vom explora tehnologiile care schimbă modul în care fermierii cultivă, transportă, depozitează și își gestionează produsele.
Inovații a tehnologiei de vectorizare a albinelor
Când vine vorba de România și producția agricolă, albinele valorează 20 de milioane de dolari. Aceste insecte sunt esențiale pentru supraviețuirea oamenilor, astfel încât există o inovație din ce în ce mai mare în ceea ce privește echipamentele agricole pentru a ajuta la protejarea albinelor și la maximizarea capacităților lor de polenizare.
Românii folosesc albine crescute în scop comercial pentru a asigura controlul țintit al culturilor prin polenizare, înlocuind pesticidele chimice cu un sistem de protecție a culturilor sigur pentru mediu.
Sistemul nu necesită pulverizarea apei sau utilizarea tractoarelor. În schimb, stupul de bondari proiectat științific permite albinelor să preia pe picioare o cantitate infimă de pulberi de combatere a dăunătorilor pe care să le împrăștie pe măsură ce se deplasează în câmp.
Această inovație în tehnologia agricolă sprijină îmbunătățirea agriculturii durabile, a randamentului culturilor și a calității solului.
Agricultura de precizie
Agricultura de precizie este o strategie de gestionare a resurselor agricole care colectează, procesează și evaluează datele și oferă informații pentru a ajuta fermierii să optimizeze și să crească calitatea și productivitatea solului.
Deciziile de gestionare se bazează pe punctele de date ale agriculturii de precizie pentru a îmbunătăți terenurile agricole și produsele agricole în mai multe domenii cheie, inclusiv:
- Eficiența utilizării resurselor
- Sustenabilitate
- Rentabilitatea
- Productivitate
- Calitate
Această inovație în tehnologia agricolă utilizează date importante pentru a ajuta la luarea deciziilor de gestionare, permițând fermierilor să controleze variabilele legate de randamentul culturilor, cum ar fi nivelul de umiditate, starea solului și microclimatele, pentru a maximiza producția. Ea se bazează pe sisteme de teledetecție, drone, robotică și automatizare pentru a îmbunătăți sănătatea culturilor și a optimiza resursele agricole, ceea ce duce la o productivitate mai mare.
Piața globală a agriculturii de precizie va ajunge la 16,35 miliarde de dolari până în 2028, înregistrând o creștere cu o rată de 13,1%. Sprijinul guvernamental în creștere și nevoia tot mai mare de monitorizare eficientă a sănătății culturilor vor impulsiona creșterea pieței.
Agricultura verticală de interior
Producția medie de orez la hectar este cuprinsă între trei și șase tone. Cu toate acestea, fermierii nu trebuie să se confrunte cu această limitare atunci când folosesc agricultura verticală de interior. Acest lucru agricultură verticală de interior cultivă produse agricole suprapuse într-un mediu închis și controlat. Tehnologia utilizează rafturi de creștere montate pe verticală pentru a crește randamentul culturilor în spații limitate. Destul de des, rafturile nu au nevoie de sol – sunt fie hidroponice, fie aeroponice:
- Hidroponica este o practică de grădinărit care cultivă plante în apă și soluții nutritive.
- Aeroponica suspendă rădăcinile culturilor în aer, cu emițătoare care le stropesc intermitent cu apă și nutrienți.
- Fermele verticale de interior le permit cultivatorilor să controleze variabile precum lumina, temperatura, apa și, uneori, nivelul de dioxid de carbon, permițându-le să obțină recolte mai sănătoase și mai mari.
Printre alte beneficii ale tehnologiei se numără reducerea cu 70% a consumului de apă, ceea ce economisește energia, și reducerea costurilor cu forța de muncă datorită utilizării roboților pentru recoltare și plantare.
Inovații a tehnologiei de creștere a animalelor
Tehnologiile emergente în domeniul creșterii animalelor oferă fermierilor informații bazate pe date, permițându-le să eficientizeze gestionarea fermei, să îmbunătățească îngrijirea animalelor și să sporească productivitatea.
Iată câteva dintre numeroasele inovații care redefinesc zootehnia:
- Instalațiile automatizate de lactate mulg vacile în mod automat, fără intervenție umană, iar senzorii de lapte îi ajută, de asemenea, pe fermieri să monitorizeze calitatea laptelui.
- Sistemele automate de curățare elimină deșeurile, permițând crearea unor medii mai curate și fără boli.
- Sistemele automatizate de hrănire oferă animalelor amestecuri de hrană adaptate la nevoile lor specifice și în cantitatea potrivită.
Fermierii trebuie să utilizeze robotica, inteligența artificială și big data pentru a crește bunăstarea animalelor și productivitatea fermei.
Sperietori de ciori cu laser
Păsările sau rozătoarele enervante pot fi o amenințare pentru creșterea culturilor pe un câmp deschis. În trecut, fermierii se bazau pe sperietori tradiționale pentru a alunga invadatorii înfometați. Dar astăzi, proprietarii și managerii de ferme apelează la dispozitive de înaltă tehnologie cu senzori de mișcare pentru a împiedica păsările să jefuiască culturile.
Primele teste cu sperietori de ciori cu laser au arătat că dispozitivele pot minimiza daunele aduse culturilor prin reducerea populației de păsări din jurul terenurilor agricole cu până la 70% până la 90%.
Automatizarea fermei
Automatizarea exploatațiilor agricole reunește utilaje agricole, sisteme informatice, electronice, senzori chimici și gestionarea datelor pentru a îmbunătăți funcționarea echipamentelor și procesul decizional și, în cele din urmă, pentru a reduce intervenția și erorile umane.
Reducerea timpului de muncă, randamentele mai mari și utilizarea eficientă a resurselor determină adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii. În prezent, fermierii folosesc mașini de recoltat automate, drone, tractoare autonome, semănat și plivit pentru a transforma modul în care își cultivă culturile. Tehnologia se ocupă de sarcinile mărunte și recurente, permițându-le să se concentreze pe funcții mai critice.
La fel ca în orice domeniu (fără joc de cuvinte), automatizarea poate ajuta angajații să economisească timp, deoarece tehnologia reduce nevoia ca oamenii să ia parte în mod activ la o sarcină. Datorită automatizării, majoritatea fermierilor petrec acum mai mult timp cu familiile lor decât înainte.
Inovații a tehnologiei minicromosomului
populația în creștere și cererea de alimente înseamnă că fermierii vor trebui să crească producția agricolă cu cel puțin 23% pentru a menține standardele de viață actuale. Astfel, pierderea unor producții întregi din cauza dăunătorilor reprezintă o problemă majoră pe măsură ce populația globală crește.
Alimentele modificate genetic au fost criticate în ultimii ani, studiile sugerând că acestea ar putea fi legate de reacții alergice sau că ar putea include toxine dăunătoare care pot expune oamenii la riscuri pentru sănătate. O altă problemă este aceea că producția de alimente modificate genetic poate perturba biodiversitatea naturală sau poate elibera toxine în sol.
Din fericire, există speranță la orizont. Geneticienii agricoli pot aplica tehnologia minichromosomului pentru a îmbunătăți trăsăturile unei plante fără a modifica în vreun fel genele. Deoarece minichromosomii conțin cantități mici de material genetic, este posibil să se folosească această tehnologie pentru a face plantele mai tolerante la secetă sau mai rezistente la dăunători fără a interfera cu dezvoltarea naturală a gazdei.
Pe scurt, inovații a tehnologiei minichromosomului permite inginerilor geneticieni să creeze culturi care necesită mai puține pesticide, fungicide și îngrășăminte, reducând dependența de substanțe chimice dăunătoare. De asemenea, le permite să realizeze biofortificarea și să îmbunătățească conținutul nutrițional al unei plante.
Software de gestionare a fermei
Mulți fermieri ard fitilul la ambele capete, deoarece se străduiesc să se țină la curent cu un volum mare de muncă cu puțin ajutor. Cu cât ferma este mai mare, cu atât este mai descurajant să supraveghezi toate operațiunile.
Software-ul de gestionare a fermei este o platformă integrată care oferă date și informații în timp real, precum o listă de verificare digitală, pentru a ajuta fermierii să urmărească activitățile zilnice. Cu acest software de monitorizare și raportare, fermierii pot îmbunătăți procesul de luare a deciziilor în cadrul tuturor operațiunilor.
Inovații a tehnologiei de gestionare a apei
Irigarea este o metodă vitală de a furniza apă în zonele aride care, de obicei, nu au precipitații suficiente pentru a le face arabile. Cu toate acestea, deși acesta este un aspect crucial al agriculturii din zilele noastre, mulți fermieri încă își irigă câmpurile cu cantități risipitoare de apă ca acum 4000 de ani în urmă.
Pe lângă faptul că risipește mai mult de două treimi din apă, irigarea prin inundații poate uda prea mult plantele, afectându-le creșterea. De asemenea, ar putea transporta excesul de îngrășăminte în cursuri de apă și lacuri, contaminând sursele de apă dulce.
Inovarea și tehnologia în agricultură le oferă fermierilor modalități mai durabile de a asigura suficientă apă pentru plante. De exemplu, un sistem de micro irigare prin picurare, permite ca apa să se scurgă încet până la rădăcinile plantelor, creând astfel mediul potrivit pentru dezvoltarea culturilor. Tehnologia reduce consumul de apă cu până la 50% și îmbunătățește calitatea culturilor.
Într-o epocă în care preocupările legate de mediu și temerile legate de schimbările climatice sunt la cote maxime, agricultura durabilă este o problemă de actualitate. Populația noastră este în creștere, iar deficitul tot mai mare de terenuri și apă reprezintă o amenințare semnificativă pentru longevitatea rasei umane așa cum o cunoaștem. Dar, în timp ce mulți politicieni trag de timp și deviază, startup-urile din domeniul tehnologiei agricole sunt ocupate să acționeze.
De la progresele în agricultura de precizie până la automatizarea fermei, genetică și tehnologia de gestionare a apei, inovațiile în tehnologia agricolă oferă mijloacele pentru o agricultură mai inteligentă, mai sigură și mai productivă.