Etica muncii este unul dintre acei termeni pe care cu toții îi putem vizualiza, dar pe care ne este greu să îi explicăm. Știm că există – în mod obiectiv – lucruri care contează atunci când vine vorba de performanțe bune la locul de muncă. Atunci când construim echipe și stabilim obiective, sperăm că acestea vor fi entuziaste, angajate și productive. Dar a reduce acest lucru la comportamente specifice este o sarcină mai neclară. Etica muncii este definită în diverse moduri atât în literatura psihologică, cât și în cea filosofică. Se pare că la bază (atât din punct de vedere ontologic, cât și lingvistic) se află o interpretare morală. A munci din greu și a face sacrificii este bine; a lenevi și a fi risipitor este rău.
Ce înseamnă etica muncii?
Etica muncii se referă la obiceiurile și aptitudinile de lucru care sunt necesare pentru o performanță de succes. Aceste trăsături sunt de obicei împărtășite de persoanele de succes. Aceasta include calități precum bune abilități de gestionare a timpului, seriozitate, autodisciplină, punctualitate, atitudine pozitivă, muncă asiduă și muncă în echipă.
Nu există nicio companie care să nu dorească să angajeze persoane cu o etică a muncii puternică. Aceste persoane fac “o milă în plus”. Rareori își iau concediu, prioritizează munca și prezintă un nivel ridicat de loialitate a angajaților. Dar această imagine despre cum arată o bună etică a muncii poate duce la faptul că echipele prioritizează comportamente greșite. Iar acest lucru poate duce la o cultură a prezenteismului, nu a productivității.
Etica muncii este esențială pentru succesul oricărei companii, dar poate fi dificil de definit și chiar mai dificil de măsurat. Cu toate acestea, unele rezultate ale eticii muncii angajaților dvs. sunt evidente în sondajele privind angajamentul angajaților. Acestea clasifică cât de mulțumiți sunt lucrătorii de locul lor de muncă actual, precum și satisfacția lor generală față de companie.
Dar, pentru a menține angajamentul și productivitatea, trebuie să echilibrăm comportamentele “tradiționale” de muncă asiduă cu cele durabile. Acest lucru pregătește terenul pentru longevitate și pentru un echilibru mai puternic între viața profesională și cea privată, pe măsură ce angajații învață să se dezvolte în medii hibride.
Ce înseamnă o etică a muncii puternică?
O etică puternică a muncii este o persoană care are dorința de a investi timp, energie și efort în munca sa. O persoană cu o etică a muncii puternică nu se va eschiva de la provocările dificile, ci, în schimb, va găsi o modalitate de a le face să se realizeze.
În schimb, etica în muncă se referă mai degrabă la dorința de a te prezenta și de a munci cât mai bine în fiecare zi. Este ca și cum ați face exerciții fizice. O rutină de fitness echilibrată nu înseamnă să te muncești până la eșec în sala de sport în fiecare zi. Înseamnă un amestec bun de activități care au ca rezultat sănătatea generală. Asta include cu siguranță să te forțezi și să rămâi la limită. Dar include, de asemenea, zile de odihnă și recuperare, găsirea unor activități pe care le iubiți și oferirea combustibilului de care aveți nevoie pentru a excela la ele.
Dezvoltarea unei etici puternice a muncii în rândul angajaților dumneavoastră și a dumneavoastră înșivă poate avea efecte pozitive enorme asupra afacerii dumneavoastră. Dar, mai întâi, este important să definiți ce sunt acestea și de ce sunt atât de valoroase pentru creșterea și succesul organizației dvs.
Cum influențează etica muncii echipele
Indiferent dacă conduceți o mică afacere cu doar unul sau doi angajați sau gestionați un grup mare de angajați într-o corporație, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face este să stabiliți, să promovați și să încurajați o etică a muncii puternică în cadrul echipei dumneavoastră. O bună etică a muncii include luarea inițiativei, munca asiduă și luarea deciziilor corecte atunci când vă confruntați cu situații dificile.
Caracteristicile unei echipe cu o bună etică a muncii
O echipă cu o bună etică a muncii va demonstra câteva caracteristici cheie. Aceștia vor fi foarte motivați, de încredere, demni de încredere, implicați, responsabili, proactivi, gânditori creativi și conștienți de propriile puncte forte și puncte slabe. De asemenea, membrii echipei se sprijină reciproc, ajutându-se reciproc cu feedback constructiv sau rezolvând probleme, după caz.
Etica de lucru a echipei dvs. este influențată de etica de lucru individuală – aceasta alcătuiește cultura dvs. de lucru. În mod ideal, angajații dvs. vor crea “norme” în jurul următoarelor trăsături:
- Atitudine pozitivă
- Pregătire
- Conștiinciozitate
- Îngrijirea de sine
- Muncă de înaltă calitate
- Gândire de viitor
- Conștiința de sine
Există mai multe componente ale eticii profesionale a unei persoane. Puteți contribui la construirea culturii pe care o doriți prin prioritizarea a ceea ce doriți să prioritizeze angajații dumneavoastră. Colegii de muncă pot ajuta să se împingă unii pe alții către o etică a muncii de o calitate superioară, sprijinindu-se reciproc.
Cum poate fi toxică etica profesională proastă la locul de muncă
În timp ce o etică a muncii puternică poate ridica moralul și poate încuraja echipele să colaboreze, o etică a muncii proastă poate fi toxică. Acestea pot afecta calitatea muncii produse, precum și fericirea echipei dumneavoastră.
Liderii, resursele umane și managerii pot dezvolta o etică profesională puternică în cadrul echipelor lor prin recunoașterea beneficiilor unei etici profesionale puternice și descurajarea celor proaste. Etica muncii este o funcție a angajamentului angajaților.
Dacă observați că anumiți membri dau semne de resentimente sau se lasă mai des decât de obicei, ar putea indica faptul că se dezvoltă o etică a muncii proastă. Pe de altă parte, ar putea indica faptul că nevoile angajaților sunt nesatisfăcute. În aceste cazuri, ar trebui să vă întâlniți în particular cu angajatul și să discutați despre care ar putea fi problemele. Îl puteți ajuta să își dezvolte abilitățile de etică a muncii care vor fi benefice atât pentru el, cât și pentru echipa sa.
Cum să dezvoltați o bună etică a muncii
Pentru a începe să dezvoltați o bună etică a muncii – fie în echipa dumneavoastră, fie ca individ – gândiți-vă mai întâi la ceea ce constituie o etică a muncii puternică. Făcând acest lucru vă va ajuta să vă înțelegeți propriile valori personale atunci când vine vorba de a munci din greu pentru ceva.
Persoanele care au o etică a muncii puternică sunt motivate intrinsec. Își fac bine treaba și îndeplinesc așteptările, chiar dacă alții nu îi consideră la standarde atât de înalte. Un lider care dorește să încurajeze aceste calități ar face acest lucru prin oferirea de oportunități de învățare și colaborare în grup. Recunoașterea indivizilor din echipă pentru munca depusă contribuie în mare măsură la consolidarea acestor trăsături în echipa dumneavoastră.
Iată câteva modalități de a încuraja o bună etică a muncii în echipa dvs:
Comunicați importanța eticii muncii și precizați clar ce așteptați de la echipa dvs. Stabilirea clară a așteptărilor oferă tuturor un standard spre care să tindă și reduce confuzia. O lipsă de claritate poate împiedica atât productivitatea, cât și încrederea.
Oferiți o cultură de susținere. O cultură cu o etică a muncii solidă va recompensa munca și efortul depus și va încuraja autonomia. Aceasta sprijină experimentarea, colaborarea și riscul.
Acordați atenție moralului angajaților. Moralul scăzut este adesea confundat cu o etică slabă a muncii – dar este mai des un indicator al epuizării. Dacă atitudinile se înrăutățesc, nu vă grăbiți să dați vina pe angajat. O cultură de lucru pozitivă este la fel de contagioasă ca și una negativă. Dacă angajații dvs. sunt supărați, este posibil ca ei să reflecte o problemă de mediu mai mare.
Sărbătoriți victoriile. Nu subestimați cât de mult joacă recunoașterea în succesul unei persoane la locul de muncă. Luați-vă timp pentru a recunoaște des realizările. Asigurați-vă că recunoașteți, de asemenea, comportamentele pe care doriți să le vedeți mai des, cum ar fi gândirea creativă și munca în echipă.
Creați o cultură a companiei de creștere. Dezvoltarea profesională și a carierei merg mână în mână cu o etică pozitivă a muncii. Acordați prioritate oportunităților de învățare. Să vedeți o cale clară către nivelul următor este energizant pentru echipa dvs. Ajutați-i să ajungă acolo.
O etică profesională solidă este importantă, deoarece conduce la un mediu de lucru pozitiv. În schimb, o etică a muncii slabă poate înrăutăți și mai mult un mediu deja stresant. În calitate de lider, este responsabilitatea dvs. nu numai să creați o echipă cu o etică de muncă puternică, ci și să o încurajați cu feedback pozitiv atunci când face ceva bun. Pedepsirea cuiva care nu se ridică la nivelul așteptărilor nu face prea multe pentru motivație. Veți dori să îi sprijiniți pe oameni, acordând atenție la ceea ce au nevoie pentru a da tot ce au mai bun.