PIB-ul României a crescut cu 6,5% real în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2021 (ianurie), potrivit estimării rapide publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
PIB-ul trimestrial ajustat sezonier a crescut cu 5,2% față de trimestru , după avansul de 1,0% înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut.
Estimarea rapidă a INS a surprins analiștii independenți, care nu excludeau nici măcar varianta unei recesiuni tehnice în prima parte a anului. Pe baza creșterii din primul trimestru, modelul predictiv dezvoltat de banca BCR indică o creștere economică anuală de 5% pentru întregul an.
Cu toate acestea, multitudinea de evoluții punctuale de o amploare neobișnuită (cum ar fi creșterea prețurilor la energie sau blocajul din 2020) diminuează nivelul de încredere oferit de astfel de modele dezvoltate pentru o dinamică mai lină a variabilelor.
Factorii determinanți ai creșterii din trimestrul 1 rămân neclari până când INS va publica primul set detaliat de date pentru primul trimestru al anului.
Revizuirea semnificativă a datelor PIB ajustate sezonier nu reprezintă o surpriză, deoarece modelul sezonier a fost modificat în ultimii ani de evenimente punctuale de o amploare mai mare decât variațiile sezoniere. Din motive tehnice, datele ajustate sezonier trebuie privite cu prudență.
Dar rata anuală de creștere (+6,5% an/an, după 2,4% an/an în trimestrul 4 al anului trecut și +5,9% an/an pentru întregul an 2021, rămâne impresionantă.
Profiturile record înregistrate de companiile energetice și efectele întârziate ale prețurilor ridicate ale energiei asupra consumatorilor de energie (rezidențială și comercială) ar putea explica creșterea ascendentă neașteptată din primul trimestru al anului, în timp ce efectele întârziate ar avea un impact negativ mai târziu în cursul anului. Aceasta rămâne doar o ipoteză până la publicarea datelor detaliate privind PIB-ul din primul trimestru, în luna iunie.