În cea mai mare parte a lumii, guvernele relaxează restricțiile, oamenii devin mai mobili, iar economia este în curs de redresare. Cineva ar fi iertat să creadă că pandemia s-a încheiat. În prezent, industria largă a serviciilor cunoaște o revenire puternică în Statele Unite și în Europa, dar nu și în Asia. Dintre cele mai mari trei economii din Asia, două continuă să înregistreze un declin al activității (India, Japonia).
Cea mai mare sursă de probleme în economia mondială în timpul pandemiei a fost scăderea bruscă a activității în multe industrii de servicii. Capacitatea economiei globale de a reveni la normal va depinde de capacitatea industriilor de servicii orientate spre consum de a atrage un sprijin puternic din partea consumatorilor.
PMI-urile sunt indicatori meniți să semnaleze direcția activității în industria serviciilor în sens larg. Serviciile includ comerțul cu amănuntul, comerțul cu ridicata, transporturile, telecomunicațiile, finanțele, serviciile profesionale, activitățile de agrement și ospitalitatea. O valoare de peste 50 indică o activitate în creștere; cu cât numărul este mai mare, cu atât creșterea este mai rapidă.
În zona euro, PMI pentru servicii a crescut de la 55,1 în mai la 58,3 în iunie, cel mai ridicat nivel din iulie 2007. Acest lucru a reflectat o relaxare suplimentară a restricțiilor guvernamentale. PMI a crescut semnificativ pe majoritatea piețelor europene, dar mai ales în Spania, unde a atins 62,5, cel mai ridicat nivel din 2000 încoace.
Sectorul hotelier a înregistrat o creștere importantă a activității. În întreaga Europă, ocuparea forței de muncă în sectorul serviciilor a crescut rapid. Cu toate acestea, a rămas însă un deficit de forță de muncă. Acest lucru a dus la o accelerare a salariilor. Salariile mai mari, combinate cu costurile mai mari ale factorilor de producție, au determinat întreprinderile să majoreze prețurile de producție cu cea mai mare valoare din 2000 încoace.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunțat o nouă strategie, prima schimbare de strategie din 2003 încoace. În ultimii ani, Europa s-a îngrijorat nu de inflația excesivă, ci de inflația foarte scăzută sau inexistentă. Chiar dacă inflația crește pe măsură ce pandemia se diminuează, BCE se așteaptă ca această creștere să fie tranzitorie. Ea se așteaptă ca inflația să revină la un nivel scăzut. În consecință, BCE afirmă că va avea ca obiectiv o rată a inflației de 2,0%, așteptându-se ca inflația să poată depăși periodic ținta pentru perioade de timp susținute.
În țările membre, 22 de milioane de persoane mai puțin lucrează acum decât înainte de pandemie. Dintre aceștia, opt milioane nu-și pot găsi un loc de muncă, iar 14 milioane nu caută în mod activ un loc de muncă. În plus, aceasta prevede că, postpandemic, vor fi multe persoane care nu-și vor putea găsi un loc de muncă și că nivelurile de ocupare a forței de muncă în țările bogate vor rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei.
Pentru lucrătorii cu salarii mai mari, ocuparea forței de muncă a revenit deja la nivelul de dinainte de pandemie în țările bogate. Cu toate acestea, în cazul lucrătorilor cu salarii mai mici, ocuparea forței de muncă rămâne cu mult sub nivelul de dinainte de pandemie. Acest lucru se datorează pierderii permanente a locurilor de muncă în multe servicii destinate consumatorilor.