Rezultatele mai bune decât se așteptau pentru economia europeană au contribuit la obținerea unor rezultate peste așteptări. Țările UE au ieșit din recesiunea dublă în al doilea trimestru cu o creștere cu 1,9% mai mare decât în trimestrul precedent. Economia din cele 19 țări care utilizează moneda euro a crescut cu 2%.
Italia, care a înregistrat 128.000 de decese cauzate de pandemie și o recesiune profundă, a fost o surpriză pozitivă majoră, înregistrând o creștere de 2,7%, datorită relansării cheltuielilor de consum. Portugalia a înregistrat un boom, cu 4,9%.
Între timp, creșterea a revenit în marile economii Franța, care a crescut cu 0,9% față de trimestrul precedent, și Germania, care a înregistrat o creștere de 1,5% după o scădere bruscă de 2,1% în primul trimestru.
Datele pentru România se actualizează.
Companiile germane de automobile au înregistrat profituri solide în ciuda unei penurii de componente semiconductoare, pe măsură ce piețele auto globale își revin, în special pentru vehiculele cu prețuri mai mari vândute de Mercedes-Benz și de mărcile de lux Audi și Porsche ale Volkswagen.
Performanțele mai bune din sudul Europei pot fi rezultatul unor cheltuieli mai mari din partea gospodăriilor, pe măsură ce restricțiile sunt relaxate. Spania, cu o creștere economică de 2,8% și cheltuieli de consum în creștere cu 6,6%, a ilustrat atât revenirea, cât și a subliniat cât de mult mai are de parcurs. Produsul intern brut rămâne cu 6,8% sub nivelul de dinaintea pandemiei.
Întârzierea vaccinărilor a frânat economia europeană în prima parte a anului, dar de atunci a înregistrat progrese constante. Cu toate acestea, răspândirea variantei delta, mai contagioase, a dus la previziuni potrivit cărora aceasta ar putea încetini, dar nu și deraia, redresarea economică. Călătoriile și turismul, esențiale pentru locuri precum Spania și Grecia, se redresează, dar rămân în scădere.
Având în vedere dependența sa de turism, economia spaniolă pare deosebit de vulnerabilă la varianta delta, care forțează mai multe regiuni din țară să impună noi restricții, în timp ce guvernele străine descurajează călătoriile în Peninsula Iberică.
Cifrele oficiale de vineri au arătat, de asemenea, că șomajul în zona euro a fost de 7,7% în iunie, în scădere de la 8,0% în mai. Inflația a crescut la 2,2% în iulie, de la 1,9% în iunie.