Termenul “loc de muncă diversificat din punct de vedere al vârstei” se referă la acceptarea diferitelor vârste la locul de muncă. Cercetările au arătat că rata de ocupare a forței de muncă a lucrătorilor în vârstă, cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, crește într-un ritm rapid din cauza lipsei de forță de muncă cu care se confruntă economia. În lumina acestor constatări apare problema gestionării vârstei și a modului în care vârsta lucrătorilor influențează rezultatele. Au existat numeroase cercetări privind îmbătrânirea și modul în care aceasta are un impact multidimensional asupra subiectului, dar nu au existat suficiente cercetări privind modul în care organizațiile ar trebui să utilizeze cunoștințele lucrătorilor cu vârste diferite și cum pot valorifica diversitatea vârstei.
Până de curând, forța de muncă matură a fost discriminată, fiind exclusă din oportunitățile de angajare și din procesele decizionale din cauza vârstei lor reale sau percepute.
Perspectiva categorii sociale
Din perspectiva categorizării sociale, constatările sunt mult mai diferite. Ideea din spatele teoriei categorizării sociale este că indivizii se clasifică pe ei înșiși și pe alții în grupuri cu caracteristici similare, în acest caz, vârsta este una dintre ele. Ca urmare, oamenii sunt mai înclinați pozitiv către grupurile care le sunt similare decât către grupuri mai diverse. În acest sens, omogenitatea are ca rezultat o performanță mai mare a grupului.
Experiența
După cum s-a menționat pe scurt mai sus, includerea lucrătorilor maturi la locul de muncă poate oferi companiei o gamă largă de experiență, cunoștințe și resurse care pot fi utilizate pentru a parcurge o serie de sarcini și situații într-un mod eficient și în timp util. Lucrătorii cu experiențe diverse pot îmbunătăți în mod semnificativ multe aspecte ale unei companii, de la procesele interne la asistența pentru clienți și până la dezvoltarea produselor. Persoanele cu experiență au o tehnică de afaceri încercată și adevărată care va crește valoarea serviciilor companiei dumneavoastră.
Creșterea productivității
În mod tradițional, productivitatea poate fi stimulată în două moduri: prin creșterea capitalului fizic și uman al companiei sau prin îmbunătățirea eficienței mijloacelor de producție existente cu un management mai bun și noi procese de producție. Includerea unei game largi de servicii în cadrul unei companii crește productivitatea acesteia prin faptul că lucrează mai inteligent, nu mai greu. O productivitate mai mare este o situație avantajoasă atât pentru companie, cât și pentru lucrători – îmbunătățește profitabilitatea pentru companie și este legată de salarii mai mari pentru angajați.
Loialitate
S-a dovedit că diversitatea vârstei îmbunătățește rata de rotație a angajaților. Termenul “rata de rotație a angajaților” se referă la procentul de angajați care părăsesc o companie într-o anumită perioadă de timp. Angajații loiali și pe termen lung contribuie în mod semnificativ la creșterea productivității și eficienței companiei. Puteți obține inspirație cu privire la modul de rezolvare a acestei probleme și o nouă perspectivă adaptată la compania dumneavoastră.
Mentorat
Un alt avantaj al grupurilor de vârstă diversă este faptul că angajații mai în vârstă acționează adesea ca mentori, fiind dispuși să împărtășească cunoștințe și experiență cu membrii mai tineri ai grupului. Acest lucru sporește în mod organic setul general de competențe al forței de muncă a companiei, ceea ce duce la o productivitate generală mai mare și la performanțe individuale mai bune.
Inovare
Toți factorii menționați mai sus; productivitate și experiență mai mari, loialitate și mentorat, contribuie la inovarea companiei. Inovarea nu numai în ceea ce privește rezultatul (dezvoltarea produsului, de exemplu), ci și în ceea ce privește inovarea în ceea ce privește eficiența și procesele interne. Diversitatea are capacitatea unică de a afișa perspective diferite, iar atunci când aceste perspective diferite sunt aplicate la locul de muncă, rezultatul este un mediu de lucru mai eficient și mai uman, cu empatie, înțelegere și responsabilitate ca valori de bază.
Empatie
Empatia este esențială pentru un loc de muncă sănătos. Grupurile de vârste diferite, cu experiențe diferite, exersează comunicarea și înțelegerea mai mult decât grupurile non-diverse. În consecință, empatia se traduce nu numai în comunicarea eternă, ci și față de relația dintre companie și client. Empatia se traduce printr-o mai bună înțelegere a publicului țintă al companiei și, în esență, prin creșterea vânzărilor.
În concluzie, diversitatea vârstei este adesea trecută cu vederea, în timp ce oamenii se concentrează mai mult pe discriminarea pe criterii etnice și de gen la locul de muncă. Discuția despre diversitatea vârstei este în creștere, iar multe studii din viitor vor oferi mai multe informații despre modul în care companiile ar putea și ar trebui să valorifice diversitatea forței de muncă.
Diversitatea la locul de muncă poate crește fricțiunile dintre colegii de muncă și poate favoriza lipsa de comunicare și ineficiența, dar o forță de muncă cu vârste diferite poate avea mult mai multe beneficii pentru companie, cu condiția să existe politici care să sporească eficiența, înțelegerea și să fie deschise la perspective diferite.
În general, găsirea de candidați cu experiență va putea ridica performanța companiei dumneavoastră, va crește vânzările, va transforma politicile ineficiente ale companiei care sunt în vigoare din cauza perspectivelor limitate și va îmbunătăți imaginea companiei dumneavoastră în rândul celorlalți din industrie prin afișarea unui mediu de lucru incluziv și uman.