Pandemia a accelerat inițiativele strategice privind locul de muncă pentru a aborda problema forței de muncă dispersate și pentru a alimenta transformarea digitală. Lucrez cu organizații care își reimaginează strategia locului de muncă, punând accentul pe siguranță și distanțare socială, flexibilitate, reducerea costurilor și experiența angajaților, toate acestea în timp ce echilibrează munca de la birou și munca de acasă.
Un an de lucru la distanță ne-a provocat să regândim modelele noastre tradiționale de lucru. 73% dintre angajații chestionați și-au exprimat dorința de a avea opțiuni flexibile de lucru la distanță după pandemie, iar 66% dintre întreprinderi au declarat că iau în considerare reproiectarea spațiilor fizice pentru a se adapta mai bine mediilor de lucru hibride.
Biroul modern a fost proiectat în jurul productivității în centrul său. Dar pandemia a declanșat o schimbare fundamentală în ceea ce privește această presupunere. Aproape peste noapte, siguranța a avut întâietate în fața productivității. Pe măsură ce organizațiile și-au închis birourile pentru a-și proteja angajații, cabinetele și cabinetele au făcut loc meselor de bucătărie și dormitoarelor în ceea ce a fost cel mai mare experiment de lucru de acasă din istoria omenirii.
Dar chiar dacă birourile se pregătesc să se redeschidă, suntem departe de sfârșitul pandemiei. O mare parte din România este încă nevaccinată. Mulți lucrători – angajații mai în vârstă și cei cu probleme de sănătate, de exemplu – vor continua să lucreze de acasă în viitorul apropiat, dacă nu chiar permanent. Protecția sporită a lucrătorilor, determinată de modele hibride de forță de muncă, care se adaptează atât lumii fizice, cât și celei digitale, va ajunge să definească locul de muncă post-pandemic.
Tranziția are deja loc. Încă din luna mai 2020, Twitter a făcut titluri la nivel mondial atunci când a anunțat că angajații săi ar putea lucra de acasă “pentru totdeauna”, dacă doresc. Facebook a urmat exemplul în aceeași lună, CEO-ul Mark Zuckerberg menționând că până la 50% din forța de muncă a companiei ar putea lucra de la distanță în următorii cinci până la zece ani. În prezent, Google le permite angajaților săi să lucreze de la distanță până în septembrie 2021, cu planuri de a testa o săptămână de lucru flexibilă odată ce angajații se vor întoarce la birou.
Într-un loc de muncă hibrid, opțiunile de lucru flexibile le vor permite unora să continue să lucreze de la distanță, în timp ce altora să lucreze fie la birou, fie să facă naveta între cele două.
Mai mult, biroul post-Covid va trebui să fie reproiectat cu accent pe siguranță și igienă. Acestea sunt, fără îndoială, schimbări radicale. Dar, așa cum tehnologia a făcut ca lumea să funcționeze pe fondul restricțiilor fizice, ea echipează organizațiile cu instrumentele necesare pentru a face tranziția către un viitor hibrid.
Faptul de a avea o forță de muncă distribuită vine cu responsabilitatea de a asigura transparența. O aplicație de întreprindere permite echipelor să înregistreze într-un singur loc informațiile legate de programele și rezervările lor. Acest lucru asigură o mai bună colaborare între colegi și le permite să își planifice programul pentru a profita la maximum de cele câteva zile în care vin la birou.