Mulți cred că coaching-ul executiv este destinat exclusiv celor din conducerea companiei. Și, la un moment dat, așa a fost. Dar coaching-ul profesional este acum mai accesibil ca niciodată – și indiferent de poziția pe care o ocupați în organigramă, aveți capacitatea de creștere și dezvoltare. Dacă vă simțiți blocat sau în urmă în călătoria dvs. profesională, există o cale de ieșire. Colaborarea cu un coach executiv poate genera autocunoașterea de care aveți nevoie pentru a vă debloca potențialul și a avansa în carieră.
Ce este coaching-ul executiv?
Relațiile de coaching au o dinamică similară, indiferent de nișă. Rolul unui antrenoreste de a inspira și de a-și sprijini clientul în timp ce lucrează pentru a-și atinge potențialul maxim – și chiar mai mult. Cu ajutorul lor, învățați să vă vedeți mai clar – și cu compasiune – și să descoperiți dimensiunea capacităților dumneavoastră.
Așadar, ce este un coach executiv și cum vă poate ajuta să vă dezvoltați la locul de muncă?
Coaching-ul executiv este specializat în sprijinirea clienților pe măsură ce aceștia își dezvoltă abilitățile de conducere și de nivel înalt necesare pentru a reuși ca lideri de afaceri. Clienții lor sunt adesea profesioniști foarte motivați și orientați spre realizări, care caută un avantaj pentru a-și duce cariera la nivelul următor.
Practica este bazată pe acțiune, ceea ce înseamnă că antrenorul se concentrează atât pe modificarea gândirii clientului, cât și pe încurajarea muncii și a progreselor tangibile. Lucrând cu indivizi sau cu grupuri, coachul urmărește să cultive angajați inteligenți, capabili și ambițioși, pregătiți să își ocupe locul de lideri în lumea afacerilor.
Dar nu trebuie să fiți destinat sălii de consiliu pentru a beneficia de coachingul executiv. Un coach bun vă întâlnește acolo unde vă aflați și își adaptează practica pentru a se potrivi nevoilor și obiectivelor dumneavoastră. Pe măsură ce lucrați împreună pentru a genera un plan de dezvoltare, coach-ul vă poate oferi o perspectivă nouă asupra abilităților, punctelor forte și punctelor slabe ale dumneavoastră.
Ce nu înseamnă coaching
Unii oameni folosesc termenii de coaching, mentorat și consiliere în mod interschimbabil. Deși toate se referă la dezvoltarea personală, fiecare practică este foarte diferită în ceea ce privește domeniul de aplicare și metodologia.
Mentoratul hrănește progresul personal prin expunerea la oameni și experiențe noi. Mentorul vă ajută să vă recunoașteți abilitățile în timp ce lucrați împreună pentru a vă îmbunătăți performanța profesională și pentru a vă stabili o mentalitate de creștere. Rezultatul este o mai mare încredere în sine și o mai bună formă mentală, o perspectivă mai largă și o rețea profesională extinsă.
Consilierea implică o îndrumare bazată pe emoții, orientată pe probleme specifice. Petreceți timp cu consilierul dumneavoastră examinându-vă trecutul, evaluând modul în care acesta vă afectează comportamentul și dezvoltând strategii care să vă ajute să vă dezvoltați. Consilierii sunt singurele persoane de pe această listă care trebuie să fie profesioniști instruiți și certificați.
Coaching-ul, ca și consilierea, necesită introspecție. Dar coaching-ul se preocupă de viitorul dumneavoastră, nu de trecutul dumneavoastră. În fiecare ședință, vă concentrați pe dezvoltarea personală și folosiți stabilirea de obiective pentru a impulsiona creșterea. Și, în loc să ofere o intervenție profesională, coachii vă sprijină de pe margine, în timp ce dumneavoastră sunteți vârful de lance al propriei creșteri.
Tipuri de coaching
Există multe abordări diferite ale coaching-ului. Fiecare abordează o prioritate diferită, fie că este individuală, de colaborare sau legată de afaceri. Unii coachi au un singur domeniu de interes, în timp ce alții au o abordare transdisciplinară.
Atunci când alegeți un tip de coach, bazați-vă alegerea pe tipul de schimbare pe care doriți să o realizați. Unele dintre nișele comune includ:
Coaching de carieră
Coaching-ul de carieră oferă o perspectivă asupra creșterii dvs. profesionale și sprijină dezvoltarea, ajutându-vă să stabiliți și să atingeți obiectivele profesionale. În plus, aceștia pot oferi îndrumare în căutarea unui loc de muncă sau pot ajuta clienții să facă tranziția către un nou rol.
Coaching de viață
Antrenorii de viață abordează probleme legate de carieră, sănătate, fitness, finanțe sau relații interpersonale. Ei sunt o resursă excelentă pentru cei care se simt blocați sau deconectați de la obiectivele lor, deoarece îi motivează pe clienți să își găsească scopul și pasiunea pentru viață.
Coaching organizațional sau de afaceri
Utilizând abilități de coaching, coachii de afaceri și organizaționali sprijină companiile, ajutându-le să identifice obiectivele organizaționale și să construiască un plan pentru a atinge aceste obiective. De obicei, aceștia lucrează în mod holistic, îmbunătățind productivitatea și performanța în întreaga operațiune.
Coaching de management
Cei nou-veniți în management au adesea nevoie să își construiască un nou set de competențe. Aici intervine un antrenor de management: aceștia îi formează pe viitorii lideri în ceea ce privește abilitățile de planificare, organizare și implementare, îmbunătățindu-le în același timp competențele de gestionare a resurselor și a oamenilor.
Coaching de performanță
Un antrenor de performanță oferă strategii și tactici pentru a-i ajuta pe angajați să își execute sarcinile mai eficient. Ei se concentrează pe ridicarea abilităților și tehnicilor clienților, astfel încât aceștia să fie mai eficienți în ceea ce fac.
Antrenarea echipei executive
Lucrul în echipă este adesea o provocare. Coaching-ul pentru echipele executive are o abordare bilaterală pentru a sprijini grupurile de lucru prin îmbunătățirea comunicării și a colaborării pentru a stimula performanța generală. Liderii învață să își gestioneze echipele în mod eficient, în timp ce membrii echipei devin mai productivi. Procesul implică coaching, predare, facilitare, mediere și psihologie pozitivă.
Coaching pentru conducerea executivă
Un antrenor de lider lucrează cu angajați promițători pentru a dezvolta abilitățile necesare pentru a lua decizii mai bune și a deveni următoarea generație de directori ai companiei.
Coachingul pentru conducerea executivă se caracterizează prin atributele generatoare de beneficii:
- Dobândirea și oferirea de feedback
- Recunoașterea oportunităților de dezvoltare
- Dezvoltarea conștientizării
- Generarea de soluții prin adresarea întrebărilor potrivite
- Încurajarea învățării pe tot parcursul vieții
- Oferirea de sprijin pe termen lung
- Stabilirea unui sistem de responsabilitate și monitorizarea progreselor
De ce funcționează coachingul executiv
77% dintre directorii care au lucrat cu un coach au constatat îmbunătățiri la cel puțin 1 din 9 măsuri de afaceri, productivitatea generală și satisfacția angajaților primind cele mai mari creșteri. Cercetătorii au concluzionat că antrenamentul executivilor a produs un randament al investiției de 788%.
Pe cât de impresionante sunt aceste rezultate din punct de vedere al afacerilor, coaching-ul executivilor are un impact și mai mare pentru individ. Iată ce beneficii aduce coachingul executivului la nivel personal:
Vă atingeți obiectivele mai repede
Coach-ul dvs. vă ajută să vă identificați visele și ambițiile. Lucrați împreună pentru a stabili obiective cu etape realizabile și termene concrete – toate acestea fiind abilități transferabile. Apoi, vă urmărește progresul, astfel încât să vă atingeți obiectivele în funcție de calendarul stabilit.
Rămâneți responsabil
Munca nu se termină la încheierea unei sesiuni. Ar trebui să primiți sarcini pe care să le finalizați independent și într-un termen specific. Nu le puteți amâna – veți discuta rezultatele în cadrul următoarei ședințe. Aceste abilități de gestionare a timpului dezvoltate împreună cu antrenorul dumneavoastră se pretează bine la viața profesională.
Dobândiți o perspectivă deschisă la minte
Antrenorii fac lumină asupra unor noi posibilități. Ei vă arată cum să priviți provocările din perspective diferite, să vă aplicați abilitățile în moduri noi și să vă debarasați de convingerile limitative. Aceste cunoștințe vă infuzează munca cu empatie și vă încurajează să fiți un ascultător mai bun.
Luați decizii mai bune
Alegerile dificile sunt adesea stresante. Lucrul cu un coach vă împinge să puneți întrebări mai bune și să evaluați opțiunile din diferite puncte de vedere pentru a identifica cea mai bună soluție. Iar atunci când vă aflați în impas, coachul dumneavoastră poate fi o cutie de rezonanță valoroasă care să vă ajute să sortați posibilitățile și să vă găsiți calea.
Rămâneți motivat și concentrat asupra obiectivului dvs.
Atunci când sunteți ocupat cu provocările zilnice de la locul de muncă, este greu să vă concentrați asupra dumneavoastră. Un coach poate interveni și vă poate redirecționa atenția înapoi la obiectivele dvs. și vă poate oferi încurajarea necesară pentru a vă menține ținta.
Simțiți-vă apreciat
Atunci când cineva investește în dezvoltarea potențialului tău, nu poți să nu te simți apreciat. Un coach nu numai că vă dă o mână de ajutor, dar vă permite să vă îmbunătățiți și să vă dezvoltați în carieră, ceea ce vă încurajează să vă apreciați valoarea.
Cine ar trebui să angajeze un coach executiv?
La un moment dat, coachii executivi lucrau cu eșalonul superior al unei companii, ajutându-i pe liderii care se luptau sau ajutându-i cu provocări. Treaba lor era să elimine comportamentele nesănătoase, să stimuleze angajamentul angajaților sau să ridice la un nivel superior o performanță deja ridicată.
Acum, oricine își propune să devină lider și să își îmbunătățească capacitățile ar trebui să ia în considerare coaching-ul. Dacă ești ambițios, dar nu ești sigur unde să-ți direcționezi energia, ai nevoie de un profesionist care să te ajute să-ți găsești concentrarea. Un coach executiv te ajută să te înțelegi pe tine, motivațiile tale și dorințele tale profesionale. Iar acesta este primul pas pentru a vă transforma ambițiile în realitate.
Înțelegerea procesului de coaching executiv
În funcție de obiectivele dumneavoastră, un program de coaching executiv poate dura șase luni sau mai mult. Cu cât investiți mai mult timp lucrând cu coach-ul dumneavoastră, cu atât mai mult sprijin aveți pentru a vă dezvolta abilitățile și a inspira schimbări semnificative.
Coach-ul dvs. va începe relația prin a vă cunoaște și înțelege. El va afla despre trecutul, motivațiile, istoricul și mediul dumneavoastră de lucru. Cu permisiunea dvs., este posibil ca acesta să ceară feedback de la colegii dvs. de muncă despre punctele forte și capacitățile dvs.
Aceste informații îi ajută să dezvolte o imagine bine conturată despre cine sunteți – cunoștințe pe care le folosesc pentru a stabili legăturile de încredere și familiaritate care vor alimenta relația voastră.
Pe măsură ce lucrați împreună, antrenorul dvs. vă va evalua progresul. Unii profesioniști folosesc un sistem de punctaj pentru a evalua cât de departe ați ajuns și vă evaluează performanța pe baza schimbărilor comportamentale și a rezultatelor. Evaluările de această natură îl ajută pe coach să vă înțeleagă punctele forte și să determine ce strategii să folosească pe măsură ce înaintați.