Cele mai mari piețe importatoare de magneziu la nivel mondial au fost SUA, Canada și Germania. În termeni valorici, China (759 milioane de dolari) rămâne cel mai mare furnizor de magneziu la nivel mondial. Industria auto, care consumă 35% din magneziul produs la nivel mondial, ar putea avea de suferit din cauza lipsei metalului. Prețurile medii europene ale magneziului au depășit la începutul lunii septembrie pragul de 4.500 de dolari pe tonă, un maxim din 2008, în timp ce în iunie se situau la 2.800 de dolari pe tonă.
În următoarele șase luni, se așteaptă un deficit pe piața mondială a magneziului. China, principalul furnizor de magneziu, își reduce producția pentru a diminua emisiile de gaze cu efect de seră, ca parte a unui program cuprinzător de reducere a consumului de energie. China reprezintă 87% din producția mondială și 81% din totalul exporturilor, astfel încât o reducere accentuată a aprovizionării în această țară va fi un șoc pentru piața mondială.
Piața mondială a reacționat la introducerea măsurilor restrictive în China cu o creștere a prețurilor.
Industria auto, care consumă 35% din magneziul produs la nivel mondial, ar putea avea de suferit de pe urma penuriei de metal. Piața europeană depinde aproape în întregime de livrările chinezești, care acoperă 95% din cererea totală de metal, deoarece nu există producție internă în UE. Se preconizează că rezervele actuale de magneziu din Europa, și în special din Germania, un importator cheie al acestui metal, vor fi epuizate până în noiembrie 2021.
Un grup de asociații interprofesionale a lansat un apel urgent la acțiune împotriva riscului iminent de închidere a producției europene din cauza unei posibile suspendări a lanțurilor de aprovizionare.
Producția mondială de magneziu a scăzut la 1 milion de tone în 2020, cu o scădere de -7,5% față de anul precedent. În termeni valorici, producția de magneziu a scăzut de la 3 miliarde de dolari în 2019 la 2,8 miliarde de dolari în 2020, estimată în prețuri de export.
China (900 mii tone) a constituit țara cu cel mai mare volum de producție de magneziu, cuprinzând aprox. 87% din volumul total. În plus, producția de magneziu din China a depășit de peste zece ori cifrele înregistrate de al doilea mare producător, Rusia (60 mii tone). Poziția a treia în acest clasament a fost ocupată de Brazilia (20 mii tone), cu o cotă de 1,9%.
Exporturile mondiale de magneziu au scăzut la 385 mii tone în 2020, scăzând cu -9,8% față de anul precedent. În termeni valorici, exporturile de magneziu s-au redus de la 1,2 miliarde de dolari în 2019 la 1,1 miliarde de dolari în 2020.
China prevalează în structura exporturilor de magneziu, înregistrând 311mii de tone, ceea ce a reprezentat aproximativ 81% din totalul exporturilor în 2020. SUA (11 mii tone), Turcia (9,4mii tone), Germania (9,3mii tone), Republica Cehă (6,7 mii tone), Rusia (6,7 mii tone) și Taiwan (China) (5,8 mii tone) au avut o mică parte din totalul exporturilor.
În termeni valorici, China (759 milioane de dolari) rămâne cel mai mare furnizor de magneziu la nivel mondial, cuprinzând 72% din exporturile globale. A doua poziție în clasament a fost ocupată de Turcia (39 milioane de dolari), cu o cotă de 3,7% din exporturile globale. Aceasta a fost urmată de SUA, cu o cotă de 3,4%.
În 2020, valoarea livrărilor din China și SUA a scăzut cu -15,6% față de anul precedent și, respectiv, cu -15,3% față de anul precedent. În schimb, Turcia a crescut de două ori exporturile în termeni valorici.
În 2020, prețul mediu de export al magneziului s-a ridicat la 2.747 dolari pe tonă, în scădere cu -3,8% față de anul precedent. Prețurile au variat simțitor în funcție de țara de origine; țara cu cel mai mare preț a fost Turcia (4 110 dolari pe tonă), în timp ce China (2 442 dolari pe tonă) a fost printre cele mai mici. În 2020, cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește prețurile a fost atinsă de Rusia, în timp ce ceilalți lideri mondiali au înregistrat ritmuri de creștere mai modeste.
Achizițiile celor doisprezece mari importatori de magneziu, și anume Canada, Germania, SUA, Japonia, Coreea de Sud, India, Taiwan (China), Norvegia, Franța, Austria, România și Rusia, au reprezentat mai mult de două treimi din totalul importurilor. Mexicul (8,6 mii de tone) a deținut o pondere minoră din totalul importurilor.
Din punct de vedere valoric, cele mai mari piețe importatoare de magneziu la nivel mondial au fost SUA (156 milioane de dolari), Canada (92 milioane de dolari) și Germania (89 milioane de dolari), cu o cotă combinată de 38% din importurile globale.