Persoanele fizice, titulari de PFA, II, IF sau Profesie Liberala, pot utiliza in activitatea desfasurata autovehicule din proprietatea personala (in baza unui contract de imprumut sau de comodat) sau achizionate in cadrul activitatii desfasurate.
Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sunt deductibile in limita a 50% din valoarea lor, la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane.
Printre aceste cheltuieli enumeram:
- polita RCA si polita CASCO, deductibile 50%;
- rovinieta si costul cu inspectia tehnica periodica, deductibile 50%;
- cheltuieli cu combustibilul, deductibil 50%;
- servicii de reparatii si de intretinere ( de exemplu spalarea masinii este deductibila 50%).
- chiria pentru autoturismul utilizat conform contract de inchiriere este cheltuiala deductibila in limita a 50% din valoarea chiriei;
Se pot deduce si taxele locale daca autoturismul este in proprietatea PFA. In opinia mea impozitul local este o taxa pe proprietate si nu o taxa pentru utilizarea autovehiculului. Prin contractul de comodat/inchiriere se transmite dreptul de utilizare nu si dreptul de proprietate.
Pentru deducerea cheltuielilor de mai sus, nu trebuie sa intocmesti foi de parcurs daca sunteti un contribuabil care deduce maxim 50% din cheltuielile cu autovehiculele rutiere. Sunt suficiente factura fiscala/bonul fiscal (bonul fiscal sa aiba completat CUI-ul activitatii).
Deducerea integrala a cheltuielilor cu autoturismul
Cheltuielile de mai sus sunt integral deductibile, pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Daca desfasurati activitati economice in cel putin una din categoriile de mai sus puteti deduce integral cheltuielile cu autovehiculele.
Cheltuielile cu autoturismele care intră sub incidența acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Deducerea cheltuielilor cu amortizarea
Cheltuielile cu amortizarea unui autoturism aflat in proprietatea activitatii este limitata la 1.500 lei pe luna. Diferenta de amortizare, peste valoarea de 1500 lei, nu este deductibila. O activitate independenta poate avea un singur autoturism in utilizare, deoarece exista un singur titular. Deducerea cheltuielilor cu mai multe autovehicule este justificata de existenta salariatilor.
Important! Nu se amortizeaza bunuri care nu sunt in proprietatea activitatii economice si nici cele care fac parte din patrimoniul de afectatiune.
Articol preluat de https://gestiunepfa.ro/