Acordarea de atenție aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță devine din ce în ce mai importantă pentru toate companiile din toate sectoarele de activitate. 83% dintre directorii executivi și profesioniștii în investiții consideră că programele orientate către mediul vor genera mai multă valoare pentru acționari peste cinci ani decât în prezent. Sustenabilitatea se bazează pe ipoteza că dezvoltarea unor astfel de strategii favorizează longevitatea companiei.
Companiile cu ratinguri ridicate în ceea ce privește performanța conform standardelor mediului s-au bucurat de marje operaționale medii de 3,7 ori mai mari decât cele ale companiilor cu performanțe mai scăzute. De asemenea, acționarii au obținut randamente totale anuale mai mari pentru acționari, depășind de 2,6 ori performanțele mai slabe.
Pe scurt, sustenabilitatea este o abordare comercială pentru crearea de valoare pe termen lung prin luarea în considerare a modului în care o anumită organizație funcționează în mediul ecologic, social și economic. Sustenabilitatea se bazează pe ipoteza că dezvoltarea unor astfel de strategii favorizează longevitatea companiei. Pe măsură ce cresc așteptările privind responsabilitatea corporativă și transparența devine tot mai răspândită, companiile recunosc necesitatea de a acționa în domeniul sustenabilității. Comunicările profesionale și bunele intenții nu mai sunt suficiente.
Companiile care se remarcă în ceea ce privește sustenabilitatea abordează ambele lacune. Ele au evoluat de la a ști la a face și de la conformitate la avantaj competitiv.
Câteva recomandări practice La fel ca în cazul strategiei generale, nu există o “soluție corectă” în materie de durabilitate.
Cea mai bună soluție depinde de ambițiile și mizele fiecărei companii. Iată câteva acțiuni utile pentru toate echipele de conducere în vederea îmbunătățirii practicilor de sustenabilitate.
Aliniați strategia și sustenabilitatea: Conducerea trebuie să se asigure că strategia companiei și eforturile de sustenabilitate sunt aliniate. Adesea, asistăm la divergențe, ceea ce, desigur, face ca eforturile de sustenabilitate să fie fragile, lipsite de un angajament și de o prioritizare reală.
Există însă multe exemple bune. Un astfel de exemplu este inițiativa Planet Positive a Unilever, menită să dea mai mult decât ia compania de pe planetă prin planuri de protejare și regenerare a 1,5 milioane de hectare de terenuri, păduri și oceane până în 2030. Unilever spune că este vorba de mai mult teren decât cel pe care îl folosește deja pentru a cultiva ingredientele regenerabile incluse în gama sa de produse de înfrumusețare și îngrijire personală. Iar până în 2025, compania spune că orice plastic folosit în ambalajele sale va fi reciclabil, reutilizabil sau compostabil.
Mai întâi conformitatea, apoi avantajul competitiv: În primul rând, companiile trebuie să se ocupe de conformitate, care se referă adesea la reglementările în materie de gestionare a deșeurilor, poluare și eficiență energetică, precum și la drepturile omului și responsabilitatea muncii. Conformitatea este, de asemenea, un aspect care îi preocupă pe investitori. Un studiu recent sugerează că investitorii se feresc din ce în ce mai mult de riscurile legate de conformitate.
Cea mai bună soluție depinde de ambițiile și mizele fiecărei companii. Iată câteva acțiuni utile pentru toate echipele de conducere în vederea îmbunătățirii practicilor de sustenabilitate.
Aliniați strategia și sustenabilitatea: Conducerea trebuie să se asigure că strategia companiei și eforturile de sustenabilitate sunt aliniate. Adesea, asistăm la divergențe, ceea ce, desigur, face ca eforturile de sustenabilitate să fie fragile, lipsite de un angajament și de o prioritizare reală. Există însă multe exemple bune. Un astfel de exemplu este inițiativa Planet Positive a Unilever, menită să dea mai mult decât ia compania de pe planetă prin planuri de protejare și regenerare a 1,5 milioane de hectare de terenuri, păduri și oceane până în 2030. Unilever spune că este vorba de mai mult teren decât cel pe care îl folosește deja pentru a cultiva ingredientele regenerabile incluse în gama sa de produse de înfrumusețare și îngrijire personală. Iar până în 2025, compania spune că orice plastic folosit în ambalajele sale va fi reciclabil, reutilizabil sau compostabil.
Mai întâi conformitatea, apoi avantajul competitiv: În primul rând, companiile trebuie să se ocupe de conformitate, care se referă adesea la reglementările în materie de gestionare a deșeurilor, poluare și eficiență energetică, precum și la drepturile omului și responsabilitatea muncii. Conformitatea este, de asemenea, un aspect care îi preocupă pe investitori. Un studiu recent sugerează că investitorii se feresc din ce în ce mai mult de riscurile legate de conformitate.
Cuantificați, inclusiv analiza de rentabilitate: Toate companiile se luptă cu cuantificarea rentabilității investițiilor lor în sustenabilitate. În ceea ce privește conformitatea, aceasta este o problemă simplă. Cu toate acestea, în ceea ce privește domeniile de avantaj competitiv, companiile trebuie să facă legătura între durabilitate și o analiză de rentabilitate. Însă cele care reușesc să facă acest lucru formează un grup relativ mic.
Transparența ca o condiție prealabilă: Aceasta este esențială pentru evaluarea și îmbunătățirea practicilor de sustenabilitate. Nu puteți judeca fără transparență, pur și simplu. Transparența se bazează pe ideea că un mediu deschis în cadrul companiei, precum și cu comunitatea, va îmbunătăți performanța. Singurul mod în care companiile pot realiza transparența este prin intermediul unor comunicări deschise cu toate părțile interesate cheie, bazate pe niveluri ridicate de divulgare a informațiilor, claritate și acuratețe – precum și pe o deschidere față de recunoașterea greșelilor și îmbunătățirea practicilor.
Implicarea consiliului de administrație: Cel mai mare procent dintre aceste grupuri de părți interesate, 51%, a fost pentru luarea în considerare a impactului asupra directorilor de consiliu “în întregime sau în mare măsură”. Acest lucru întărește cât de importante sunt consiliile de administrație în colaborările cu părțile interesate cheie, cum ar fi ONG-urile, guvernele și organizațiile internaționale.
Implicați-vă în ecosistemul dumneavoastră: Constatăm că colaborarea este esențială pentru practici eficiente de sustenabilitate, în special în rezolvarea crizelor și în conturarea unor soluții mai ample.
În cele din urmă, și cel mai important, implicați organizația în sens larg. Acum, când sustenabilitatea face parte din ADN-ul tău, compania își poate valorifica întreaga putere pentru a promova acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și pentru a operaționaliza în continuare sustenabilitatea în întreaga sa activitate. În concluzie, sustenabilitatea este o provocare majoră, o provocare care nu se rezumă la companiile individuale. Dar un număr liniștitor de companii mari dezvoltă politici de sustenabilitate orientate spre viitor.