Războiul din Ucraina este o tragedie care va continua să se deruleze timp de luni de zile, cu un final incert în ceea ce privește costul trist în vieți omenești, noile alinieri în geopolitica globală și daunele uluitoare care vor fi aduse economiilor din țările care nu se limitează doar la Rusia și Ucraina.
În ultimele săptămâni, încercările de a pedepsi Rusia din punct de vedere economic au fost îngreunate din cauza faptului că o mare parte din Europa primește încă aproximativ jumătate din gazele sale din Rusia, o dependență imposibilă atunci când vine vorba de confruntarea cu Rusia pentru acțiunile sale ilegale din Ucraina.
Cheltuielile pentru apărare – la nivel mondial
Aceleași preocupări legate de securitatea națională vor duce, de asemenea, la o creștere uriașă a cheltuielilor pentru apărare din partea UE și a altor națiuni. Numai creșterea bugetului propusă de Germania va fi o lovitură critică pentru industria europeană de apărare, dar putem presupune că și alte națiuni care au amânat investițiile în acest domeniu au fost zguduite de dorința Rusiei de a încălca normele globale și de a ataca Ucraina și vor răspunde cu creșteri substanțiale ale bugetului.
Grâu și produse alimentare – o inflație și mai mare a prețurilor
Rusia și Ucraina reprezentau 30% din comerțul global cu grâu înainte de acest conflict. Dar acesta nu este singurul produs alimentar care va fi scos de pe piață în războiul – uleiul de floarea-soarelui, porumbul și alte produse cheie vor fi fie distruse (sau neplantate) ca urmare a luptelor, fie vor fi blocate în interiorul pieței interne rusești din cauza sancțiunilor și a tarifelor inevitabile.
Restul lumii va asista la creșteri masive de prețuri și la penurii la anumite produse alimentare. Combinate cu creșterea globală a inflației și cu majorarea costurilor de transport, multe companii producătoare de alimente la nivel mondial se vor strădui să furnizeze produse la prețuri accesibile pentru clienții lor obișnuiți. Dacă există o parte bună a acestui nor, aceasta este că produsele de origine locală și alternativele la grâu (orez, porumb, bulgur) ar trebui să cunoască un boom al cererii.
O UE mai unită și mai îndrăzneață
Ultima lună a fost un test de rezistență pentru liderii UE, iar aceștia au ieșit mult mai echilibrați și mai uniți decât ar fi crezut oricine.
Din punct de vedere economic, UE a devenit mai unificată și mai încrezătoare care va perturba o serie de tipare. Probabil că vor fi mult mai agresivi în cultivarea și protejarea inovației interne în domeniul tehnologiei și al apărării. Își vor dubla eforturile pentru a-și reduce dependența de sursele externe de energie (în beneficiul tehnologiilor regenerabile, al inovațiilor în domeniul vehiculelor electrice, al industriei nucleare și chiar al întreprinderilor de transport public).
Cel mai important, este de așteptat ca ei să fie promotori mai puternici ai idealurilor democratice în afacerile lor politice și comerciale externe, în războiul din prezent.
Țările și companiile care interacționează cu această nouă UE vor descoperi probabil că sunt mult mai insistente în ceea ce privește preocupările și sprijinul pentru drepturile omului, principiile democratice și aderarea la statul de drept.