Mulți dintre noi am simțit o urmă de regret pentru o poveste jenantă pe care am spus-o în exces la serviciu sau un detaliu stânjenitor pe care l-am împărtășit cu un străin. Menținerea relațiilor cu cei din jurul nostru – chiar și cu cei pe care nu îi cunoaștem bine – poate fi o provocare și cu toții suntem obligați să împărtășim prea mult din când în când. Excesul de comunicare este atunci când spunem mai mult decât ar trebui. Atunci când vorbim cu un prieten, un străin sau un coleg de serviciu, există un nivel de intimitate emoțională care este adecvat pentru acea relație. Există o diferență între autenticitate și exces. Ar trebui să ne simțim încrezători trăind ca noi înșine, menținându-ne valorile și împărtășind cine suntem sau cum ne simțim. A fi sincer și vulnerabil face parte din trăirea autentică – dar atunci când se face din motive greșite sau în contexte greșite, aceasta devine o împărtășire excesivă.
Ar trebui să ne rezervăm împărtășirea celor mai private aspecte ale vieții noastre cu cei mai apropiați de noi, dar uneori greșim și depășim o limită devenind prea personali prea repede.
Pe rețelele de socializare, ne condensăm viețile în momente partajabile pentru prieteni, familie și necunoscuți. Ne întâlnim adesea cu documentare care disecă viețile personale ale oamenilor sau cu bârfe despre celebrități online sau la televizor.
Există o diferență între autenticitate și exces. Ar trebui să ne simțim încrezători trăind ca noi înșine, menținându-ne valorile și împărtășind cine suntem sau cum ne simțim. A fi sincer și vulnerabil face parte din trăirea autentică – dar atunci când se face din motive greșite sau în contexte greșite, aceasta devine o împărtășire excesivă.
A-i spune unui prieten despre o sursă de tristețe poate fi cathartic și vindecător. Dar a face aceeași mărturisire unui coleg pe care nu îl cunoaștem este posibil să îl facă să se simtă inconfortabil.
Atunci când avem nevoie de sprijin, este important să apelăm la cei în care avem încredere. Dar dacă nu alegem momentul, locul sau sursa potrivită pentru a găsi alinare, ne expunem la lipsă de amabilitate și riscăm să-i facem pe ceilalți să se simtă nesiguri.
Este rău să împărtășești prea mult?
Excesul de distribuire este adesea un accident, ceea ce înseamnă că nu am făcut-o cu intenția de a face pe cineva să se simtă inconfortabil. Făcut în siguranță, poate duce uneori la o validare foarte necesară sau la o comunitate grijulie care vă înțelege provocările. De asemenea, poate fi o sursă de confort pentru alte persoane aflate în circumstanțe similare.
Din nefericire, acest tip de exces de comunicare productivă este un eveniment rar.
În mediile sociale, excesul cronic de împărtășire ne poate îndepărta de persoanele care nu se simt confortabil cu nivelul nostru de sinceritate. În plan profesional, colegii de muncă pot fi reticenți în a ne include în proiecte, deoarece se tem că vom depăși limitele.
În plus, faptul de a ne baza pe aprobarea sau validarea din partea celorlalți poate fi dăunător pentru sănătatea noastră mentală, mai ales atunci când cei care ne ascultă nu sunt pregătiți să navigheze prin informații personale intense.
Faptul că nu primim răspunsurile dorite în persoană sau de la publicul nostru din social media creează anxietate și sentimente de nemulțumire, scăzând în același timp stima de sine. Acest lucru ne-ar putea determina să împărtășim și mai multe informații private în speranța că cineva va reacționa în cele din urmă așa cum sperăm.
De ce împărtășesc oamenii în exces?
Oamenii fac exces de comunicare din mai multe motive, de la singurătate la anxietate. Identificarea a ceea ce ne determină să dăm drumul la detalii personale ne ajută mult în prevenirea următoarei confesiuni nepotrivite. Iată câteva declanșatoare comune pentru a împărtăși în exces:
Falsa intimitate
Atunci când oamenii vă ajută cu o sarcină care necesită încredere, cum ar fi să vă tundeți sau să vă vopsiți unghiile, se creează un sentiment de apropiere. Oamenii răspund în mod eronat la acest timp petrecut împreună tratându-și stilistul ca pe un prieten apropiat și dezvăluind detalii personale din viața lor.
Acesta ar putea fi motivul pentru care le povestiți colegilor de serviciu fapte aleatorii despre dumneavoastră – petrecerea acelui timp împreună poate crea o iluzie de apropiere.
Confortul străinilor
V-ați așezat vreodată lângă un străin într-o sală de așteptare sau în sala de așteptare a aeroportului și v-ați trezit discutând ca între prieteni vechi? Nu este ceva neobișnuit. Descătușarea în fața unei persoane care nu ne cunoaște și pe care probabil nu o vom mai vedea niciodată poate reduce sentimentele de anxietate socială.
Atunci când nu simțim că vor exista consecințe sociale de durată, am putea mărturisi mai mult decât am face-o unui prieten apropiat.
Accelerarea relațiilor
Dezvoltarea unei noi relații este stresantă. Fie că este vorba de prima zi la un loc de muncă sau de o întâlnire pe nevăzute, este firesc să ne simțim anxioși să facem conversație cu un străin.
Unii oameni vor să sară peste faza ciudată de cunoaștere, împărtășind detalii personale în speranța de a duce relația la nivelul următor. Dar dacă ne mișcăm prea repede și ne adâncim în mărturisiri sau secrete profunde, putem face ca persoana cu care vorbim să se simtă inconfortabil.
Ieșirea în afara limitelor
Uneori, suntem nepotriviți fără să vrem. Persoanele care se străduiesc să identifice limitele celorlalți pot să nu le respecte în mod neintenționat, împărtășind povești sau lupte despre care nu se simt stânjenite să vorbească.
Dacă părinții noștri au modelat excesul de împărtășire ca fiind un comportament normal, am putea moșteni o lipsă de discreție ca rezultat.
A pune pe cineva în largul său
Atunci când se confruntă cu o persoană care împărtășește prea mult, o persoană înțelegătoare poate răspunde cu propriile detalii intime pentru a o face pe cealaltă persoană să se simtă confortabil. Vrem ca cei din jurul nostru să se simtă în siguranță și auziți – iar acest instinct ne-ar putea determina să ne împărtășim noi înșine în exces.
Faptul că vă recunoașteți în oricare dintre aceste scenarii nu înseamnă că exagerați în mod cronic, dar ar trebui să vă reamintească să fiți atenți la informațiile pe care le dezvăluiți altora, în special persoanelor pe care nu le cunoașteți bine.
Cum să știi dacă împărtășești prea mult
Cu toții greșim ocazional și divulgăm mai mult decât este înțelept. Este ceva firesc. Dar ar putea fi timpul să vă evaluați abilitățile de conversație dacă observați în mod regulat că oamenii se strâmbă în timpul discuțiilor.
Oamenii care împărtășesc prea mult adesea nu-și dau seama că au întrecut măsura. Dacă vă faceți griji că ați putea depăși limita, iată câteva modalități de a vă verifica:
Vă străduiți să umpleți tăcerea
Pentru unii oameni, tăcerea declanșează supra-spunerea. Vei face tot ce poți pentru a umple golurile incomode din conversație, chiar și pentru a reveni la amintiri incomode sau pentru a împărtăși anecdote profund personale. Acest lucru ar putea fi un rezultat al anxietății pe care o simți în situațiile sociale.
Familia și prietenii sunt terapeuții tăi
Conversațiile amicale se transformă într-o analiză atentă a tot ceea ce a mers prost în viața ta de când ați vorbit ultima dată. Te descarci în mod constant, iar cei dragi se străduiesc să scoată un cuvânt despre propriile lor vieți.
Așteptarea acestei comunicări unilaterale din partea celor mai apropiați de tine poate fi pentru că te simți copleșit sau singur, dar în cele din urmă este nedrept față de nevoile lor.
Orice alegere necesită un feedback
Ar trebui să porți blugi albaștri sau pantaloni la serviciu astăzi? Ce film ar trebui să vezi? Vrei o brioșă cu afine sau cu tărâțe? Te străduiești să iei decizii fără feedback din partea cercului tău social pentru că, în lipsa acestuia, te gândești prea mult și ești prins în paralizia analizei sau te lupți cu oboseala deciziei.
Alegerile mai mici fac loc celor mai mari și te trezești că pui deciziile profund personale pe seama celor din jurul tău.
Social media știe totul
Probabil că nu ești apropiat de toți cei care te urmăresc online. Dacă acest lucru nu te împiedică să împărtășești detalii intime din viața ta și a altora, s-ar putea să fi observat că numărul urmăritorilor a scăzut.
Folosirea social media ca priză pentru cele mai profunde sentimente ale tale este adesea neproductivă și poate face cunoștințele, colegii de muncă și alte persoane din cercul tău să se simtă inconfortabil.
Nu poți respecta intimitatea celorlalți
Oamenii au încetat să se mai încredințeze în tine pentru că nu poți păstra un secret. Ați vărsat fasolea de prea multe ori, stricând surprizele și punând în mod regulat oamenii în poziții inconfortabile. Drept urmare, ești în mod regulat ultimul care află despre noutățile din viață.
Dacă vreuna dintre aceste situații vi se pare prea familiară, s-ar putea să fiți un exagerat. Nu vă faceți griji: dacă vă faceți timp să vă perfecționați abilitățile de conversație și să exersați stabilirea și respectarea limitelor, puteți rupe modelul de comportament.