Nu este neobișnuit ca antreprenorii să lanseze un startup fără capital. Multe startup-uri se bazează pe abilitățile și ideile lor unice pentru a atrage finanțare externă. De asemenea, puteți urma acești pași pentru a vă lansa startup-ul de vis cu zero capital.
Pregătiți un plan de pornire
Primul pas este să îți formalizezi ideea de afacere. Acesta include scrierea oficială a unui plan de afaceri și evaluarea aspectului financiar al ideii tale de afaceri.
Luați în considerare costurile de pornire, de la înregistrare până la lansarea fazelor de înființare. Apoi, analizați de ce tip de echipamente tehnologice și resurse umane veți avea nevoie.
Un plan de afaceri formal care să acopere fiecare aspect al ideii dvs. de pornire îi va ajuta pe investitori să înțeleagă și cerințele dvs. financiare.
Care sunt sursele de capital de pornire?
Apoi, există două tipuri de capital de pornire în principal; finanțarea prin datorii și finanțarea prin capital propriu. La început, vă veți confrunta probabil cu dificultăți în a primi finanțare prin împrumut.
Iată câteva opțiuni pe care le puteți lua în considerare pentru capitalul de pornire.
Autofinanțare
Autofinanțarea este o opțiune ideală pentru antreprenorii care doresc să își extindă afacerile. Aceasta implică finanțarea treptată a unui startup, pe măsură ce și atunci când au nevoie să împrumute bani.
Ideea funcționează bine dacă aveți abilitățile necesare pentru a conduce o afacere de succes. Cel mai mare avantaj al autofinanțării este acela de a fi propriul șef și de a nu compromite participațiile de proprietate sau de a plăti costurile dobânzilor.
Investitorii
Investitorii îngeri sunt persoane bogate sau un grup de persoane care investesc în startup-uri. Dacă doriți să vă asigurați o investiție din partea investitorilor îngeri, trebuie să posedați o idee de afaceri unică sau un plan de afaceri excelent.
Investitorii îngeri oferă, de obicei, finanțări mici pentru startup-uri, de până la 1 milion de dolari.
Incubatoare sau acceleratoare
Incubatoarele sau acceleratoarele nu sunt investitori de capital obișnuiți. Aceștia există, de obicei, în centrele tehnologice și investesc în întreprinderi selective.
Entitățile de incubare oferă sprijin tehnic, mentorat, spațiu de lucru și sprijin pentru crearea de rețele pentru startup-urile cu idei de afaceri excelente.
Puteți utiliza această opțiune dacă sunteți în căutarea unei investiții de capital nemonetar.
Granturi
Entitățile guvernamentale și marile corporații finanțează contracte și granturi pentru startup-uri. Nu trebuie să rambursați această sumă și păstrați și participațiile de proprietate.
Cu toate acestea, câștigarea sau calificarea pentru subvențiile guvernamentale este dificilă. Dacă reușiți să învingeți concurența, este capital gratuit pentru dumneavoastră.
Finanțare colectivă
Finanțare colectivă înseamnă punerea în comun a investitorilor pentru a finanța o afacere. Platformele online de finanțare colectivăfac legătura între investitori și întreprinderile care caută capital propriu.
Este posibil să trebuiască să renunțați la participații la capital sau să rambursați dobânzi pentru a compensa investitorii prin această metodă.
Finanțare convențională prin împrumut
Finanțarea prin îndatorare este de obicei mai dificilă pentru întreprinderile nou-înființate, cu excepția cazului în care este finanțată de entități guvernamentale precum Asociația Oamenilor de Afaceri din România .
Puteți căuta surse convenționale de finanțare a datoriilor, cum ar fi un împrumut bancar comercial, un card de credit pentru afaceri, o linie de credit sau un împrumut la termen.
În multe cazuri, un creditor va solicita de obicei o garanție personală sau o garanție colaterală din partea start-up-ului.
Faceți o prezentare convingătoare
Oricare ar fi sursa de capital pe care urmăriți să o achiziționați, trebuie să creați un pas convingător. Va trebui să convingeți un creditor să aibă încredere în ideea startup-ului dvs. și în planul de afaceri.
O prezentare convingătoare a investiției vă poate ajuta să dobândiți orice tip de capital de pornire și să vă urmăriți ideea de afaceri cu succes.
Este posibil să nu câștigați imediat investiția din partea investitorilor. Este important să urmăriți și să obțineți feedback de la investitori.
Este posibil să fie nevoie să faceți câteva modificări la planul de afaceri sau la pasul de investiții și pentru o altă prezentare. Apoi, folosiți-vă rețeaua și referințele pentru a obține cele mai bune rezultate.