Învățând cum să fii un bun coechipier te poate ajuta să îți atingi obiectivele de la locul de muncă și să te înțelegi mai bine cu colegii tăi de muncă. Așadar, de ce ne este adesea greu să lucrăm cu ceilalți? Atunci când încerci să duci la bun sfârșit un proiect important, este ușor să simți că poți avea încredere doar în tine pentru a face treaba. S-ar putea să lucrați ore îndelungate, să vă lăsați colegii în afara firelor de e-mail importante sau să luați decizii fără contribuția celorlalți. Deși pare a fi modalitatea mai eficientă de a rezolva lucrurile, pe termen lung, acest lucru vă poate dăuna dvs. și carierei dvs. Chiar dacă colegii tăi sunt greu de stat în preajma ta, trebuie să înveți cum să fii un bun jucător de echipă. Toată lumea, de la muncitorii începători la antreprenori, trebuie să lucreze cu alte persoane pentru a-și atinge obiectivele. Aveți nevoie de abilități de lucru în echipă chiar și în viața personală – ați încercat vreodată să decideți unde să luați cina cu prietenii dumneavoastră, doar pentru ca o singură persoană să încerce să controleze discuția?
De la crearea de rețele până la sprijinul emoțional, “echipa” dvs. este formată din oameni care vă pot face sau nu obiectivele. Fiecare are puncte forte diferite și nu vă puteți urma visele fără a avea alături persoanele potrivite. În plus, dacă nu lucrați bine cu ceilalți, ați putea să vă epuizați din cauza efortului de a încerca să faceți totul de unul singur.
Caracteristicile unui bun membru al unei echipe
Pentru a fi un bun colaborator este nevoie de mai mult decât să fii plăcut de colegii tăi. Uneori este vorba de a lua decizii dificile în beneficiul grupului sau de a fi vocea discordantă într-o ședință controversată. Mai presus de toate, un bun coechipier are următoarele caracteristici:
- Responsabilitate. Jucătorii de echipă eficienți sunt responsabili față de ei înșiși și față de ceilalți. Ei își asumă responsabilitatea pentru acțiunile sau greșelile lor și înțeleg impactul pe care alegerile lor îl au asupra echipei.
- Flexibilitate. Adaptarea la schimbare este o parte esențială a succesului unei echipe. Colaboratorii puternici sunt dispuși să accepte noi provocări pentru a-și sprijini colegii și să ajusteze termenele limită pentru binele general.
- Pozitivitate. O atitudine mentală pozitivă menține moralul ridicat. Echipele apreciază persoanele care emană optimism.
- Angajamentul. Jucătorii de succes din echipă cred în procesele grupului și în obiectivele echipei. Ei sunt solidari cu restul membrilor lor.
- Integritate. Valoarea integrității este importantă în cadrul unei echipe. Un bun coleg nu spune “da” la orice – respinge ideile despre care crede că sunt contrare valorilor echipei.
De ce ar trebui să învățați să fiți un bun jucător de echipă?
Lucrul în echipă îmbunătățește, de asemenea, moralul angajaților și bunăstarea generală, deoarece fiecare se simte apreciat și știe că poate cere ajutor.
Colaborarea este căutată de angajatori, așa că luați în considerare posibilitatea de a exprima modul în care sunteți un jucător de echipă în CV-ul dvs. și atunci când răspundeți la întrebările de la interviu. Consolidați-vă abilitățile de colaborare cu statistici și realizări în echipă.
Sfaturi pentru a fi un bun jucător de echipă
Oamenii înțeleg adesea greșit ce face un bun jucător de echipă. Ei cred că colaborarea înseamnă să spui da la orice, să nu ai limite și să nu respingi niciodată ideile proaste. Dar, în realitate, este adevărat contrariul.
Aveți capacitatea de a fi un membru inteligent și capabil al unei echipe. Asta înseamnă că nu ar trebui să vă fie teamă să vă exprimați atunci când este nevoie. De fapt, probabil că se așteaptă acest lucru de la tine. Trebuie să recunoașteți că sunteți un contributor valoros și că puteți participa la luarea deciziilor.
Iată câteva sfaturi despre cum să fii un jucător de echipă mai bun la locul de muncă:
Fii un bun comunicator
Abilitățile de comunicare sănătoasă sunt vitale pentru dezvoltarea ta profesională. Ascultarea activă, transmiterea clară a ideilor tale și acceptarea și primirea eficientă a feedback-ului te vor ajuta să avansezi mai repede și să te conectezi cu echipa ta.
Comunicatorii puternici știu, de asemenea, cum să se verifice pe ei înșiși și pe ceilalți, astfel încât să fie mereu pe aceeași lungime de undă. Acest lucru înseamnă să fii conștient de tine însuți, să practici empatia și să îmbunătățești reglarea emoțională. Îi puteți sprijini mai bine pe ceilalți dacă vă înțelegeți prejudecățile și factorii declanșatori și vă puteți pune în locul lor.
Fiți un rezolvator de probleme
Echipa dvs. se va confrunta cu provocări. Gândirea critică și rezolvarea problemelor sunt esențiale pentru a colabora eficient și a depăși aceste obstacole. Fiți gata să sugerați soluții creative atunci când faceți brainstorming cu colegii dumneavoastră.
Cunoașteți-vă rolul și limitele
Trebuie să știți ce se așteaptă de la dumneavoastră și cum se încadrează rolul dumneavoastră în cadrul echipei. De asemenea, ar trebui să fiți realist cu privire la cât de mult vă puteți asuma. Ceilalți depind de dvs., așa că asigurați-vă că puteți livra.
Luați inițiativa
A lua inițiativa înseamnă a contribui la prevenirea problemelor înainte ca acestea să apară. Înseamnă, de asemenea, să le abordați imediat ce apar, dacă și când apar. Fiți gata să treceți la acțiune înainte ca cineva să vă ceară acest lucru. Inițiativa dumneavoastră îi poate inspira și pe alții să fie mai proactivi.
Respectați-vă termenele limită
Cineva așteaptă să vă terminați munca pentru a o putea face pe a sa. Folosește-ți abilitățile de gestionare a timpului pentru a nu-i dezamăgi. Acest lucru vă va face un jucător de echipă valoros și de încredere.
Cunoașteți-vă punctele forte
Majoritatea proiectelor trec printr-o fază de planificare în care fiecăruia i se atribuie sarcini. Fiți transparent cu privire la abilitățile dvs. și ajutați-i pe oameni să înțeleagă cum puteți contribui. Cereți locuri de muncă care să profite de setul dumneavoastră de abilități.
Susțineți și fiți susținut
Echipele foarte performante se simt susținute și validate unele de altele. Motivați-vă echipa prin împărtășirea feedback-ului pozitiv, exprimându-vă recunoștința pentru munca depusă și întrebându-i des dacă au nevoie de ajutor. Asigurați-vă că nu vă asumați mai mult decât puteți mesteca.
Împărtășiți informații
Ați găsit o resursă online utilă? Trimiteți-o echipei dvs. Ați mai lucrat la proiecte similare? Împărtășiți-vă experiența. Acest schimb de informații îi va ajuta pe toți să producă o muncă mai bună și să rezolve mai ușor provocările dificile.
Înțelegeți obiectivele echipei dvs.
Puteți împiedica cu ușurință progresul către obiectivele comune dacă nu le cunoașteți sau nu le înțelegeți. Asigurați-vă că înțelegeți obiectivele generale pentru a avea o perspectivă asupra sarcinilor dumneavoastră și pentru a înțelege cum depinde munca dumneavoastră de ceilalți.
Fiți deschis la minte
Lucrul în echipă înseamnă să aduci laolaltă un set divers de indivizi cu perspective și abilități unice. Practicați flexibilitatea mentală, fiind deschis la abordări și tehnici diferite. Veți învăța ceva nou și vă veți încuraja colegii să împărtășească idei inovatoare.
Cu aceste sfaturi în minte, sunteți pe drumul cel bun pentru a vă dovedi că sunteți jucătorul de echipă ideal.
A fi un bun jucător de echipă înseamnă să găsești un echilibru între leadership și colaborare. Sunteți o parte vitală a echipei, chiar dacă nu sunteți liderul echipei.
Nu uitați că, indiferent de rolul dvs., nu puteți construi o echipă de succes dacă nu aveți încredere unii în ceilalți. Treaba voastră este să vă ajutați unii pe alții să străluciți – și nu trebuie să fiți liderul echipei pentru ca acest lucru să se întâmple.
A fi un adept
La locul de muncă, știți cât de important este să aveți un manager care poate face față presiunii, reglându-și în același timp emoțiile și sprijinindu-și echipa. Un lider bun inspiră echipa să îi urmeze exemplul și își ține ușa deschisă pentru feedback. Dacă știi că cineva îți acoperă spatele, s-ar putea să fii mai dispus să îți asumi riscuri care pot aduce beneficii echipei.
Chiar dacă nu sunteți la conducere, puteți da dovadă de integritate și ambiție. Abilitățile tale de lider pot încă să strălucească atunci când urmezi exemplul altcuiva. De exemplu, oferirea de soluții la probleme pe măsură ce acestea apar este o modalitate de a arăta spiritul de lider.
Sprijinirea colegilor este, de asemenea, un element cheie pentru a fi un bun jucător de echipă. În cele din urmă, asigurați-vă că vă respectați managerul și că ascultați ce are de spus – dar nu vă fie teamă să vorbiți dacă aveți o idee care îi va ajuta pe toți.
A fi un lider
Cu cât întruchipezi mai mult spiritul unui lider, cu atât mai bine va performa echipa ta. Ar trebui să acordați atenție punctelor forte și punctelor slabe ale fiecăruia. De acolo, puteți ajuta la delegarea sarcinilor în consecință. Nu încercați să vă exercitați puterea asupra celorlalți. În schimb, influențați oamenii să fie motivați să dea tot ce au mai bun.
De asemenea, asigurați-vă că rămâneți deschis la feedback din partea membrilor echipei dumneavoastră. Acest lucru îi va ajuta pe toți să își desfășoare activitatea cu încredere.
Cum să recunoașteți jucătorii de echipă slabi
Există o mulțime de angajați dificili pentru toți. Va trebui invariabil să lucrați cu unul la un moment dat în cariera dumneavoastră. Coechipierii răi afectează moralul echipei, provoacă resentimente între membrii grupului și, în general, sabotează eficiența echipei.
Vă considerați un bun jucător de echipă?
În zilele noastre, este aproape imposibil să fii un lup singuratic. Aproape toate locurile de muncă necesită lucrul cu oamenii. Abordarea și atitudinea dvs. vor determina dacă celorlalți le va face plăcere să lucreze cu dvs. Fiți încrezător în abilitățile dumneavoastră, folosiți-vă vocea și sprijiniți-vă colegii. Echipa dvs. va fi norocoasă să vă aibă.
Să înveți cum să fii un bun jucător de echipă nu este ușor. Luați în considerare posibilitatea de a lucra cu un mentor sau un antrenor care vă poate responsabiliza pe parcurs. Aceștia vor lucra cu dvs. pentru a vă stabili obiective, pentru a vă dezvolta abilitățile și pentru a vă ajuta să deveniți cel mai bun jucător de echipă pe care îl puteți fi.