Crescător de albine este un termen utilizat în modul mai des cu apicultor. Acești profesioniști sunt responsabili de îngrijirea albinelor și de colectarea mierii pe care acestea o produc pentru vânzare. Înțelegerea modului de a deveni un fermier apicol vă poate ajuta să decideți dacă această carieră se potrivește ambițiilor, abilităților și intereselor dumneavoastră. Uneori puteți întâmpina greutăți financiare care se pot rezolva mai ușor dacă apelați la bănci sau IFN-uri.
Pentru a afla cum să devii un fermier apicol și care sunt competențele necesare pentru a avea succes, urmează acești pași:
Evaluați-vă aptitudinile fizice
Este o idee bună să vă asigurați că nu aveți o alergie la înțepăturile de albine sau la polen înainte de a începe să lucrați pe câmp. Deși puteți deveni apicultor și dacă aveți aceste alergii, este esențial să vă asigurați că aveți la dispoziție medicamentele necesare în caz de urgență. Apicultorii au nevoie, de asemenea, de un nivel ridicat de condiție fizică, deoarece există o cantitate rezonabilă de ridicare de greutăți asociată cu această muncă. A avea o vedere bună, fie cu sau fără ochelari, este important din motive de siguranță.
Obțineți o calificare în apicultură
Deși o calificare nu este esențială, aceasta devine din ce în ce mai frecventă în industria apicolă. Dacă intenționați să începeți în această industrie direct din liceu, atunci absolvirea cursurilor de biologie, matematică și geografie oferă o bază bună. Există mai multe organizații comunitare care oferă cursuri mai scurte și intensive de apicultură, care includ o componentă practică importantă. Asociația apicolă locală vă poate ajuta adesea să aflați despre aceste cursuri.
Cei care doresc să obțină o calificare post-secundară ar putea lua în considerare diplome în managementul peștilor și al vieții sălbatice, știința mediului și managementul mediului. Calificările generale, cum ar fi științele agricole sau botanica, oferă, de asemenea, o bază excelentă. Calificările bazate pe afaceri sunt utile atunci când vine vorba de partea financiară a apiculturii.
Luați în considerare o ucenicie
Ucenicia este o alternativă eficientă la o calificare formală. Acestea implică, de obicei, lucrul practic alături de un apicultor, în timp ce se finalizează un curs bazat pe comunitate. Un avantaj al uceniciei este că formarea se concentrează în mod specific pe apicultură, iar componenta practică puternică, direct sub îndrumarea unui apicultor experimentat, oferă o perspectivă unică asupra acestei industrii. Ucenicia este un loc de muncă, astfel încât veți câștiga un salariu orar sau un salariu pentru munca dumneavoastră, ceea ce reprezintă un alt avantaj.
Alăturați-vă asociației locale de apicultori
Sunt multe de învățat atunci când devii apicultor și, deși poți avea o calificare în apicultură, partea practică a apiculturii poate prezenta multe provocări. Asociațiile de apicultori sunt o sursă excelentă de sfaturi și sprijin, mai ales atunci când sunteți la început de drum în domeniu. Cele mai multe asociații apicole au întâlniri regulate, discutând de fiecare dată un aspect diferit al apiculturii. Este posibil să întâlniți alți apicultori la aceste întâlniri, mulți dintre ei fiind bucuroși să se pună la dispoziție pentru a vă ajuta în cazul în care întâmpinați dificultăți.
Pentru cei care se gândesc la apicultură, dar nu sunt siguri că este potrivită pentru ei, asociațiile de apicultură organizează adesea zile educaționale care oferă posibilitatea de a manipula albinele și de a învăța ce presupune acest rol.
Obțineți ceva experiență și susținere finananciară
Manipularea albinelor este periculoasă și este esențial să vă familiarizați cu elementele de bază înainte de a începe propriul stup. Experiența ar putea să nu fie vastă, dar este suficientă pentru a vă oferi încredere atunci când manipulați albinele, ceea ce reprezintă o parte esențială a apiculturii. Este important să vă faceți timp și să învățați această abilitate în mod corespunzător înainte de a vă înființa propriul stup. Odată ce ați învățat aceste lucruri, trebuie să calculați și capitalul pe care îl aveți la momentul dat. Dacă întâlniți ceva probleme apelați la o bancă sau IFN.
Alegeți o locație
Când simți că ești pregătit să îți pui în funcțiune propria fermă de albine, primul pas este să alegi o locație. Având în vedere că albinele pot reprezenta o amenințare, cel mai bine este să discutați cu vecinii și să-i anunțați de planurile dumneavoastră. De asemenea, puteți verifica ordonanțele și reglementările județelor pentru a vă asigura că operați în conformitate cu acestea. Atunci când vă alegeți locația, țineți cont de faptul că albinele prosperă în zone însorite, liniștite și departe de oameni. Vă poate ușura munca dacă există spațiu în jurul stupului pentru a vă mișca. Nu este ușor să mutați un stup de albine, așa că este mai bine să nu vă grăbiți și să alegeți din prima o locație potrivită.
Comandă-ți albinele
Există două modalități de a obține albine pentru stup:
- Albine la pachet: Acesta este, în esență, un pachet de 8.000 -12.000 de albine și o singură regină împerecheată. Spre deosebire de stupii nucleu, regina provine dintr-o colonie de împerechere în miniatură și este puțin probabil să fie înrudită cu vreuna dintre albinele lucrătoare.
- Stupul nucleu: Aceștia sunt stupi miniaturali în mărime naturală, cu toate elementele de care o colonie de albine are nevoie pentru a se dezvolta într-un stup pe deplin funcțional. În mod normal, aceștia includ o regină care depune ouă în mod activ, mai multe rame cu un fagure de miere complet dezvoltat și aproximativ 10.000 de albine.
În timp ce albinele la pachet sunt mai accesibile și mai ușor de cumpărat, acestea se luptă uneori să supraviețuiască. În mâinile unui apicultor experimentat, acestea pot fi o modalitate eficientă de a achiziționa albine. Stupii nucleu sunt mai convenabili și mai scumpi, dar albinele lucrătoare și regina se cunosc între ele și lucrează deja împreună. Dacă sunteți nou în apicultură, experții vă recomandă să începeți cu un stup nucleu.
Cu ce se ocupă un apicultor?
Cei mai mulți apicultori sunt responsabili de îngrijirea albinelor și de recoltarea produselor de miere pe care le produc, în timp ce o mică parte dintre apicultori lucrează în domeniul polenizării culturilor sau al cercetării științifice.
Apicultura este o alegere de carieră plină de satisfacții, care oferă o mulțime de provocări, mai ales prețul la miere în România. Următoarele sfaturi utile vă pot ajuta să progresați în carieră:
Fiți încrezători: Este ușor să vă simțiți puțin intimidat atunci când învățați să mânuiți albinele. Rămânând încrezător, aveți mai multe șanse să păstrați controlul asupra situației și este mai puțin probabil să fiți pus în pericol.
Încercați să găsiți un mentor: Când sunteți la început, este probabil să aveți o mulțime de întrebări despre cum să obțineți cele mai bune rezultate. Multe dintre aceste răspunsuri nu pot veni decât din experiență, așa că un mentor care are experiență în domeniu este util pentru a vă îndruma în direcția corectă și pentru a vă oferi sfaturi permanente.
Alegeți metodele care funcționează pentru dumneavoastră: Apicultura este o industrie în care există mai multe moduri la fel de eficiente de a face lucrurile. În timp ce sfaturile sunt utile, mai ales când sunteți la început, este important să găsiți procesele și metodele care se potrivesc cel mai bine modului dumneavoastră de lucru și să obțineți cele mai bune rezultate.
Aveți răbdare: Majoritatea începătorilor se așteaptă la un surplus de miere în primul an, dar poate dura ceva timp până când stupii ajung la un nivel optim. Dacă nu ați obținut mierea pe care ați crezut că o veți produce în primul an, acest lucru nu este neobișnuit.
Mai mult este mai bine: Este mult mai ușor să gestionați coloniile dacă aveți mai mult de un stup, deoarece este mai ușor să transferați polen, puiet sau miere între colonii. Stupii suplimentari vă oferă, de asemenea, opțiunea de a ajuta un stup care nu se descurcă bine cu albine mai puternice.
Cumpărați echipamente noi: Deși nu este întotdeauna posibil, încercați să cumpărați echipamente noi, mai degrabă decât să vă bazați pe echipamente la mâna a doua. Echipamentul folosit poate fi o sursă de viruși și boli, ceea ce face ca riscul să nu merite.
Inspectați periodic stupii: Efectuați o evaluare completă a fiecărui stup la fiecare șapte până la 10 zile. Albinele sunt extrem de receptive și nu este neobișnuit ca un stup să rămână fără spațiu în doar două săptămâni.
Atunci când obțineți primul stup, informațiile devin importante pentru supraviețuirea lor. Profitați de multitudinea de resurse disponibile pentru a obține o înțelegere completă a ciclului de viață al albinelor, astfel încât să fiți bine echipat pentru a face față oricăror probleme.