Ați alcătuit un portofoliu, un CV și o scrisoare de intenție impresionante. Tot ce mai rămâne este ceva în plus care să vă afirme abilitățile și să vă ajute să ieșiți în evidență. Sunt șanse ca, dacă te apropii de finalul procesului de angajare, potențialul tău angajator să-ți ceară referințe. Referințele profesionale sunt persoane cu care ați lucrat și care pot garanta pentru abilitățile și etica dumneavoastră de muncă. Abilitățile tale arată bine pe hârtie, dar potențialii angajatori vor să știe mai multe despre performanțele tale de la cineva care le-a experimentat la fața locului. 87% dintre angajatori fac verificări de fond în etapa premergătoare angajării și că 78% dintre candidații la un loc de muncă exagerează adevărul în CV-urile lor. Angajatorii vor să știe că aveți experiența necesară și că sunteți cu adevărat cine pretindeți că sunteți.
A alege referințele profesionale potrivite înseamnă să enumerați colegi care pot garanta pentru abilitățile dumneavoastră și pentru calitatea acestora. O vorbă bună din partea foștilor colegi, supervizori sau manageri poate face diferența între o ofertă de muncă și o scrisoare de respingere – așa că alegeți cu înțelepciune.
Ce sunt referințele profesionale?
Referințele profesionale sunt cunoștințe care pot vorbi despre caracterul și experiența dumneavoastră profesională. Recrutorii și managerii care fac angajări folosesc aceste informații pentru a vedea cine sunteți ca persoană și ca potențial angajat și pentru a confirma faptele din CV-ul și abilitățile dumneavoastră.
De obicei, referințele completează un formular, răspund la un apel telefonic sau scriu o scrisoare către viitorii angajatori, răspunzând la întrebări despre competențele, calificările și etica dumneavoastră. Prin trimiterea unei referințe pozitive despre abilitățile dvs., acestea le permit recrutorilor să știe că aveți ceea ce este necesar pentru un post.
Referință personală vs. referință profesională
Există două tipuri de referințe: profesionale și personale. Angajatorii pot solicita una sau ambele, în funcție de post. De cele mai multe ori, vor avea nevoie doar de cele profesionale.
Referințele profesionale vin de obicei de la foștii manageri sau supervizori. Acestea discută despre punctele tale forte și punctele slabe într-un mediu de lucru, cum ar fi abilitățile tale de organizare și modul în care accepți feedback-ul de la superiorii ierarhici.
Referințele personale, numite și referințe de caracter, sunt mai frecvente la începutul carierei sau pentru poziții sociale. Acestea pot fi mai degrabă colegi decât colegi. Cineva care vă cunoaște în afara serviciului, cum ar fi un prieten apropiat sau un profesor, poate oferi o referință personală despre abilitățile dvs. transversale și personalitatea dvs.
Dacă aveți mai mulți ani de experiență, alegeți referințe care pot vorbi despre competențele relevante pentru postul pentru care candidați. Șeful dvs. de la un stagiu de acum cinci ani probabil că nu poate garanta pentru abilitățile dvs. actuale. Iar dacă v-ați schimbat sectorul de activitate, o persoană care vă cunoaște noul set de competențe va fi mai valoroasă pentru echipa de angajare.
De ce solicită organizațiile referințe?
Referințele vă dovedesc identitatea și confirmă că experiența de muncă și competențele descrise sunt corecte. Solicitarea de referințe este, de obicei, ultimul pas în procesul de angajare, iar dacă o organizație face acest lucru, există o șansă bună ca aceasta să aibă în plan să vă facă o ofertă de angajare.
În unele locuri de muncă, referințele profesionale sunt adesea o formalitate. Recrutorii și personalul de resurse umane vor doar să facă diligențele necesare pentru a se asigura că sunteți persoana potrivită pentru postul respectiv. Ei nu vor să fie luați prinși cu garda jos dacă ați mințit în legătură cu abilitățile sau caracterul dumneavoastră.
Cui să cereți o referință
A decide cui să cereți este primul pas către o referință profesională stelară. Alegeți o persoană care vă poate oferi informații detaliate despre experiența de muncă, performanțele și abilitățile dumneavoastră. Un coleg de serviciu este o sursă excelentă, dar un manager sau un supraveghetor ar putea să vă cunoască mai bine punctele forte și punctele slabe. Perioada în care ați lucrat împreună ar trebui să fie, de asemenea, relativ recentă.
Cele mai bune referințe sunt foștii șefi, șefi de proiect, supervizori sau manageri. Aceștia nu numai că v-au văzut etica muncii și abilitățile, dar știu, de asemenea, cum acceptați direcțiile și cum vă îmbunătățiți în timp. În calitate de superior, ei înțeleg mai bine cum vă potriviți într-o echipă și cum interacționați cu colegii de muncă.
Dacă vă aflați la începutul carierei și nu aveți multe referințe, cereți unui supraveghetor de încredere sau comunicați cu blândețe cu resursele umane de la locul de muncă actual. Foștii profesori sau instructori de curs pot vorbi, de asemenea, despre abilitățile și etica ta de muncă în anumite industrii.
Iar dacă într-adevăr aveți probleme în a găsi referințe profesionale, există șanse ca potențialii angajatori să înțeleagă dacă le explicați cu amabilitate.
Acestea fiind spuse, este întotdeauna cel mai bine să aveți cel puțin o referință. Managerii de angajare cer de obicei 2-3 referințe, așa că, dacă puteți, pregătiți patru în cazul în care cineva nu este disponibil.
Cui să nu-i ceri o referință
Pe lângă verificarea identității și a experienței dumneavoastră, managerii de angajare vor să știe dacă fosta dumneavoastră echipă v-ar recomanda (sau nu). Un fost angajator ar putea să vă confirme experiența, dar să ezite să vă cânte laudele, ceea ce nu este un aspect bun dacă doriți să fiți angajat.
Dacă ați fost concediat dintr-un rol anterior sau dacă ați avut experiențe proaste cu un fost angajator, nu ar trebui să îl includeți ca referință. Ei ar putea vorbi de rău despre tine și ți-ar putea compromite șansele de a obține un loc de muncă. Nu merită consecințele potențiale.
Dacă nu sunteți sigur dacă cineva ar fi o referință bună, nu ezitați să întrebați. Foștii colegi nu vor ezita probabil să vă spună dacă nu cred că ar fi o referință bună.
Colegii actuali de echipă nu sunt, de asemenea, cea mai bună alegere pentru o referință profesională. S-ar putea să vă puneți (și pe ei) într-o poziție jenantă în fața angajatorului dumneavoastră atunci când veți preda preavizul de două săptămâni.
Dacă încercați să vă păstrați secretă căutarea unui loc de muncă pentru a nu vă pune în pericol rolul actual, cereți doar membrilor echipei în care știți că puteți avea încredere. Nu-i întrebați până când nu sunteți sigur că vreți să plecați și anunțați-i că pot refuza dacă se simt inconfortabil.
Cum să cereți o referință
Cel mai bun moment pentru a organiza referințe este atunci când vă începeți căutarea unui loc de muncă. Contactați-vă referințele ideale pentru a-i anunța că vă reintroduceți pe piața muncii și întrebați-i dacă pot garanta pentru dumneavoastră. E-mailul este o modalitate bună de a le contacta, deoarece le dă timp să se decidă. Apelurile telefonice îi pot prinde cu garda jos.
Dacă a trecut ceva timp de când ați lucrat împreună, reamintiți-le rolul și relația voastră. Precizați ce fel de post nou căutați, astfel încât să se gândească la abilitățile dumneavoastră relevante. Este util să le trimiteți un CV actualizat și anunțul de angajare, astfel încât să știe ce să evidențieze atunci când vorbesc despre dvs.
După ce primiți un răspuns afirmativ, adăugați-i pe aceștia la lista dvs. de referințe. Nu adăugați pe cineva fără permisiunea acestuia. Dacă primesc un apel fără să se aștepte, ar putea uita detalii cheie și pur și simplu nu apreciază lipsa de comunicare.
Țineți referințele la zi și anunțați-i când să se aștepte la o cerere de recomandare. Avertizarea în avans îi ajută să își adapteze răspunsurile din timp pentru a vă ajuta să ieșiți în evidență. De exemplu, dacă ați ajuns la rundele finale ale unui proces de interviu și credeți că ați putea primi o ofertă, anunțați-i pe referenți.
Și, în cele din urmă, comunicați întotdeauna cu referințele dumneavoastră. La fel ca după un interviu, mulțumiți tuturor celor care au oferit cu generozitate o recomandare. Ei vor aprecia recunoștința, iar aceasta vă consolidează relația cu ei pentru viitor. Nu se știe niciodată: v-ar putea oferi sfaturi valoroase pentru carieră sau v-ar putea anunța despre un loc de muncă pentru care v-ați potrivi.
Cum să enumerați referințele pe un CV
Cu excepția cazului în care o cerere de angajare le solicită, nu enumerați (și nici măcar nu menționați) referințele pe un CV. Păstrează-ți spațiul din CV pentru a enumera educația, calificările, istoricul muncii și orice altceva te ajută să ieși în evidență din mulțime.
Dar păstrați referințele în buzunarul din spate. Potențialii angajatori ar putea să le ceară în orice moment, inclusiv în timpul unui interviu, așa că contactați referințele în avans. Dacă firma dorește să vă angajeze, ultimul lucru pe care îl doriți este o întârziere pentru un răspuns la referințe.
Faceți ca referințele dumneavoastră să conteze
Fie că părăsiți un rol actual sau începeți de la zero, căutarea unui nou loc de muncă poate fi incredibil de stresantă. Planificați din timp și rămâneți în relații bune cu colegii și supraveghetorii, astfel încât să nu vă chinuiți să găsiți referințe profesionale atunci când va veni momentul.
A avea referințe solide este doar o parte a unei candidaturi. Cea mai mare parte a procesului se va concentra pe experiența și abilitățile dumneavoastră. Dar având pe cineva care poate garanta pentru abilitățile și talentul dumneavoastră, managerii de angajare se asigură că managerii de angajare văd cât de puternic sunteți cu adevărat un candidat.