Industria IT din România a cunoscut o dezvoltare impresionantă, mai ales în ultimii ani, din ce în ce mai mulți profesioniști lucrând în acest domeniu. Oricine dorește să lucreze în acest domeniu poate fi angajat de o companie IT, poate încheia un acord de colaborare sau chiar poate începe o afacere IT în România.
Primul pas este înființarea unei firme care poate avea ca obiect de activitate fie activități de dezvoltare de software, fie software orientat către client, fie orice alte activități conexe IT. Se recomandă consultanța juridică a unui avocat specializat în înființarea de companii IT și servicii juridice în domeniul tehnologiei, media și telecomunicațiilor pentru a face toți pașii necesari în acest sens.
Atât piața românească, cât și cea non-românească, pun la dispoziția persoanelor care se ocupă cu dezvoltarea de software o varietate de opțiuni pe care le pot opera, fie prin încheierea de contracte de muncă cu companii IT, desfășurând activități fizic sau la distanță, fie prin încheierea de contracte de colaborare, furnizorii de servicii IT fiind organizați ca Persoană Fizică Autorizată (PFA) sau SRL (Societate cu Răspundere Limitată).
O mare parte dintre companiile IT din străinătate au început să recruteze cetățeni români care pot desfășura activitatea la distanță în România.
De asemenea, piața românească este deschisă și pentru persoanele din străinătate care doresc să presteze activități pentru companiile IT din România.
Din punct de vedere statistic, conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la nivelul anului 2021, în România au fost înființate 10.964 de companii IT, față de 7.146, înregistrate la nivelul anului 2020. Astfel, se poate observa o creștere cu 30% a numărului de companii IT care își desfășoară activitatea în domeniul informațiilor și comunicațiilor, observându-se un interes crescut pentru înființarea acestor tipuri de companii.
Asistența juridică poate fi acordată pentru înființarea unei companii de tehnologii informaționale în România, de la întocmirea tuturor documentelor necesare în acest sens, stabilirea sediului social și până la înregistrarea acestora la autoritatea competentă.
De asemenea, un avocat din cadrul serviciilor juridice în domeniul tehnologiei, media și telecomunicațiilor poate acorda asistență juridică pentru obținerea de licențe pentru achiziționarea de software, vânzarea și cumpărarea de software, revizuirea contractelor, reglementarea prevederilor contractuale pentru protejarea drepturilor de autor, încheierea unui contract de licență sau cesiune de drepturi de autor în domeniul IT, contracte de software, poate revizui un eventual contract de muncă sau de colaborare ce urmează a fi încheiat de către persoana care lucrează în domeniul dezvoltării de software.