Există momente în care trebuie să efectuați concedieri și să faceți noi angajări în același timp. Procesul de concediere a angajaților și de efectuare de noi angajări simultan trebuie navigat cu prudență.Dacă concediați un angajat și îl reangajați pentru același post în termen de șase luni, vă expuneți afacerea la potențiale procese.
Concedierea angajaților este rareori o experiență plăcută. Uneori, disponibilizările sunt necesare pentru ca o afacere să mențină continuitatea în perioadele de criză. Cu toate acestea, există momente în care este posibil să fiți nevoit să concediați angajați și să aduceți în același timp noi lucrători la bord. Înainte de a trece prin acest tip de dilemă de personal, este important să înțelegeți ce puteți și ce nu puteți face din punct de vedere legal și cum să comunicați cel mai bine acest lucru personalului dumneavoastră.
Ceea ce nu puteți face este să concediați un angajat pe un anumit post și apoi să vă întoarceți și să ocupați același post cu o nouă angajare în decurs de câteva zile. Dacă aceasta este calea pe care doriți să o urmați, nu vă puteți referi la concedierea acelui angajat ca fiind o disponibilizare. Acest lucru v-ar putea deschide calea unor procese de concediere abuzivă, împotriva cărora poate fi dificil să vă apărați.
O companie poate concedia și angaja în același timp, atunci când aceste acțiuni de angajare nu se suprapun pe același post sau poziție. Puteți concedia și angaja simultan în mod legal dacă vă confruntați cu o reducere a activității și nu mai aveți nevoie de un manager de operațiuni, de exemplu, dar aveți nevoie de mai mulți profesioniști în vânzări pentru a atrage noi afaceri.
De exemplu, să presupunem că reangajați pentru un post în termen de șase luni de la reducerea, înghețarea sau eliminarea postului respectiv de către compania dumneavoastră și decideți să nu reangajați persoana pe care ați concediat-o de pe acel post.
Acesta este momentul în care foștii angajați pot căuta consiliere juridică. Iar dacă angajatorul nu poate demonstra de ce a fost necesară concedierea și nu poate oferi un motiv clar pentru decizia de a nu reangaja fostul angajat, compania se poate afla într-un litigiu juridic.
Pentru a evita eventualele probleme juridice, cel mai bine este să așteptați cel puțin șase luni înainte de a ocupa orice post pe care l-ați înghețat sau eliminat – cu excepția cazului în care decideți să reangajați persoana pe care ați concediat-o inițial în același rol sau într-un rol similar.
Angajatorii pot concedia angajați și angaja noi angajați simultan, atâta timp cât nu se folosesc de pretextul “concedierilor” pentru a concedia angajații slabi, doar pentru a reocupa acele posturi imediat. O regulă generală bună este să așteptați cel puțin șase luni înainte de a reocupa un post de pe care ați concediat un angajat.
Concedierile reprezintă, în general, o reducere a forței de muncă. Aceasta poate fi vorba de un singur angajat sau de mai mulți angajați la un moment dat. Concedierile, care pot fi temporare sau permanente, pot avea loc în mai multe departamente din cadrul unei întreprinderi sau doar într-unul singur.
Problemele de performanță sau de comportament ale angajaților nu ar trebui să fie rezolvate prin concediere. Nu folosiți niciodată scuza unei concedieri pentru a scăpa de un angajat cu probleme.
Acestea fiind spuse, este o practică obișnuită în cazul concedierilor în masă să se elimine mai întâi posturile angajaților cu performanțe mai scăzute și ale celor cu probleme de comportament. Înțelegeți doar că nu puteți să vă întoarceți și să ocupați imediat același post cu o altă persoană.
Atunci când întreaga economie se contractă sau încetinește, companiile din multe industrii trebuie să găsească modalități de a economisi bani. Adevărul este că angajații sunt costisitori, iar dacă există modalități ca o companie să renunțe la anumite posturi, angajații din cadrul acestor posturi sunt îndepărtați de la locul de muncă.
Atunci când o afacere se mută fizic într-o nouă unitate într-un oraș îndepărtat sau într-un alt stat, angajații locali nu își dezrădăcinează, de obicei, viețile și nu se mută odată cu compania. Cu cât salariul unui angajat este mai mic, cu atât este mai puțin probabil ca acesta să se relocheze pentru companie.
Pe măsură ce tehnologia continuă să se îmbunătățească, este inevitabil ca anumite funcții pe care le îndeplineau angajații să nu mai fie necesare. Pentru a limita acoperirea redundantă, angajatorii reduc numărul de angajați atunci când aceștia nu mai sunt necesari.
Din mai multe motive, în principal pentru a economisi bani, unii angajatori își mută operațiunile în străinătate, unde costurile cu forța de muncă sunt mult mai mici decât în România în aceste situații, se pot închide afaceri întregi, ceea ce duce la concedierea a mii de angajați deodată.
1 thought on “Cum poți să concediezi și să angajezi în același timp”
Comments are closed.