Femeile s-au confruntat cu obstacole semnificative în încercarea de a urca în ierarhie la locul de muncă. Călătoria continuă să fie plină de multe bariere structurale care le împiedică să aibă acces la același nivel de oportunități de care se bucură majoritatea bărbaților. Femeile continuă să se lupte pentru a găsi sprijinul și susținerea de care au nevoie și pentru a identifica unii aliați care le pot ajuta.
Alianța este definită ca fiind un mecanism strategic utilizat în mod intenționat de persoane care se străduiesc să fie colaboratori, complici și coconspiratori. Aliații sunt profund investiți în provocarea și perturbare, în desființarea inechităților sistemice și în schimbarea structurii puterii în cadrul unei organizații. Alianța este o practică care trebuie să fie încorporată în sentimentul de angajament zilnic al unei persoane față de echitate. Astfel, un aliat trebuie să fie investit în obiectivele mai mari ale luptei pentru echitate și să fie responsabil pentru acțiunile sale.
Oricine și oricine poate fi un aliat. Dar aliații de sex masculin care recunosc și înțeleg importanța promovării unei culturi incluzive, primitoare și echitabile la locul de muncă pot contribui la înlăturarea barierelor cu care se confruntă femeile la locul de muncă.
Așadar, cum pot femeile să identifice aliații de sex masculin la locul de muncă? În cele ce urmează, vă oferim un ghid pentru a identifica un aliat masculin.
Luați temperatura.
În primul rând, luați temperatura organizației dumneavoastră. Scanați mediul pentru a găsi indicatori clari de creștere și oportunitate. Întrebați-vă:
Vedeți oameni care avansează, sau este un portofoliu de diversitate cu o uzură ridicată și fără o cale clară?
Există practici și politici încorporate care abordează problemele care decurg din inegalitățile de gen, rasiale și de altă natură?
Este mai ușor să trasați o cale către persoanele care sunt aliați autentici dacă ați văzut modele de persoane care au avansat alți membri ai grupurilor marginalizate, în special femei de culoare. De obicei, este un semnal de alarmă dacă nu vedeți niciun indiciu că membrilor unui grup subreprezentat li se prezintă oportunități de creștere. Aceste observații ar putea fi un semn potențial al unei culturi slabe de alipire, printre alte preocupări legate de echitatea la locul de muncă în cadrul organizației.
Căutați modele.
Fiți atenți la detalii. Căutați în mod activ persoanele pe care le recunoașteți ca partener. Vedeți cum aceste persoane își poziționează colegii marginalizați în ședințele publice, acordând atenție la ceea ce spun, când tac sau cum răspund în situații de presiune care pun la îndoială diverse forme de privilegii. Aliații intervin atunci când văd și recunosc ceva greșit, fie că este vorba de o agresiune, o discriminare sau o practică. Ei nu îi lasă pe colegii lor marginalizați cu sentimentul că sunt singuri.
Puneți-vă aceste întrebări atunci când încercați să identificați un aliat:
- Această persoană vorbește în momentele de presiune, exercitându-și vocea, desfășurându-și privilegiul prin intervenția și ridicarea sprâncenelor la inechitățile la care este martor?
- Există un model de performanță atunci când vine vorba de manifestări publice de sprijin care nu se traduc în rezultate concrete?
- Există persoane care există deja și care au un interes real în promovarea persoanelor marginalizate? Dacă da, cine sunt aceste persoane?
De exemplu, femeile de culoare sunt adesea stereotipate ca fiind furioase, conflictuale sau sensibile atunci când iau atitudine față de agresiunile rasiale, ceea ce face ca acestea să fie greu de auzit. Aliații pot face munca grea în aceste momente, asigurându-se că colegii lor nu sunt forțați să cheltuiască muncă emoțională, cognitivă și relațională pentru a naviga în situații tensionate.
Aliații ascultă în mod activ, urmând exemplul colegilor marginalizați pe care îi sprijină pentru a evita să provoace durere sau traume suplimentare. Acest lucru înseamnă să lucreze pentru a construi echitatea prin educarea lor; să îndrepte atenția asupra inechităților fără a-i reduce la tăcere pe cei marginalizați; să fie amabili, atenți și deschiși la dezacorduri; să învețe și să își recunoască greșelile.
Feriți-vă de alipirea performativă.
Știm că alipirea autentică vine cu o încercare reală, în care cei care au privilegii le desfășoară pentru a pleda în mod public și privat pentru cei care sunt marginalizați – sau doar pentru a face ceea ce este corect – fără a promova virtuozitatea cuiva. Și fac acest lucru pentru a produce schimbări.
Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Dacă nu vedeți rezultatele din spatele afirmațiilor cuiva, ar fi bine să vă îndepărtați.
A avea un aliat adevărat la locul de muncă nu înseamnă doar să știi că ai un complice, un colaborator și un avocat, ci și că și ceilalți vor avea. Un aliat este legat de angajamentul profund de a contesta și de a demonta sistemele de inegalitate existente pentru a se asigura că toată lumea este tratată în mod egal, că are acces la creștere profesională, dezvoltare și avansare și că are un loc de muncă sigur și echitabil. Sfaturile discutate aici sunt un ghid general pentru a vă ajuta să identificați această persoană. Dar să știți că responsabilitatea nu ar trebui să revină doar femeilor și altor grupuri marginalizate. Un aliat se va dezvălui prin acțiuni, nu prin cuvinte.