Prețurile chiriilor cresc într-un ritm pe care nu l-am mai văzut de peste un deceniu. Creșterea prețurilor chiriilor ar putea deveni nesustenabile pentru micile întreprinderi cu magazine sau birouri din București și din alte orașe mari.
Pe măsură ce închiderea se încheie și afacerile se redeschid în zonele dens populate, oamenii caută să se mute din proprietățile în care au fost blocați timp de un an și să o ia de la capăt în orașele care revin la normal.
Cu toate acestea, creșterea prețurilor chiriilor ar putea afecta cu ușurință spațiile comerciale. Întreprinderile mici ar putea fi forțate să își părăsească locațiile de vânzare cu amănuntul sau de birouri dacă prețurile în creștere ale chiriilor devin inaccesibile.
Nu doar capitala înregistrează o creștere semnificativă a prețurilor chiriilor. Întreaga Românie se confruntă cu o creștere a chiriilor, în sud-vestul țării înregistrându-se o creștere de 9%, iar în sud- est prețul pieței chiriilor a crescut cu 6,9%.
În cazul în care proprietarii de spații comerciale profită de inflație, am putea vedea cum impactul se reflectă negativ pe străzile noastre înalte, pe măsură ce IMM-urile se străduiesc să își păstreze magazinele sau spațiile comunitare.
Chiar și cu ajutorul campaniilor online, afacerile mici și mijlocii care încă se resimt de pe urma impactului distructiv al pandemiei se confruntă acum cu potențiale greutăți, atât în ceea ce privește chiria mai mare, cât și potențialele dificultăți legate de creșterea salarială planificată pentru anul viitor.
Cu toate acestea, întreprinderile pot contesta creșterile de chirie. Puteți ajunge la un compromis în particular cu proprietarul, prezentându-i bugetul dumneavoastră și explicându-i de ce s-ar putea să nu vă permiteți majorarea pe care acesta o implementează.
Dacă nu puteți ajunge la un acord, puteți apela la un profesionist terț care să soluționeze litigiul, luând o decizie finală în numele dumneavoastră și al proprietarului.
Un consultant independent poate fi introdus de ambele părți pentru a analiza situația și dezacordul înainte de a lua o decizie care să țină cont de situația financiară a chiriașilor și de așteptările de venit ale proprietarului.
Cel mai des pas făcut de către proprietarii unei afaceri este apelul către o bancă sau IFN pentru finanțarea necesară.