În 2021, prețul mediu anual al soiei a urcat cu 43% de la an la an, ajungând la 583 de dolari pe tonă. În acest an, prețurile la soia ar urma să rămână relativ stabile, dar este posibil ca deficitul de ofertă să stimuleze creșterea acestora. Prețurile la soia sunt provocate de riscurile legate de aprovizionare.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, prețul mediu anual al soiei s-a ridicat la 583 de dolari pe tonă în 2021, în creștere cu 43% față de cifra din anul precedent.
În ciuda faptului că Banca Mondială preconizează că prețul va crește cu 1% față de anul precedent, ajungând la 588 de dolari pe tonă în acest an, stocurile mai mici din cauza vremii nefavorabile din Brazilia, Argentina și alte țări ar putea determina creșterea prețului.
Producția mondială de soia ar urma să se reducă ușor cu 0,6% an/an, până la 364 milioane de tone în 2022, din cauza producției mai mici preconizate în Brazilia, Argentina, Paraguay, China, Canada, Canada, Indonezia, Vietnam și Africa de Sud.
Creșterile de producție anticipate în SUA, UE, Uruguay, India, Rusia, Ucraina și Mexic nu vor compensa în totalitate scăderile din alte țări. În ciuda faptului că suprafața recoltată în Brazilia, principala țară producătoare de soia, a crescut cu 4% în ultimul an, seceta a redus puternic randamentele. Producția de soia a Braziliei ar trebui să scadă cu 3% față de anul precedent, ajungând la 134 milioane de tone.
Exporturile globale de soia În 2020, exporturile globale de soia au crescut semnificativ la 173 milioane de tone, înregistrând o creștere de 11% față de 2019. În termeni valorici, livrările au urcat vertiginos la 64,1 miliarde de dolari.
Brazilia (83 milioane de tone) și SUA (65 milioane de tone) domină structura exporturilor de boabe de soia, reprezentând împreună 85% din totalul exporturilor. Paraguay (6,6 milioane de tone), Argentina (6,4 milioane de tone) și Canada (4,4 milioane de tone) au urmat la mare distanță în spatele liderilor.
Din punct de vedere valoric, cele mai mari țări furnizoare de boabe de soia la nivel mondial au fost Brazilia (28,6 miliarde de dolari), SUA (25,9 miliarde de dolari) și Argentina (2,2 miliarde de dolari), cu o cotă combinată de 88% din exporturile globale.
În ceea ce privește principalele țări exportatoare, SUA (+38% an/an) a înregistrat cea mai mare rată de creștere în ceea ce privește valoarea exporturilor în 2020, în timp ce livrările pentru ceilalți lideri mondiali au înregistrat ritmuri de creștere mai modeste.