Fie că ești un lider nou sau un antreprenor veteran, angajamentul de a învăța te va ajuta să devii cât mai eficient – și cu siguranță nu ducem lipsă de cărți excelente de leadership și management care să te ajute să faci acest lucru. Dacă vrei să devii un bun lider, începe prin a lucra la tine însuți. De ce? O conducere eficientă necesită să fii capabil să te gestionezi atât pe tine însuți, cât și pe alții. Atunci când ai o bază de forță psihologică, inteligență emoțională și conștientizare de sine, aceasta va avea un impact natural și îți va îmbunătăți abilitățile de conducere.
Mai jos sunt cele mai bune cărți de leadership și de auto-ajutorare pentru oricine dorește să lucreze asupra mentalității sale, a reglării emoționale și nu numai.
Darurile imperfecțiunii, de Brené Brown
Darurile imperfecțiunii se referă la practicarea autocompătimirii și a iubirii de sine. Ne cere să ne îmbrățișăm propriile imperfecțiuni, așa cum am face-o cu cele ale oricui altcuiva, și să ne acceptăm talentele și darurile mai puțin ca pe niște cadouri pentru noi înșine și mai mult ca pe un dar pe care să-l oferim celorlalți. Odată ce știm cine suntem și iubim cine suntem, îi putem implica pe ceilalți la același nivel.
Arta posibilității, de Rosamund Stone Zander și Benjamin Zander
Arta posibilității îi învață pe cititori cum să gândească în mod divergent cu privire la posibilitățile din fața lor. Cele 12 practici pentru această căutare pot deschide apoi noi căi de gândire și imagine de sine. Ca urmare, puteți deveni un lider mai perspicace și mai bun.
Cele 7 obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienți, de Stephen R. Covey
“Dacă vreau cu adevărat să-mi îmbunătățesc situația, pot lucra la singurul lucru asupra căruia am control: eu însumi.” – Stephen Covey
Atât de mulți dintre noi au succes în exterior, dar încă se află în luptă cu obiceiurile noastre interioare. Intră în cele șapte obiceiuri ale autorului de bestseller Covey pentru a te ajuta să devii mai productiv, să construiești relații mai puternice și să te concentrezi asupra priorităților.
Sufletul dezlegat, de Michael Singer
Cartea este una dintre cele mai filosofice și spirituale cărți de leadership disponibile. Te poate ajuta să îți urmezi călătoria interioară, observându-ți eul ego-ului tău mai obiectiv și mai lipsit de pasiune. Dezlegându-te de gândurile și emoțiile automate care îți limitează conștiința, poți deschide ușa spre creștere.
Imunitatea la schimbare, de Robert Kegan și Lisa Laskow Lahey
Această carte oferă o abordare a schimbării care vă poate ajuta să vă desprindeți de tiparele care nu vă mai servesc. Înțelegându-vă obiectivele și ce comportamente vă stau în cale, puteți să le eliberați și să găsiți calea de urmat.
Omul în căutarea sensului, de Victor Frankl
“Omului i se poate lua totul, în afară de un singur lucru: ultima dintre libertățile umane – aceea de a-și alege atitudinea în orice set de circumstanțe, de a-și alege propriul drum.”
Acest citat al autorului, care a supraviețuit lagărelor de concentrare naziste, rezumă destul de bine esența acestei cărți.
GO: Pune-ți la treabă punctele forte, de Marcus Buckingham
Buckingham propune că punctele noastre forte sunt acele lucruri care ne dau energie (și ne fac mai puternici), iar punctele slabe sunt acele lucruri care ne consumă energia. Prin această lentilă, putem privi dincolo de abilitățile învățate și ne putem descoperi talentele noastre autentice.
Cei cinci hoți ai fericirii, de John Izzo
Principala premisă a lui Izzo este că starea noastră naturală este fericirea, însă există forțe care acționează pentru a ne-o fura. El numește cei cinci hoți: controlul, îngâmfarea, râvna, consumul și confortul. Înțelegerea acestor hoți ne deschide o cale de întoarcere spre fericire sau, cel puțin, spre mulțumire.
Puterea sensului, de Emily Esfahani Smith
În carte, Smith ne învață că “sensul” și “scopul” nu sunt sinonime. În schimb, scopul nu este decât unul dintre cei patru piloni ai sensului. Ceilalți trei sunt apartenența, povestirea și transcendența. Fiecare dintre noi are un amestec unic al acestor piloni care creează sens în viața noastră.
Cunoașterea acestui lucru ne permite să ne aplicăm mai conștient pentru a ne spori sentimentul de semnificație și, astfel, să creștem implicarea în munca noastră. În calitate de lideri, putem, de asemenea, să încercăm să înțelegem ce le dă sens membrilor echipei noastre.
Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii, de Dale Carnegie
“Succesul în relațiile cu oamenii depinde de înțelegerea cu simpatie a punctului de vedere al celeilalte persoane.” – Dale Carnegie.
Orice lider de succes știe că empatia este crucială pentru colaborarea în echipă. Dacă nu reușești să te conectezi la un nivel mai profund cu angajații tăi, te vei strădui să obții rezultate de la ei. Cartea lui Carnegie este o foaie de parcurs pentru dezvoltarea acestei abilități.
Impuls: Adevărul surprinzător despre ceea ce ne motivează, de Daniel H. Pink
Cea mai mare provocare de leadership pentru mulți este să-și motiveze echipa – și pe ei înșiși. Cartea foarte apreciată a lui Pink prezintă cele trei elemente-cheie care alcătuiesc motivația (autonomie, măiestrie și scop) și cum să le valorifici pentru a obține rezultate la locul de muncă, la școală și acasă.
Mândria de mâine, de Gabriella Rosen Kellerman și Martin Seligman
Navigarea la locul de muncă din zilele noastre poate fi o provocare. Cu fluctuații tot mai mari în ceea ce privește starea de bine la locul de muncă, incertitudinea economică și mediile de lucru, înflorirea poate părea o luptă grea. În cartea lor despre viitor, Seligman și propriul nostru CPO, Gabriella Kellerman, au analizat sute de mii de lucrători din industrii globale pentru a identifica cinci puteri psihologice care sunt esențiale pentru prosperarea la locul de muncă în secolul XXI. În cartea lor, ei oferă sfaturi practice și perspective susținute de știință pentru a-i ajuta pe lideri și echipele lor să prospere.
Cele mai bune cărți de leadership pentru managerii de personal
Odată ce știi cum să te gestionezi pe tine însuți și cariera ta, ești pregătit să devii un lider și un manager eficient. Totuși, acest lucru este complicat, deoarece conducerea oamenilor înseamnă mai mult decât abilități practice de comunicare. Există multe teorii cu privire la ceea ce face un mare lider.
Cele 21 de legi de nerefuzat ale conducerii, de John C. Maxwell
“Adevăratul leadership nu poate fi acordat, numit sau atribuit. Ea vine doar din influență, iar aceasta nu poate fi impusă. Trebuie să fie câștigată.” – John C. Maxwell
Maxwell este un autor și vorbitor respectat pe scară largă, cu peste 30 de ani de experiență în domeniul leadership-ului. În această carte fundamentală, el împărtășește legile fundamentale și atemporale ale leadershipului, la care cu siguranță vă veți referi de multe ori pe parcursul carierei dumneavoastră.
Adevăratul Nord, de Bill George
Cartea este despre arta de a-i conduce pe ceilalți. Potrivit lui George, ea este “busola internă care te ghidează cu succes în viață. Reprezintă cine ești ca ființă umană la nivelul cel mai profund. Este punctul tău de orientare care te ajută să rămâi pe drumul cel bun ca lider”. Pe scurt, acesta este un ghid pentru autenticitate în leadership.
Îndrăznește să conduci, de Brené Brown
În această carte, prolifica autoare Brené Brown se străduiește să răspundă la întrebarea pe care și-o pun startup-urile aflate la început de drum, companiile Fortune 500 și toți cei care se află între ele: “Cum cultivi lideri mai curajoși, mai îndrăzneți și cum încorporezi valoarea curajului în cultura ta?”. Perspectivele obținute în urma cercetărilor sale vă vor ajuta cu siguranță să deveniți un lider mai bun, mai îndrăzneț și mai empatic pentru echipa dumneavoastră.
Conduita primordială, de Daniel Goleman, Richard Boyatzis și Annie McKee
Cartea se referă la importanța unui leadership inteligent din punct de vedere emoțional. Pe lângă faptul că oferă sfaturi practice, autorii abordează motivele pentru care marii lideri au nevoie de conștientizare de sine și empatie în lumea noastră din ce în ce mai complexă din punct de vedere tehnologic și adesea incertă.
Dincolo de zidul rezistenței, de Rick Maurer
Maurer este un consilier în managementul schimbării care înțelege că trebuie să depășești rezistența inevitabilă pentru ca schimbarea să aibă loc. El oferă o descriere convingătoare a trei niveluri de rezistență: “Nu o înțeleg” (un decalaj de cunoștințe); “Nu-mi place” (un decalaj emoțional); și “Nu te plac” (un decalaj de încredere). Apoi, el explorează strategii pentru a face schimbări de succes mai des.
Cele cinci disfuncții ale unei echipe, de Patrick Lencioni
“Nu uitați, munca în echipă începe prin construirea încrederii. Și singura modalitate de a face acest lucru este să ne depășim nevoia de invulnerabilitate.” -Patrick Lencioni.
Această carte este importantă pentru echipele care doresc să depășească cele cinci “disfuncții” comune: absența încrederii, teama de conflict, lipsa de angajament, evitarea responsabilității și neatenția față de rezultate. Atunci când liderii au asupra lor o înțelegere clară a acestor cinci comportamente și a modului de remediere a lor, este mai probabil să le identifice și să le corecteze.
Fie că este vorba de cărți audio, cărți electronice sau pe suport de hârtie, consumul de cărți de conducere este una dintre cele mai bune modalități de a vă dezvolta abilitățile – și afacerea dumneavoastră. Cel mai important lucru este să vă faceți timp pentru a acorda prioritate învățării de la mulți lideri de afaceri uimitori care au venit înaintea dvs.