De când v-ați început cariera, probabil că v-ați concentrat pe obținerea locului de muncă de vis. Ați fost dornic să vă dezvoltați, să creșteți în nivel și să dobândiți mai multă experiență. Dar faptul că ești promovat prea repede nu te răsplătește întotdeauna. Studiile au constatat că promovările afectează pozitiv satisfacția profesională pe termen scurt, dar această satisfacție scade cu timpul. Uneori, promovările vă răpesc oportunitatea de a învăța în mod corespunzător elementele fundamentale ale unui rol, lăsându-vă nepregătit pentru următorul pas. Alteori, s-ar putea să învățați pe calea cea grea că nu doriți să fiți manager sau să vă luptați cu sindromul impostorului atunci când începeți să conduceți o echipă.
Dacă acest lucru vă sună familiar, este timpul să aflați care sunt semnele care vă arată că nu sunteți pregătit pentru o promovare și ce trebuie să faceți dacă sunteți promovat înainte de a fi pregătit.
Ce înseamnă să fii promovat?
A fi promovat înseamnă că firma dvs. vă mută într-o poziție nouă, de nivel superior, de obicei în cadrul echipei sau departamentului dvs. Acest lucru înseamnă, de obicei, că veți avea mai multe responsabilități, sarcini complexe de zi cu zi și atribuții de management decât înainte.
Și toată această schimbare ar putea aduce un nou set de provocări pe care trebuie să le depășiți. Gestionarea colegilor care înainte vă erau colegi, găsirea de timp pentru munca proprie și stabilirea de limite, toate acestea vor arăta diferit în această nouă poziție.
Promovările înseamnă, de asemenea, că managerul dvs. vă recunoaște munca grea și contribuțiile valoroase pentru echipă. Acestea reprezintă o șansă excelentă de a vă continua dezvoltarea carierei și de a vă dezvolta abilități de care nu aveați nevoie într-un rol inferior, cum ar fi caracteristicile de conducere, abilitățile de comunicare și abilitățile de organizare.
Sunteți pregătit pentru o promovare?
Dacă încerci să faci pași pe calea carierei tale, s-ar putea să te gândești să ceri o promovare. S-ar putea să fiți cea mai calificată persoană pentru un post de nivel superior care va fi disponibil la locul de muncă. Și dacă munciți mereu ore îndelungate pentru a respecta termenele limită și pentru a vă îmbunătăți abilitățile, pentru a vă atinge obiectivele și pentru a fi un jucător de echipă, s-ar putea să vi se pară că sunteți pregătit pentru o promovare.
Dar nu este întotdeauna atât de evident. S-ar putea ca pur și simplu să te simți bine în rolul tău, deoarece este nivelul corect de provocare pentru a te menține motivat și implicat, fără a duce la suprasolicitare. O promovare ar putea să vă tulbure echilibrul dintre viața profesională și cea privată sau să necesite abilități pe care nu le stăpâniți încă.
Iată trei semne care arată că sunteți pregătit pentru o nouă promovare:
- Aveți multă energie: Vei ști când să ceri o promovare dacă ești pregătit să îți continui dezvoltarea profesională și personală și tânjești după sarcini mai mari care au un impact mai mare. S-ar putea ca rolul tău actual să nu îți permită să îți folosești întregul set de abilități, iar ambiția ta să te împingă să găsești ceva mai provocator. Luați în considerare dacă doriți să îndepliniți rolurile de zi cu zi ale persoanelor aflate în poziții de nivel superior. Dacă răspunsul este da, s-ar putea să fiți pregătit să vă asumați mai multe responsabilități.
- Mergi mai presus și mai departe: Faptul că te oferi voluntar să ajuți la alte proiecte sau că îți folosești în mod constant timpul liber pentru a face un pas înainte și a-i ajuta pe membrii echipei tale ar putea face parte din rutina ta zilnică, arătând că deja îți depășești responsabilitățile profesionale.
- Ai învățat totul în rolul tău actual: După un timp, ați putea simți că vă puteți îndeplini îndatoririle profesionale în somn. Dacă te-ai plictisit de responsabilitățile tale actuale, s-ar putea să te fi întrebat deja: “Ar trebui să cer acum o promovare?”. Motivul pentru o promovare ar putea fi faptul că știi deja cum să te descurci cu responsabilitățile tale actuale și ești pregătit să îți transformi comportamentele de lider în adevărate abilități de management.
De unde știi că nu ești pregătit pentru o promovare?
Uneori, este ușor să înțelegi că nu îți dorești o promovare. S-ar putea să fiți suficient de norocos pentru a iubi ceea ce faceți, să simțiți că mențineți un echilibru între viața profesională și cea personală și să continuați să lucrați pentru a vă atinge obiectivele de dezvoltare profesională. Nu este nimic greșit să te bucuri de locul în care te afli.
Dar să știi ce îți dorești nu este întotdeauna ușor. Este posibil ca avansarea în cadrul companiei actuale să nu se alinieze cu obiectivele tale profesionale sau cu angajamentele din viața ta personală. Dacă sunteți o mamă care lucrează, s-ar putea să nu aveți timp pentru mai multă responsabilitate. Iar dacă sunteți încă student cu normă întreagă, o tranziție mare ar putea fi prea mult stres pentru a fi gestionată.
De aceea, trebuie să analizezi cu atenție tot ceea ce cuprinde viața ta profesională pentru a înțelege dacă o promovare este ceea ce îți dorești și de care ai nevoie în acest moment.
Iată patru semne care îți arată că nu ești pregătită pentru o promovare:
Nu împărtășești aceleași valori ca și compania ta
Cât timp vă vedeți lucrând în această companie? Te-ai gândit vreodată să cauți o nouă poziție? Rolul tău actual probabil că nu este jobul tău pentru totdeauna. Valorile tale de muncă ar putea fi diferite de cele ale companiei, ceea ce înseamnă că vrei să găsești mai mult scop și pasiune în altă parte. S-ar putea să doriți să găsiți oportunități de creștere care să se potrivească mai bine pasiunii dvs. și pe care compania actuală nu vi le poate oferi. Toate aceste exemple sugerează că nu sunteți interesat de un rol de conducere în această companie.
Competențele dumneavoastră au nevoie de îmbunătățiri
Dezvoltarea abilităților necesită timp. Dacă nu ești încrezător în abilitățile tale, vei avea dificultăți în a conduce o echipă care se bazează pe sprijinul tău pentru expertiză. Acordă-ți timp pentru a reflecta asupra responsabilităților tale și asupra creșterii pe care ai experimentat-o de când ai început să lucrezi la compania actuală. V-ați îmbunătățit cu adevărat sau ați beneficia de mai mult timp pentru a învăța?
Nu vă doriți mai multe responsabilități
Noile roluri și responsabilități ale conducerii superioare ar putea părea copleșitoare. Un studiu a constatat că cei mai buni vânzători au avut cele mai slabe performanțe în calitate de manageri, deoarece nu le plăcea ca alții să se bazeze pe ei. Performanța lor profesională a avut de suferit din cauza nervilor. În funcție de companie, s-ar putea să trebuiască să gestionați o echipă mare sau bugete anuale, ceea ce ar putea fi mai mult decât sunteți pregătit – sau chiar doriți – să faceți față.
Nu îți înțelegi încă poziția actuală
Înțelegi încă bine elementele fundamentale ale rolului tău actual? Dacă răspunsul este nu, atunci este un semn că nu ești pregătit pentru o promovare. Nu-ți accelera cariera fără o înțelegere temeinică a rolului tău de colaborator. Trecerea prea rapidă va crea mai mult stres. În schimb, bucurați-vă de timpul petrecut în rolul actual și treceți mai departe atunci când vă simțiți pregătit.
Așadar, ai fost promovat prea devreme. Ce puteți face?
S-a întâmplat. Ați fost promovat într-un rol nou, dar știți că s-a întâmplat prea repede. În loc să păstrați aceste gânduri și sentimente pentru dumneavoastră, acționați. Promovările nu sunt permanente, iar dumneavoastră aveți puterea de a vă folosi vocea și de a vă exprima îngrijorările.
Iată patru sfaturi pentru a face față faptului că ați fost promovat prea repede:
- Găsiți un mentor: Faptul că nu sunteți sigur de dvs. în noul rol ar putea însemna că trebuie să găsiți un mentor care să vă sprijine. Un studiu a constatat că 97% dintre persoane au declarat că mentoratul este o experiență valoroasă. Cineva cu expertiză în industria dvs. vă poate oferi sfaturi de carieră și încurajare în timp ce navigați această tranziție. Luați legătura cu persoane din rețeaua dvs. sau cu cineva din echipa dvs. pe care l-ați admirat întotdeauna, pentru a vedea dacă ar fi dispus să vă ofere un mentor.
- Fiți sincer cu privire la abilitățile dumneavoastră: Noul dvs. rol ar putea cere mai mult de la dvs. decât știți să faceți față. Recunoașteți acest lucru în fața noului dvs. manager. Nu vă simțiți rușinat sau jenat dacă trebuie să cereți ajutor. Această integritate la locul de muncă arată că vreți să faceți tot ce puteți, chiar dacă nu sunteți încă acolo.
- Stabiliți noi obiective: Provocările cu care vă confruntați nu sunt imposibil de depășit. Încercați să vă stabiliți obiective pe termen scurt și lung pentru a vă îmbunătăți abilitățile și a vă ridica la înălțimea noilor dvs. responsabilități. Aceste obiective ar putea fi să învățați cum să delegați în mod corespunzător sau să oferiți un feedback mai bun raportorilor dvs. direcți.
- Vorbiți cu șeful dvs: Vorbind despre grijile dvs. cu șeful dvs. veți crea încredere între voi. În plus, a fi sincer te face să te simți bine. Dacă acesta știe cum vă simțiți în legătură cu noua dvs. promovare, vă poate sprijini mai bine în tranziție.
Dacă nu sunteți pregătit, puteți spune nu
Primirea unei promovări este emoționantă. Este o ocazie excelentă de a vă continua dezvoltarea carierei prin învățarea de noi competențe, prin dobândirea unei experiențe de lucru mai mari și prin găsirea unui loc de muncă mai satisfăcător. Dar numai dacă sunteți pregătit.
Dacă nu sunteți pregătit și credeți că sunteți promovat prea repede, este în regulă. Oricare ar fi motivul, le puteți spune managerilor dumneavoastră “Mulțumesc, dar nu mulțumesc”. Asta nu înseamnă că nu veți mai primi niciodată o altă promovare. În schimb, înseamnă că așteptați până când vă veți simți pregătit. Echipa dvs. va beneficia de această conștientizare de sine. Iar dacă vă aflați deja promovat și vă răzgândiți, asigurați-vă că sunteți sincer și în această privință. Poți învăța oricând cum să refuzi o promovare pentru care nu ești pregătit.