Pentru multe întreprinderi în creștere, la început, este posibil ca proprietatea intelectuală IP să nu fie în fruntea agendei. Poate fi dificil de înțeles și, uneori, beneficiul exact pe care îl va aduce nu este întotdeauna clar. În schimb, accentul tinde să fie pus pe creștere, pe preocupările legate de fluxul de numerar și pe consolidarea reputației – toate acestea fiind domenii de interes legitim. Dar, pe măsură ce vă orientați către următoarele etape de creștere și căutați investiții, proprietatea intelectuală va deveni din ce în ce mai importantă, iar dacă vă veți ocupa de ea cât mai curând, vă va fi de folos pe termen lung.
Proprietatea intelectuală, inclusiv brevetele, mărcile comerciale, drepturile de autor și desenele și modelele, se află în centrul succesului multor întreprinderi. Investitorii se vor aștepta ca investițiile lor să fie protejate în mod corespunzător și vor trebui să fie siguri că nu vor vedea același produs, marcă sau invenție apărând în altă parte. Gândiți-vă la toți acei oameni care au participat la Dragon’s Den și care au fost făcuți bucăți pentru că nu și-au protejat marca în mod corespunzător.
Când vine vorba de un scenariu de ieșire prin vânzarea sau lansarea companiei la bursă, o marcă bine protejată poate avea o valoare imensă și, în cele din urmă, slăbiciunile acestei protecții ar putea duce la o evaluare mai mică.
PI este, de asemenea, vitală pentru protejarea afacerii dumneavoastră. Contractele încheiate cu furnizorii pot părea adesea inofensive și “în condiții standard”, dar uneori nu conțin nicio clauză privind proprietatea intelectuală, ceea ce pune sub semnul îndoielii proprietatea sau, mai rău, poate da drepturi unor terți – o problemă cu privire la care am consiliat recent o companie aflată la început de drum. Compania în cauză a transferat aproape din greșeală toate drepturile de proprietate intelectuală asupra produsului său alimentar către un producător, pur și simplu pentru că nu a citit corect “condițiile standard”.
De asemenea, observăm că întreprinderile înregistrează întârzieri mari în finalizarea rundelor de investiții din cauza litigiilor legate de PI și, în unele cazuri, investitorii se retrag din cauza acestora. Un exemplu recent a constat în consilierea unei organizații care era pe cale să finalizeze o rundă de investiții, doar că un potențial litigiu privind mărcile comerciale a împiedicat încheierea tranzacției. În cele din urmă, investitorul a solicitat o reevaluare, ceea ce a avut un impact real asupra afacerii și asupra investiției pe care a obținut-o în cele din urmă. Esența problemei a fost că afacerea valora mai puțin din cauza riscului unui litigiu costisitor.
Poate părea un proces descurajant și complicat, dar există pași cheie care pot fi urmați pentru a vă asigura că aveți drepturi de proprietate intelectuală adecvate:
În primul rând, trebuie să înțelegeți ce drepturi de proprietate intelectuală dețineți – în ce etapă a activității este dezvoltată și cine o dezvoltă. Fiți atenți la lucrările pe care le comandați de la contractori (adică de la persoane care nu sunt angajați).
Evaluați dacă proprietatea intelectuală este protejată în mod corespunzător – uneori, protecția proprietății intelectuale apare în mod automat, cum ar fi drepturile de autor și unele drepturi asupra desenelor și modelelor, iar aceste drepturi nu trebuie să fie înregistrate. Alte elemente vor trebui să fie înregistrate, cum ar fi brevetele și mărcile și desenele înregistrate.
Dacă aveți ceva ce poate fi brevetat, nu dezvăluiți nimănui acest lucru fără a cere mai întâi consultanță de specialitate, deoarece, odată dezvăluit, este puțin probabil să puteți obține un brevet.
Asigurați-vă că orice drepturi tangibile sunt deținute de persoana potrivită – aceasta ar trebui să fie compania, nu fondatorul sau un angajat direct, deoarece un investitor va dori să se asigure că întreprinderea în care investește este deținătoarea proprietății intelectuale.
Asigurați-vă o protecție împotriva plecării angajaților – acest lucru poate fi o adevărată provocare, deoarece foștii angajați pot lua cu ei ideile și, uneori, chiar și proprietatea intelectuală. Contractele de muncă și contractele cu furnizorii (de exemplu, dezvoltatorii/designerii web) ar trebui revizuite sau puse în aplicare pentru a se asigura că proprietatea intelectuală este deținută de companie.
Este important să rețineți că nu este niciodată prea devreme să solicitați consultanță juridică și să puneți întrebările care vă preocupă – acest lucru poate fi crucial pentru a evita să ajungeți într-o situație care nu mai poate fi reparată.